Vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie? Dit zijn de ontwikkelingen én kansen 

Vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie? Dit zijn de ontwikkelingen én kansen 
Beeld: Shutterstock

Sommige voedselproducenten beschouwen wetgeving als vertragende factor voor voedseltransitie en innovatie. Bijvoorbeeld op gebied van kweekvlees, novel foods, GGO's en functionele voeding. Waar liggen de 'mitsen en maren' op gebied van wetgeving? En waar liggen kansen voor voedselproducenten? Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht, vertelt tijdens het Food Law Event op 4 juni meer over dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar. 

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC. 

Innovatie in de voedingsindustrie

Sommige producenten ervaren wetgeving als obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Bijvoorbeeld op gebied van de eiwittransitie, kweekvlees en -zuivel, de introductie van novel food producten, precisiefermentatie, de toepassing van GGO’s, de productie van functional foods, duurzame verpakkingen en nog veel meer.  

‘Mitsen en maren’ van Europese wetgeving

Tijdens het Food Law Event neemt Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht, je mee in de ontwikkelingen van het levensmiddelenrecht in Europa. Waar een product eerst enkel voedselveilig moest zijn, moet het inmiddels óók gezond en duurzaam zijn. Dit zorgt in de praktijk vaak voor botsende belangen. Welke ontwikkelingen zien we momenteel in de voedingsindustrie? En waar liggen de ‘mitsen en maren’ op gebied van wetgeving? Remt de Europese wetgeving inderdaad de nieuwe trends en ontwikkelingen? En waar liggen de kansen voor voedingsproducenten? Alie de Boer neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden mee.  

Food Law Event

Dit onderwerp wordt tijdens de plenaire opening uitgebreid behandeld door Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Alie de Boer.  

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?  

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold
Food Law Event

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Food Law Event

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Food Law Event

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Food Law Event

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
EUDR

Voor abonnees Guidance ontbossingswetgeving (EUDR): 10 belangrijke punten op een rij

Eind 2024 kondigde de Europese Commissie aan de ontbossingswetgeving (EUDR) uit te stellen met een jaar. Tegelijkertijd publiceerde de Commissie een Guidance document om de wetgeving meer te duiden. VMT dook in dit Guidance document en zet 10 belangrijke punten uit het document op een rij.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Young QA

Young QA: 'Hoe blijf je voortdurend op de hoogte van alle wetgeving...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

productontwikkeling

Productinnovaties januari: Gudrun introduceert duurzame en...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Gudrun introduceert duurzame en plantaardige Belgische chocolade, Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule met plantaardige havermelk en Vivera introduceert nieuwe tofu range.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: mogelijk stukjes...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: mogelijk stukjes olijfpitten in olijfpasta, onvermelde houdbaarheidsdatum frankfurter worst en te hoog gehalte aan minerale oliën in basmati rijst.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: E. coli in Franse kazen, additieven in geassorteerde jellyrietjes en mogelijk E. coli in kaas.

Beeld: VMT
Recalls en incidenten

Recalls België 2024 in beeld: wederom ruim 300 meldingen

In 2024 maakten het Belgische FAVV en VMT in totaal melding van 317 recalls en waarschuwingen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden deze producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in België overzichtelijk op een rij.

Overzicht

Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.