Levensmiddelentechnoloog Merel Rijnen: 'Efficiënt produceren vereist een goed ingericht innovatieproces'

Levensmiddelentechnoloog Merel Rijnen: 'Efficiënt produceren vereist een goed ingericht innovatieproces'

Merel Rijnen ondersteunt vanuit haar eigen bedrijf Food Dynamics voedingsmiddelenproducenten, groot en klein, bij productontwikkeling. Door haar jarenlange ervaring bij voedingsmiddelenproducenten, ziet ze dat de afwezigheid van technologische kennis bij marketing en sales, vaak leidt tot een verkeerde inschatting.

Merel Rijnen heeft al 9 jaar een eigen bedrijf waar ze voedingsmiddelenproducenten ondersteunt bij productontwikkeling. ‘Ik help ze van A tot Z, met het zoeken naar de juiste grondstoffen tot aan het opschalen van de productie.’

Merel Rijnen neemt zitting in het paneldebat tijdens het online event: Food Process Update op 13 april aanstaande.

Te makkelijk denken over innovatie

Ze heeft veel gewerkt in de ‘zoete hoek’, voor producenten in de chocolade-, bakkerij-, ijs- en zoetwaren industrie. ‘Veel vragen gaan over het herformuleren van recepten.’ Rijnen ziet dat er vaak te makkelijk over innovatie wordt gedacht. ‘Soms is er grote druk op producenten vanuit de klant, om een nieuw product te ontwikkelen. Maar ook dan, moet de complexiteit van een innovatie goed beoordeeld worden.’

Inschalen complexiteit innovatie

Rijnen werkt met de schalen A, B en C voor toenemende complexiteit van innovatie. ‘Van een kleine wijziging in een recept, het gebruik van een nieuwe grondstof tot aan de aanschaf van een nieuwe machine of productielijn. Hoe hoger de innovatie wordt ingeschaald, hoe meer betrokkenheid vanuit andere afdelingen noodzakelijk is. De complexiteit bepaalt de invloed op productie, de tijd en de ontwikkelingskosten.’

Volgens Rijnen kan een fabriek pas efficiënt produceren als het innovatieproces goed is ingericht.

Meer startups ontwikkelen producten tijdens corona

Sinds de corona crisis, is het opvallend, dat het aantal aanvragen van startups is gestegen. ‘Ze hebben al langer een idee, waar ze nu echt mee aan de slag willen. Als ze een achtergrond in bedrijfskunde hebben, ontbreekt vaak de technologische kennis waar Rijnen hen bij ondersteunt.’ Ze ziet dat deze startups zich vooral richten op gezonde producten met bijvoorbeeld clean label of minder suiker.

Grotere voedingsmiddelenproducenten lijken in deze tijd juist minder te innoveren. ‘Corona vraagt alle aandacht en blijven produceren is prioriteit.’

Food Process Update

Meer horen van Merel Rijnen? Ze neemt zitting in het paneldebat tijdens het online event: Food Process Update. Het thema is: Het spanningsveld tussen innoveren en efficiënt produceren. Het event is geheel online te bekijken op 13 april aanstaande.

Keynote sprekers zijn Willem Cranenbroek van Me-at, John Williams en Martijn ten Have van Nestlé, Pascal Labrie van Karma Kebab en Kachung Tsang van Euro Caps.

Bekijk het programma

Meld u direct aan

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's, Caffo introduceert salmiaklikeur met natuurlijke ingrediënten en Nescafé Espresso Concentrate.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Deze foto is door VMT gegenereerd met behulp van AIVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Visie van VMT: terugblik op 2024 en vooruitblik op trends 2025

Welke ontwikkelingen heeft de voedingsindustrie doorgemaakt in 2024? De redactie van VMT kijkt terug op het afgelopen jaar. Waar heeft de voedingsindustrie naar inzien van de redactieleden de tanden in gezet? En welke onderwerpen verwachten de redacteuren in 2025 voor de boeg te hebben?

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten.

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor nieuwe grondstoffen?'

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.