Herformulering voeding: zo ziet de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering eruit

Herformulering voeding: zo ziet de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering eruit
Tijdens het Food Law Event in deze sessie alles over de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering

In 2022 is de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering geïntroduceerd. Deze aanpak moet leiden tot zout-, suiker- en vetverlaging in voedingsmiddelen. Maar hoe ziet deze nieuwe aanpak eruit? Welke eisen gelden voor productgroepen en producenten? Tijdens het Food Law Event op 7 juni vertellen Ebba Hoogenraad van Hoogenraad & Haak, Lucie de Peuter van Unilever Benelux, Imkje Tiesinga vanuit de FNLI en Ilse Roosenbrand van het CBL alles over de nieuwe aanpak.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Na twee jaar digitale updates, dit jaar eindelijk weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens deze dag wordt je bijgepraat over onderwerpen als gezonde voeding, fraude, Nationale Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Nieuw NAPV

Het verlagen van zout, suiker en vet blijft erg belangrijk bij het herformuleren van voedingsmiddelen. Daarom staat 2022 in het teken van de Nieuwe Aanpak Productverbetering. Dit moet ertoe leiden dat er in 2030 over de gehele breedte van de productgroepen verbetering is gerealiseerd in de samenstelling van producten. Hoe ziet de Nieuwe Aanpak Productverbetering eruit? Welke eisen gelden voor de productgroepen en producenten? Hoe pakt het uit in praktijk? Kom luisteren en meedoen in deze interactieve sessie met Ebba Hoogenraad, advocaat bij Hoogenraad & Haak, Imkje Tiesinga vanuit de FNLI, Ilse Roosenbrand, manager voedselveiligheid bij het CBL en Lucie de Peuter, Nutrition & Health Manager bij Unilever Benelux.

Ebba Hoogenraad

Ebba Hoogenraad

Ebba Hoogenraad is advocaat sinds 1985 en partner bij advocatenkantoor Hoogenraad & Haak, gespecialiseerd in IP, advertising en food. Met haar team richt Ebba zich onder meer op de levensmiddelensector. Ebba adviseert over labelling, begeleidt recalls en staat met regelmaat cliënten bij in procedures bij de Reclame Code Commissie, de rechter en de NVWA over food law vragen en reclamerechtkwesties. Ebba is redactielid van Intellectuele Eigendom en Reclamerecht (IER) en Waar & Wet en schrijft 'tip van de advocaat' vmt.nl. 

Lucie de Peuter

Lucie De Peuter is Nutrition & Health Manager Unilever Benelux. Het gezond geweten binnen Unilever. De Peuter geeft voedingskundige ondersteuning bij innovatie, renovatie en branded activations voor alle merken binnen Unilever Benelux. Dit gaat over bijvoorbeeld soepen, bouillons & sauzen onder de merken Knorr, Unox en Conimex, vegetarische producten van de Vegetarische slager, ijsjes van oa. Magnum & Ola en frisdranken van Lipton.

Ilse Roosenbrand

Ilse Roosenbrand, 29 jaar en nu een kleine twee jaar werkzaam bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) als manager voedselveiligheid & gezonde voeding. Het CBL behartigt de belangen van de Nederlandse supermarkten en foodservice bedrijven. In mijn functie houd ik mij onder andere bezig met het Nationaal Preventieakkoord, productverbetering, beleid en actualiteiten rond voedselveiligheid en etiketteringsvraagstukken.

Imkje Tiesinga

2019-2021 Advisor Nutrition and Health, European Palm Oil Alliance (EPOA)
2008-2021 Secretaris, Nederlandse Vereniging van Soepfabrikanten (per 2015 Culinaria Nederland)
2008-2016 Secretaris, Nederlandse Vereniging van Producenten van Ontbijtgranen en Deegwaren
2004-2021 Secretaris, Vereniging van Nederlandse Zetmeelproducenten
1983-2021 Secretaris, Vereniging van Nederlandse Sauzenproducenten (per 2015 Culinaria Nederland)
2014-2019 Senior consultant, IMACE-NL
1983-2013 Secretaris, Bond van Nederlandse Margarineproducenten
1977-1983 Rechten, Universiteit Groningen
1974-1977 Business Administration, Nyenrode Business Universiteit

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten - mogelijkheid of utopie? (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten -...

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot bottlenecks bij voedselproducenten. Wederzijdse erkenning zou dit moeten oplossen. Op papier een ideaal concept, maar werkt het ook in de praktijk? In deze lezing vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Federica Tritschler (Lamb Weston) meer over dit onderwerp.

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.