Column: R&D, QA en productie hebben een ander belang. Of is het einddoel stiekem toch hetzelfde?

Column: R&D, QA en productie hebben een ander belang. Of is het einddoel stiekem toch hetzelfde?

COLUMN - In mijn tijd als productontwikkelaar in de voedingsmiddelenindustrie kwam ik er al snel achter dat het ontwikkelen van een product waarmee alle afdelingen instemmen weerbarstig is. Dit komt omdat productontwikkelaars, kwaliteitsmanagers en productieleiders allemaal hun eigen belangen en te behalen targets hebben. Hoe kunnen R&D, productie en kwaliteit het beste samenwerken?

Het is soms een puzzel om een product te ontwikkelen waar iedereen achter staat. Als productontwikkelaar bedacht ik altijd eerst een receptuur. Daarna ging ik op zoek naar de juiste ingrediënten. Hebben we deze al in huis of moet ik ze nieuw inkopen? Waar vind je de beste ingrediënten voor de beste prijs? Het uiteindelijke product wordt dan aan de klant gepresenteerd, en natuurlijk hoop je dan dat het door jou bedachte product in de smaak valt.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Schrijf je dan in voor de Food Process Update op 13 april nu het nog kan!

Andere doelen

Maar enkel met bedenken van het product en het presenteren aan de klant was ik er nog niet. Het product moet uiteraard kwaliteit technisch in orde zijn én moet ook daadwerkelijk in de productie gemaakt kunnen worden. Hierbij heeft elke afdeling een ander doel. R&D wil het lekkerste product maken, QA wil dat alle kwaliteitsstandaarden worden nageleefd en productie wil dat er zo efficiënt mogelijk geproduceerd wordt. Hoe zorg je als productontwikkelaar dat je zo goed mogelijk samenwerkt met QA en productie?

Vroeg in het proces

Ik heb zelf als productontwikkelaar ervaren dat het belangrijk is om QA en productie zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces erbij te betrekken,hoe complex dit proces misschien soms ook isBeloof je namelijk een bepaalde receptuur met bijbehorende houdbaarheid aan een klant en blijkt dit achteraf niet haalbaar, dan moet je de klant teleurstellen. Je kunt het product beter direct door QA laten testen voor je iets aan de klant belooft. 

Efficiëntie en volumes

Ook is het uiteraard belangrijk dat een product daadwerkelijk gemaakt kan worden. Ik heb dan ook ervaren dat productie zeker ook betrokken moet worden bij een ontwikkelproces. De productiemanager zal aangeven dat het nieuwe product naadloos moet passen op de huidige apparatuur, tenzij er hele grote volumes tegenover staan. Maar die volumes zijn soms lastig, zeker bij de opstart van een nieuw product. Klanten zullen eerst willen testen hoe het product loopt voor ze gaan opschalen. En dit levert uitdagingen voor productie, maar ook voor R&D, zeker bij mkb-bedrijven. 

Hetzelfde einddoel

Natuurlijk is het lastig om allen op één lijn te komen, omdat belangen anders liggen. Maar uiteindelijk heb je natuurlijk allen hetzelfde einddoel: een zo lekker mogelijk product van goede kwaliteit op een zo efficiënt mogelijke manier maken voor je klanten. Maar hoe kunnen R&D, productie en kwaliteit het beste samenwerken waarbij iedereen tevreden is over het eindresultaat? 

Food Process Update

Loop jij als productontwikkelaar, kwaliteitsmanager of productieleider ook tegen deze problemen aan? Wil jij weten hoe andere voedingsproducenten dit proces hebben ingericht en deze samenwerking vormgeven? Meld je dan nu aan voor de Food Process Update van 13 april. Tijdens deze digitale update vertellen producenten als ME-AT, Nestlé, Karma Kebab en Euro Caps hoe zij zorgen voor een goede samenwerking en communicatie tussen de verschillende afdelingen. Bekijk het gehele programma hier

Carmen

Auteur: Carmen Groeneveld, redacteur bij VMT

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's, Caffo introduceert salmiaklikeur met natuurlijke ingrediënten en Nescafé Espresso Concentrate.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Deze foto is door VMT gegenereerd met behulp van AIVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Visie van VMT: terugblik op 2024 en vooruitblik op trends 2025

Welke ontwikkelingen heeft de voedingsindustrie doorgemaakt in 2024? De redactie van VMT kijkt terug op het afgelopen jaar. Waar heeft de voedingsindustrie naar inzien van de redactieleden de tanden in gezet? En welke onderwerpen verwachten de redacteuren in 2025 voor de boeg te hebben?

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten.

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor nieuwe grondstoffen?'

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.