Eivervanger van Plant B is gemaakt van Duitse witte lupine

Eivervanger van Plant B is gemaakt van Duitse witte lupine

De Duitse start-up PLANT B gebruikt lokale witte lupine voor een plantaardig alternatief voor ei.

Thomas Starz, oprichter en CEO van PLANT B zegt dat PLANT B Egg de enige plantaardige vloeibare ei-vervanger is met lupine als grondstof. Het kant-en-klaar versproduct bestaat uit 7 ingrediënten. Starz: “Met de modernste technologieën en een complex en innovatief productieproces zijn wij erin geslaagd om de ingewikkelde structuur, de verschillende smaken, eiwitten en functionaliteiten van het klassieke kippenei zo goed als te evenaren.”

Quiche en muffins

Volgens de startup is het ei-alternatief geschikt voor grote keukens of voor de thuiskok. Het bevat geen suikers, gluten of soja. Het bevat met 77 kcal per 100 gram 50% minder calorieën vergeleken met een kippenei, claimt de startup. Het heeft een Nutri-Score A.

Toepassingen variëren van spaghetti carbonara, noodles, quiche, muffins tot taart. Het bedrijf heeft verschillende testen uitgevoerd bij bedrijven in de levensmiddelen- en bakkerijsector.

Lokale lupine

Het hoofdingrediënt, witte lupine, groeit in Noord-Duitsland. Ze oogsten in de herfst, zodat bijen en vlinders de lupine nog lange tijd als voedselbron kunnen gebruiken.

CO2-uitstoot lager

PLANT B Egg wordt geproduceerd in Duitsland. Volgens de resultaten van de Eaternity Score veroorzaakt PLANT B Egg gemiddeld 91,7% minder CO2-uitstoot en gebruikt het 99,1% minder water per 100g, vergeleken met productie van een klassiek kippenei.

Het ei-alternatief is verkrijgbaar in een 200ml Tetra Pak. Dit is gelijk aan circa 4 eieren of een literpak. De verpakkingen zijn 100% recyclebaar.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en komt eraan in 2025

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Suckers

Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We...

STARTUP BELICHT - Waarom moeten lolly's op festivals zo vervuilend zijn? Dat vroeg Laura Melenhorst, oprichter van Suckers, zich af. De startup werkt momenteel hard aan het opzetten en inrichten van een eigen fabriek in Nieuwegein. Daar gaat de startup suikervrije lolly's met een eetbaar stokje maken, verpakt in een 100% plasticvrije verpakking. VMT sprak met Melenhorst: "We willen een revolutie starten naar meer plezier op een duurzame manier."

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in 2021'

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.