'Perslucht is een serieuze contaminatiebron'

'Perslucht is een serieuze contaminatiebron'
Persluchtkwaliteit in het productieproces controleren.

Voedselindustrie is zich onvoldoende bewust van de risico's: amper 10% meet perslucht op olie, stof, vocht en bacterie

De eisen omtrent perslucht verscherpen. Compressorlucht kan ongewenste olie en vocht in het productieproces brengen, waardoor bacteriën en schimmels in voedsel snel groeien. De gevolgen kunnen desastreus zijn voor de voedselkwaliteit. Onderhoud aan compressoren en drogers blijkt niet afdoende. “De voedingsindustrie meet veel, maar persluchtmeting blijft fors achter. Nieuwe meettechnologieën geven snel inzicht in de persluchtkwaliteit. Praktische oplossingen zijn voorhanden.”

Bij contaminatie gaan de seinen in de voedselindustrie op rood. Geen enkele producent zit te wachten op reputatieschade bij het terughalen van producten uit supermarktschappen. Ook een tijdelijke stopzetting van het productieproces is een kostbare zaak. Wat leert de praktijk? Onvoldoende bewustzijn over de risico’s met perslucht. Daarom gaan auditoren scherper controleren op perslucht in voedselomgevingen. Bovendien eisen zij steeds vaker harde bewijzen over schone perslucht. Sara Deckers, gespecialiseerd in persluchtkwaliteit bij BEKO Technologies: “Op dit moment meet amper 10% van de voedselproducenten de perslucht op olie, vocht, stof en bacterie. Dat gaat snel veranderen. Ik zie de bewustwording duidelijk toenemen.”

Bacterie traceerbaar

Volgens de richtlijnen van BRC, IFS en FSSC 22000 mag perslucht geen risico vormen voor contaminatie. In de ISO 8573.1:2010-tabel wordt de contaminatiehoeveelheid in klassen ingedeeld voor een duidelijk overzicht voor de producent. De meeste installaties hebben een werkdruk van 7 bar (overdruk).

Contaminatie met olie kan een vieze smaak of onaangename geur aan het product geven.”

Dit betekent dat de vervuiling maal 7 in het leidingwerk en verdere proces terechtkomt. Deckers: “Perslucht is een serieuze contaminatiebron. In no-time kan bacterievorming plaatsvinden. Voedselproducten bederven sneller, waardoor mensen ziek worden. Ook kan contaminatie met olie een vieze smaak of onaangename geur aan het product geven.” Tegenwoordig zijn bacteriën en vervuilingen volgens Deckers steeds makkelijker traceerbaar en te herleiden naar de verantwoordelijke voedselproducent. “Imagoschade komt een producent duur te staan. Voedselwaakhond Foodwatch publiceerde enkele jaren geleden een artikel over aangetroffen minerale olieresten in voedingsmiddelen (laboratoriumonderzoeken). Deze stoffen kunnen tegenwoordig teruggetraceerd worden naar de persluchtinstallatie.”

Nieuwste meettechnologieën

In het verleden kon een voedselfabrikant alleen zorgen voor goed onderhoud aan compressoren en drogers. Maar tegenwoordig zijn technologieën beschikbaar die de contaminatie exact meten. “Vergelijk het met een auto. Als het olie- of koelvloeistofpeil te laag is, gaat een waarschuwingslampje branden. Zo werkt het ook met perslucht”, legt Deckers uit. “De kosten zijn extreem laag ten opzichte van imagoschade. Zo kost een dauwpuntsensor, die temperatuur en vocht van perslucht meet, een paar honderd euro.” Ook een stofdeeltjesmeter of oliedampmeter behoort tot de mogelijkheden. Voor een compleet pakket met sensoren investeert een fabrikant circa 35.000 euro. Deze hoogwaardige technologie meet, registreert en bewaakt 24/7 alle parameters in de perslucht.

Air Quality Audit perslucht

Voor voedselbedrijven die niet willen investeren, maar wel inzicht in hun persluchtkwaliteit wensen, heeft BEKO Technologies een aantrekkelijk alternatief. “Wij komen langs met onze apparatuur en meten onder meer de gehaltes olie, stof en vocht naast de druk en temperatuur van perslucht. Vervolgens ontvangen zij een rapport op maat met tevens advies over het onderhoud, de filters, drogers en procesverbeteringen (efficiëntie). Voor 1.500 euro weten ze precies waar ze aan toe zijn. Bovendien beschikken ze over harde bewijzen voor de auditoren. Heb je als bedrijf kwaliteit hoog in het vaandel staan, dan moet je ook de perslucht meten. In een zichzelf respecterend voedselproductiebedrijf staat hygiëne altijd op één”, besluit de gedreven persluchtdeskundige.

Dit artikel is gesponsord door BEKO Technologies.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.