Hier moet je op letten bij contractuele afspraken: valkuilen en tips

Hier moet je op letten bij contractuele afspraken: valkuilen en tips

Met welke belangrijke punten moet je rekening houden bij het opstellen van een contract? Wie is er verantwoordelijk voor de etikettering, de producent of de verkoper? Hoe maak je duidelijke afspraken en hoe houd je deze up-to-date? Karin Verzijden van Axon Advocaten en Ingrid Cayet van Madaga, producent van kindermaaltijden, bespreken de valkuilen uit de praktijk bij het maken van contractuele afspraken en handreikingen ter voorkoming daarvan.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Na twee jaar digitale updates, dit jaar eindelijk weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens deze dag word je bijgepraat over onderwerpen als gezonde voeding, fraude, Nationale Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Veranderde omstandigheden en calamiteiten

Waarschijnlijk ligt een eenmaal gesloten contract met een producent al jaren op de plank. Maar is dat contract nog wel actueel? En wat zullen de consequenties zijn van een eventuele aanpassing op de commerciële relatie? Door veranderde omstandigheden kan het essentieel worden afspraken aan te passen, waardoor de balans van de samenwerking grondig wordt beïnvloed. Dit geldt zowel voor de de producent als voor de klant. Ook is het mogelijk dat bij calamiteiten moet worden teruggevallen op eerder gemaakte afspraken wat betreft prijs, kwaliteit en etikettering. Het is dan van belang dat deze duidelijk in elkaar steken. Maar wat te doen als deze afspraken niet afdoende zijn?

Duidelijke contractuele afspraken

Bij geschillen over verwachtingen omtrent de samenwerking vallen partijen vaak terug op de gemaakte afspraken in het contract. Maar de afspraken in het contract met betrekking tot de samenwerking blijken vaak niet goed geregeld, zijn vaak onduidelijk of leiden anderszins tot ellende. Terwijl dat te voorkomen kan zijn door duidelijke contractuele afspraken met betrekking tot de productie, distributie of het onderzoek rondom een product.

Contractopstelling en verantwoordelijkheid

Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een contract? Wie is er verantwoordelijk voor etikettering van producten, de producent (externe fabriek) of degene die het product verkoopt in de supermarkt? Hoe maak je duidelijke afspraken over verantwoordelijkheid, samenwerking, prijs, kwaliteit en leveringsvoorwaarden? En wat spreek je af over mogelijkheden tot beëindiging van de samenwerking?

Ingrid Cayet

Ingrid Cayet startte 10 jaar geleden Madaga en introduceerde kant-en-klare maaltijden voor baby’s en peuters. Zij heeft leren omgaan met het spanningsveld tussen gemaakte afspraken en de realiteit. Karin Verzijden van Axon advocaten ondersteunt haar hierbij. Cayet en Verzijden vertellen hoe zij kansen en risico’s voor de (groei van de) onderneming zo goed mogelijk managen gedurende de verschillende groeifasen van de onderneming. Zij delen hun praktijkervaring in deze juridisch belangrijke materie waarmee iedere food business operator vroeger of later te maken krijgt.

Karin Verzijden

Karin Verzijden is life sciences advocaat met een focus op innovatieve voedingsmiddelen. Zij begeleidt bedrijven bij de marktintroductie van allerlei innovaties op dit gebied, tegenwoordig vaak alternatieve eiwitten. Dit omvat de kwalificatie van nieuwe ingrediënten en het adviseren over het juiste regulatoire traject dat daarbij hoort, zoals voor Novel Foods en GMO's. Karin is bekend met de autoriteiten die toezicht houden op dit soort producten en assisteert waar nodig bij handhavingsacties. Karin stelt verder diverse commerciële contracten op binnen dit vakgebied en onderhandelt daarover. Ook rapporteert zij actuele ontwikkelingen op www.foodhealthlegal.eu

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

Beeld: Shutterstock

Farm to Fork-strategie teleurstelling voor duurzame etikettering? Dit...

2024 markeert het einde van de programmaperiode van de Farm to Fork (F2F)-strategie. Dit gaat gepaard met een gevoel van teleurstelling. Een van de belangrijkste doelstellingen van de strategie was het integreren van duurzaamheid in de huidige en toekomstige regelgeving voor voedseletikettering. Hierbij waren er hoge verwachtingen. Tot nu toe zijn deze verwachtingen niet waargemaakt. In dit artikel de meest recente ontwikkelingen op een rij.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken met 265 in juni en 281 in mei.

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit deze drie zaken

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit...

Bij een merk voor levensmiddelen denken de meeste mensen aan logo's en namen, zoals Coca-Cola. Maar het is ook mogelijk om specifieke kleuren te registreren als merk voor een product. Wel worden hieraan strenge eisen gesteld. In dit artikel enkele juridische procedures waarin de kleurmerken van Veuve Clicquot, Chocomel en Milka centraal stonden.

Food Future Event 2024: hoe gaan productontwikkelaars met wetgeving om?

Food Future Event 2024: hoe gaan productontwikkelaars met wetgeving...

Wetgeving is duidelijk, maar een productontwikkelaar/marketeer kan het op verschillende manieren uitleggen. En al voldoe je met een nieuw product aan de wetgeving, kan de consument er anders over denken. Voor je het weet zegt Foodwatch er wat van of hangt de Keuringsdienst van Waarde aan de telefoon.

Beeld: Shutterstock

Wetgeving verschilt in Europese lidstaten: zo werkt wederzijdse...

Eén van de uitdagingen bij het exporteren naar andere landen is de verplichting om aan de daar geldende lokale wetgeving te voldoen. Met name op het gebied van productsamenstelling kan de wetgeving tussen Europese landen verschillen. Is het principe van wederzijdse erkenning de oplossing?

Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen

Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente...

Niets zo veranderlijk als levensmiddelenwetgeving. Ook de afgelopen maanden zijn weer een aantal wijzigingen de revue gepasseerd. Hoe gaat de industrie om met deze wijzigingen? Wat zijn tips en ervaringen vanuit producenten en brancheverenigingen? VMT zet een aantal handige artikelen op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.