Herformulering voeding: zo ziet de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering eruit

Herformulering voeding: zo ziet de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering eruit
Tijdens het Food Law Event in deze sessie alles over de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering

In 2022 is de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering geïntroduceerd. Deze aanpak moet leiden tot zout-, suiker- en vetverlaging in voedingsmiddelen. Maar hoe ziet deze nieuwe aanpak eruit? Welke eisen gelden voor productgroepen en producenten? Tijdens het Food Law Event op 7 juni vertellen Ebba Hoogenraad van Hoogenraad & Haak, Lucie de Peuter van Unilever Benelux, Imkje Tiesinga vanuit de FNLI en Ilse Roosenbrand van het CBL alles over de nieuwe aanpak.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Na twee jaar digitale updates, dit jaar eindelijk weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens deze dag wordt je bijgepraat over onderwerpen als gezonde voeding, fraude, Nationale Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Nieuw NAPV

Het verlagen van zout, suiker en vet blijft erg belangrijk bij het herformuleren van voedingsmiddelen. Daarom staat 2022 in het teken van de Nieuwe Aanpak Productverbetering. Dit moet ertoe leiden dat er in 2030 over de gehele breedte van de productgroepen verbetering is gerealiseerd in de samenstelling van producten. Hoe ziet de Nieuwe Aanpak Productverbetering eruit? Welke eisen gelden voor de productgroepen en producenten? Hoe pakt het uit in praktijk? Kom luisteren en meedoen in deze interactieve sessie met Ebba Hoogenraad, advocaat bij Hoogenraad & Haak, Imkje Tiesinga vanuit de FNLI, Ilse Roosenbrand, manager voedselveiligheid bij het CBL en Lucie de Peuter, Nutrition & Health Manager bij Unilever Benelux.

Ebba Hoogenraad

Ebba Hoogenraad

Ebba Hoogenraad is advocaat sinds 1985 en partner bij advocatenkantoor Hoogenraad & Haak, gespecialiseerd in IP, advertising en food. Met haar team richt Ebba zich onder meer op de levensmiddelensector. Ebba adviseert over labelling, begeleidt recalls en staat met regelmaat cliënten bij in procedures bij de Reclame Code Commissie, de rechter en de NVWA over food law vragen en reclamerechtkwesties. Ebba is redactielid van Intellectuele Eigendom en Reclamerecht (IER) en Waar & Wet en schrijft 'tip van de advocaat' vmt.nl. 

Lucie de Peuter

Lucie De Peuter is Nutrition & Health Manager Unilever Benelux. Het gezond geweten binnen Unilever. De Peuter geeft voedingskundige ondersteuning bij innovatie, renovatie en branded activations voor alle merken binnen Unilever Benelux. Dit gaat over bijvoorbeeld soepen, bouillons & sauzen onder de merken Knorr, Unox en Conimex, vegetarische producten van de Vegetarische slager, ijsjes van oa. Magnum & Ola en frisdranken van Lipton.

Ilse Roosenbrand

Ilse Roosenbrand, 29 jaar en nu een kleine twee jaar werkzaam bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) als manager voedselveiligheid & gezonde voeding. Het CBL behartigt de belangen van de Nederlandse supermarkten en foodservice bedrijven. In mijn functie houd ik mij onder andere bezig met het Nationaal Preventieakkoord, productverbetering, beleid en actualiteiten rond voedselveiligheid en etiketteringsvraagstukken.

Imkje Tiesinga

2019-2021 Advisor Nutrition and Health, European Palm Oil Alliance (EPOA)
2008-2021 Secretaris, Nederlandse Vereniging van Soepfabrikanten (per 2015 Culinaria Nederland)
2008-2016 Secretaris, Nederlandse Vereniging van Producenten van Ontbijtgranen en Deegwaren
2004-2021 Secretaris, Vereniging van Nederlandse Zetmeelproducenten
1983-2021 Secretaris, Vereniging van Nederlandse Sauzenproducenten (per 2015 Culinaria Nederland)
2014-2019 Senior consultant, IMACE-NL
1983-2013 Secretaris, Bond van Nederlandse Margarineproducenten
1977-1983 Rechten, Universiteit Groningen
1974-1977 Business Administration, Nyenrode Business Universiteit

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt naar ervaringen van bedrijven

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt...

Platform Voedselveiligheid is een samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de levensmiddelenindustrie. Zij vraagt producenten naar de ervaringen met de meldwijzer voor onveilige levensmiddelen. Dit is onderdeel van een evaluatie die momenteel plaatsvindt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dit bericht meer over hoe je kunt deelnemen aan de enquête.

Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Beeld: Shutterstock

Farm to Fork-strategie teleurstelling voor duurzame etikettering? Dit...

2024 markeert het einde van de programmaperiode van de Farm to Fork (F2F)-strategie. Dit gaat gepaard met een gevoel van teleurstelling. Een van de belangrijkste doelstellingen van de strategie was het integreren van duurzaamheid in de huidige en toekomstige regelgeving voor voedseletikettering. Hierbij waren er hoge verwachtingen. Tot nu toe zijn deze verwachtingen niet waargemaakt. In dit artikel de meest recente ontwikkelingen op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.