Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

plantaardige eiwitten

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in...

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

biodiversiteit

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Fermentatie

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in...

Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees
Innovatie

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Podcast

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Vlees

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

Unilever

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij...

Hein Schumacher zegt tegen het FD dat ze voedingsmerken met in totaal €1 mrd aan omzet in de verkoop. Het gerucht dat De Vegetarische Slager daaronder valt, bevestigt hij niet tegen de krant. Volgens Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance hebben merken in plantaardig het moeilijk. "De opwaartse lijn zit er voorzichtig weer in bij merken, het zijn evengoed vooral private label en ingrediënten die momenteel groeien."

Vlees

Vleessector zoekt naar identiteit: ruimte voor vlees of strikte...

Moet de overheid ruimte geven aan de vleessector, of moet de klimaatpolitieke lijn van de Europese Unie leidend zijn? Is landbouw een strategische, geopolitieke troef voor Nederland en de EU? Voor welke markt produceert de Nederlandse vleessector eigenlijk en hoe draagt vlees bij aan een gezond voedingspatroon?

  1. Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft inzicht in wat goed gaat en wat niet
  2. Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten
  3. Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet CO2-uitstoot verminderen
  4. Nieuwe speler vleesvervangersmarkt: Planted introduceert vervangers van erwteneiwit
  5. Handig overzicht: 3x duurzaamheid en 3x gezondheid bij Albert Heijn
  6. Dit zijn 6 kansen voor plantaardig in kant-en-klare snacks
  7. Aan tafel Alaska #2: Straks allemaal aan de zeewier in plaats van een visje?
  8. Ook Picnic en Spar maken werk van minder dierlijk en meer plantaardig
  9. Verkoop zuivelalternatieven keldert: oneerlijke concurrentie door verbruiksbelasting?
  10. Wageningse eivervanger van biergist maakt debuut in VS op IFT FIRST
  11. Onderzoek: Lidl slijt meer vleesvervangers vanuit het vleesschap zonder kannibaliseren
  12. 'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'
  1. Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek ProVeg
  2. Jumbo stopt met vleesadvertenties
  3. 'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af moeten' (podcast)
  4. Van biodiversiteit tot klimaat: overheidsdashboard volgt duurzaamheidsdata van 5 supermarkten
  5. Vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie? Dit zijn de ontwikkelingen én kansen
  6. Dit doen foodbedrijven tijdens Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
  7. Directeur NVB: 'Brood speelt belangrijke rol in eiwittransitie'
  8. Schouten Europe en Agrifirm willen samen Nederlandse peulvruchten verwerken
  9. De Nederlander moet aan de boon: campagne met supermarkten, cateraars en producenten
  10. Insectenkweker Protix krijgt miljoenensubsidie om op te schalen
  11. Handig overzicht: Alle foodtrends voor 2024 op een rij
  12. 'Meer plantaardig eten is gezond voor de meeste Nederlanders'