NVWA benoemt nieuwe directeur Handhaven

NVWA benoemt nieuwe directeur Handhaven
Esmeralda Wallast Groenewoud wordt per 11 juli directeur Handhaven bij de NVWA

Esmeralda Wallast Groenewoud wordt per 11 juli directeur handhaven bij de NVWA. Hiermee wordt zij verantwoordelijk voor inspectie, regie & expertise, de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD), laboratoria, het nationaal referentie centrum fytosanitair en het contact met klant, bedrijf & consument.

Groenewoud heeft meer dan 25 jaar ervaring in verschillende functies binnen het veiligheidsdomein. Groenewoud is op dit moment directeur van de directie Toezicht en Handhaving in de Openbare Ruimte van de gemeente Amsterdam. Daarvoor was Groenewoud werkzaam in verschillende leidinggevende functies bij de politie eenheid Amsterdam.

Kennis en ervaring

Gerard Bakker, inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), over de komt van Groenewoud: "Ik ben erg verheugd met de benoeming van Esmeralda. Ze heeft veel kennis en ervaring op het gebied van toezicht en handhaving. Die komt bij de NVWA natuurlijk goed van pas. Maar bovenal brengt ze een persoonlijkheid mee die perfect past in onze organisatie: stevig, helder én verbindend.”

Maatschappelijke belangen

Groenewoud stelt dat de NVWA een organisatie is die tot haar verbeelding spreekt. "Na mijn studie economie kwam ik al snel tot de conclusie dat het commerciële bedrijfsleven mij niet trekt. Ik word geïnspireerd wanneer het om iets wezenlijks gaat. De mooie maatschappelijke belangen van de NVWA zoals productveiligheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid spreken me dan ook enorm aan. Ik kijk erg uit naar de kennismaking met de collega’s. Samen met hen én belanghebbenden staan we voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur."

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

NVWA

NVWA waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke afslankpillen

De NVWA waarschuwt consumenten voor twee afslankpillen. Ze bevatten gevaarlijke ingrediënten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.