Blog: hier kan geen hygiënevoorschrift tegenop

Blog: hier kan geen hygiënevoorschrift tegenop
Michel Heerkens

Hygiëne krijgt in deze coronatijden wat mij betreft nu eindelijk de aandacht die het verdient. De overheid roept mensen continu op zich aan hygiënevoorschriften te houden en veruit de meeste mensen zijn zich, meer dan voorheen, bewust van hun eigen hygiëne.

Meer dan de overheid heeft een bedrijf hiertoe de mogelijkheid. De groep is immers kleiner, je kent de medewerkers en zij zijn voor hun inkomen afhankelijk van het bedrijf. Het creëren van medewerkersbetrokkenheid bij zaken als hygiëne en voedselveiligheid is evenwel geen sinecure. De hele bedrijfscultuur zal er mee in overeenstemming moeten zijn. Wie betrokken medewerkers wil, betrekt hen bij de bedrijfsvoering, is oprecht geïnteresseerd in wat ze doen, bespreekt resultaten, biedt trainingen aan, geeft openheid bij veranderingen en vraagt naar verbeteringen.

Anonieme aangelegenheid

Hoe vaak komt het echter niet voor dat hygiëne in het bedrijf een anonieme aangelegenheid is. Dat het gewenste gedrag ergens op papier of digitaal staat omschreven, maar er weinig mee gebeurt. Naar mijn mening heeft dit vooral te maken met een gebrek aan verbinding met het bedrijf en het management. Als medewerkers zich betrokken en veilig voelen, zullen ze vragen stellen en zaken aankaarten die in hun ogen beter kunnen.

Als dienstverlener zeg ik, in overdrachtelijke zin: als een kledingstuk bij ons in Helmond met een glimlach wordt opgevouwen, merkt de klant in Leeuwarden dat. De beste kwaliteitscontrole gebeurt in mijn ogen door een medewerker die van zijn werk houdt en zich verantwoordelijk voelt voor wat hij oplevert. Tegen zo’n bedrijfscultuur en betrokkenheid kan geen hygiënevoorschrift op.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lavans

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.