Coca-Cola test eerste prototype van papieren fles in Hongarije

Coca-Cola test eerste prototype van papieren fles in Hongarije
Het huidige prototype, versie 1.0.

"De testfase is een mijlpaal in onze zoektocht naar de ontwikkeling van een papieren fles", zegt Daniela Zahariea, directeur Technical Supply Chain & Innovation bij Coca-Cola Europa. "Mensen verwachten dat Coca-Cola nieuwe, innovatieve en duurzame verpakkingen ontwikkelt en op de markt brengt.

"De testfase is een mijlpaal in onze zoektocht naar de ontwikkeling van een papieren fles", zegt Daniela Zahariea, directeur Technical Supply Chain & Innovation bij Coca-Cola Europa. “Mensen verwachten dat Coca-Cola nieuwe, innovatieve en duurzame verpakkingen ontwikkelt en op de markt brengt. Daarom werken we samen met experts zoals Paboco (The Paper Bottle Company) aan open experimenten, zoals dit proefproject waarbij de fles echt in de markt zal gezet worden. Het is een van de manieren om uiteindelijk een ‘World Without Waste’ te realiseren."

Prototype

Het huidige prototype bestaat uit een papieren omhulsel met een recycleerbare plastic binnenlaag en dop. Dat maakt de fles geschikt voor zowel koolzuurhoudende en niet-koolzuurhoudende dranken. Het uiteindelijke doel is een fles die als papier kan worden gerecycleerd. Het uiteindelijke doel is om een fles te ontwikkelen die volledig als papier kan worden gerecycleerd.

Eerste testen in Hongarije

In het tweede kwartaal van dit jaar zal er een eerste test plaatsvinden met de papieren fles op de Hongaarse markt. Tweeduizend consumenten zullen AdeZ, een plantaardig drankje van The Coca-Cola Company, in de nieuwe fles kunnen proeven via een samenwerking met kifli.hu, een van de snelst groeiende online retailers in Hongarije.

Hoe reageert de consument

“Deze test is een belangrijke stap waarmee we kunnen beoordelen hoe de papieren fles het in de praktijk doet en hoe de consument erop reageert”, aldus Stijn Franssen, R&D Packaging Innovation Manager bij Coca-Cola Europe. “De samenwerking met Paboco  is erop gericht om een papieren fles te ontwikkelen die volledig kan worden gerecycleerd als papier."

"Deze proef zal ons waardevolle inzichten en feedback opleveren. Dit is een spannende nieuwe stap voor ons, want we verlaten nu het lab en stappen de echte wereld binnen. Consumenten zullen nu voor het eerst een van onze producten drinken uit een potentiële nieuwe papieren verpakking”, voegt hij eraan toe.

Wereldwijde visie

De innovatieve verpakking  is een nieuwe stap in het verwezenlijken van de wereldwijde visie van The Coca-Cola Company om een wereld zonder afval (World Without Waste) te bereiken. Zo heeft Coca-Cola in West-Europa, en dus ook in België, als doelstelling om 100% van zijn verpakkingen in te zamelen tegen 2025.

Verpakkingen mogen immers nooit als zwerfvuil op straat eindigen. Verder wil Coca-Cola al zijn verpakkingen 100% recycleerbaar maken (vandaag is dit 97% in België) en moeten alle plastic verpakkingen minimaal 50% gerecycleerd materiaal bevatten tegen 2023, een target dat we vandaag al ruim overschrijden in België, met gemiddeld 62% gerecycleerd materiaal.

Yves De Groote

Yves De Groote

Redacteur VMT Food België

Foto: shutterstock

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

Heineken heeft zich ambitieuze doelen gesteld: in 2030 willen ze 90% van hun scope 1- en 2-uitstoot reduceren, met als einddoel Net Zero in de volledige waardeketen tegen 2040. Om deze missie te realiseren, werken ze onder meer samen met ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Bart Vander Velpen, program director Net Zero for industry deelt hoe ze dit proces aanpakken aan de hand van zes stappen.

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen lasagne

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: onvermelde allergenen lasagne, onvermelde allergenen friand ham en kaas en foutieve etikettering kerriepoeder.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in twee nieuwe pilot plants

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in...

Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.

Beeld: Shutterstock

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.