ERP-systeem voor zuivelbedrijven: 7 vragen en antwoorden

ERP-systeem voor zuivelbedrijven: 7 vragen en antwoorden

Een ERP-systeem is het centrale zenuwstelsel van zuivelbedrijven. Als deze bedrijven voor de keuze van een ERP-systeem staan, zijn er volgens Jorn Ballas, Industry Expert Food & Beverages bij aanbieder CSB System Benelux een aantal punten die je daarbij in overweging moet nemen, omdat de effecten 'tot ver in de toekomst zullen reiken'.

Zuivelmanagers moeten rekening houden met een groeiend aantal factoren in hun bedrijf. De productie is onderhevig aan invloeden van buitenaf. De factoren: volatiele prijzen en vraag, de maatschappelijke vraag naar meer duurzaamheid en transparantie, toenemende eisen aan kwaliteitsborging, of veranderende milieuomstandigheden.

Permanente digitalisering

Deze factoren dwingen de zuivelindustrie om -soms vrij dure- veranderingen door te voeren. "De dagelijkse gang van zaken is al moeilijk genoeg. Zuivelbedrijven moeten hun brutomarges veiligstellen door de productiekosten te optimaliseren. Klantgerichte en flexibele productie is nodig om je bedrijf concurrerend te houden. Dan ontkom je niet aan permanente digitalisering", aldus Ballas.

7 vragen

Prangende vragen: hoe dit te bereiken? Welke oplossingen zijn te gebruiken? Hoe vermijd je klassieke problemen? Uiteindelijk komt het vaak neer op dezelfde zeven vragen die door veel bedrijfsleiders, IT-managers en fabrieksmanagers worden gesteld:

  1. Waarom zijn zoveel zuivelbedrijven ongelukkig met hun IT-oplossingen?
  2. Wat is beter, gespecialiseerde software of "best of breed"?
  3. Waarom wint een standaardoplossing het meestal van een individuele oplossing?
  4. Waarom is integratie de belangrijkste factor voor succes?
  5. Waarom heeft u bedenkingen bij een oplossing die op het eerste gezicht ideaal leek?
  6. Waarom is het belangrijk om referentieklanten te bezoeken?
  7. Waarom is de current-state analyse een belangrijk element in de leveranciersselectie.

De antwoorden van CSB System lees je hier.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal 186 banen verloren

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal...

FrieslandCampina heeft vandaag plannen aangekondigd zijn productie in Nederland te optimaliseren. Zo wil het bedrijf activiteiten in Leeuwarden meer concentreren en de productie van natuurkaas in het Limburgse Born verplaatsen naar het Friese Workum. Door deze plannen komen volgens FrieslandCampina 186 banen te vervallen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.