NVWA benoemt nieuwe directeur Handhaven

NVWA benoemt nieuwe directeur Handhaven
Esmeralda Wallast Groenewoud wordt per 11 juli directeur Handhaven bij de NVWA

Esmeralda Wallast Groenewoud wordt per 11 juli directeur handhaven bij de NVWA. Hiermee wordt zij verantwoordelijk voor inspectie, regie & expertise, de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD), laboratoria, het nationaal referentie centrum fytosanitair en het contact met klant, bedrijf & consument.

Groenewoud heeft meer dan 25 jaar ervaring in verschillende functies binnen het veiligheidsdomein. Groenewoud is op dit moment directeur van de directie Toezicht en Handhaving in de Openbare Ruimte van de gemeente Amsterdam. Daarvoor was Groenewoud werkzaam in verschillende leidinggevende functies bij de politie eenheid Amsterdam.

Kennis en ervaring

Gerard Bakker, inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), over de komt van Groenewoud: "Ik ben erg verheugd met de benoeming van Esmeralda. Ze heeft veel kennis en ervaring op het gebied van toezicht en handhaving. Die komt bij de NVWA natuurlijk goed van pas. Maar bovenal brengt ze een persoonlijkheid mee die perfect past in onze organisatie: stevig, helder én verbindend.”

Maatschappelijke belangen

Groenewoud stelt dat de NVWA een organisatie is die tot haar verbeelding spreekt. "Na mijn studie economie kwam ik al snel tot de conclusie dat het commerciële bedrijfsleven mij niet trekt. Ik word geïnspireerd wanneer het om iets wezenlijks gaat. De mooie maatschappelijke belangen van de NVWA zoals productveiligheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid spreken me dan ook enorm aan. Ik kijk erg uit naar de kennismaking met de collega’s. Samen met hen én belanghebbenden staan we voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur."

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Beeld: Koninklijke Verkade

QA'er uit koekjesbranche: 'Wetgeving helpt me vaker dan het me...

VISIE OP WETGEVING - Voor alle Europese lidstaten geldt in principe dezelfde Europese wetgeving. Wel hebben lidstaten vaak ook nog nationale wetgeving. "Ik ben qua wetgeving blij dat ik in Europa woon, het is hier best goed geregeld", stelt Francis Driessen, QHSE manager bij Koninklijke Verkade. VMT sprak met Driessen over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere QA'ers. Dit is het negende artikel in een serie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Belangrijkste punten onderzoek etikettering: 'Hiaten in EU-wetgeving...

De Europese rekenkamer publiceerde een rapport over voedseletikettering in Europa. Uit het rapport blijkt dat het groeiende aantal claims, logo's, slogans, labels en scores verwarrend én misleidend kunnen werken. De Rekenkamer pleit voor meer Europese harmonisatie en voedselvoorlichting. VMT dook in het rapport en benoemt de opvallendste bevindingen.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.