Nieuwe contractregels leggen jokkende handelaren aan de ketting

Nieuwe contractregels leggen jokkende handelaren aan de ketting

Vanaf 15 april 2022 moeten alle contracten, bestaande en nieuwe, voldoen aan de wet oneerlijke handelspraktijken. Deze wet beschermt voedselleveranciers tegen verschillende oneerlijke handelspraktijken.

Volgens Autoriteit Consument & Markt (ACM) hebben voedselleveranciers vaak te maken met grote afnemers zoals handelaren en supermarkten. Deze afnemers kunnen de voedselleveranciers inkoopvoorwaarden opleggen en kunnen deze eenzijdig wijzigen. Kleinere voedselproducenten durven volgens ACM hun afnemers hier vaak niet op aan te spreken door de scheve machtsverhoudingen.

Nu ook oude contracten

Sinds 1 november vorig jaar moeten nieuwe contracten al voldoen aan de wet. Vanaf 15 april moeten alle bestaande oudere contracten ook voldoen aan de wet oneerlijke handelspraktijken, stelt ACM. Deze wet verbiedt nu onder andere de volgende handelspraktijken:

  • Late betalingen (na 30 dagen voor bederfelijke producten en na 60 dagen voor niet-bederfelijke producten)
  • Last-minute annuleringen
  • Eenzijdig wijzigen van afspraken
  • Vergeldingsacties (bijvoorbeeld geen medewerking aan actie-aanbiedingen of communicatie)

(Anoniem) melding maken

Mochten voedselleveranciers misstanden ervaren, kunnen zij dit – eventueel anoniem – melden bij ACM. “Ook brancheorganisaties, verenigingen of groepen leveranciers kunnen namens hun leden een melding doen. Dat heeft als voordeel dat kleine leveranciers gezamenlijk sterker staan en eventueel ook op die manier anoniem kunnen melden”, aldus de autoriteit. Overtreding van de wet oneerlijke handelspraktijken kan volgens ACM leiden tot een boete of last onder dwangsom.

Food Law Event

Tijdens het Food Law Event op 7 juni vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Ingrid Cayet (Madaga) over de valkuilen uit de praktijk bij het maken van contractuele afspraken en tips ter voorkoming daarvan. Bij geschillen over verwachtingen omtrent de samenwerking vallen partijen vaak terug op de gemaakte afspraken in het contract. Maar de afspraken in het contract m.b.t. de samenwerking blijken vaak niet goed geregeld, zijn vaak onduidelijk of leiden anderszins tot ellende. Terwijl dat te voorkomen kan zijn door duidelijke contractuele afspraken met betrekking tot de productie, distributie of het onderzoek rondom een product.

Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een contract? Wie is er verantwoordelijk voor etikettering van producten, de producent (externe fabriek) of degene die het product verkoopt in de supermarkt? Hoe maak je duidelijke afspraken over verantwoordelijkheid, samenwerking, prijs, kwaliteit en leveringsvoorwaarden? En wat spreek je af over mogelijkheden tot beëindiging van de samenwerking? 

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Milieuclaims: dit gaat er (binnenkort) veranderen
  2. Vion zet in op duurzame ketens
  3. Diepvriespizza's zijn mogelijk de oorzaak van een ernstige uitbraak met veel complicaties
  4. Onderzoekslab: 'Belangen industrie spelen hoofdrol bij gesprekken met VWS over productverbetering'
  5. Column Suzanne van der Pijll: 'Eiwittransitie is de default omdraaien'
  6. Belgische fabriek Ferrero moet sluiten, alle Kinder-chocolade moet uit Belgische schappen. Update: recall wordt ook in Nederland uitgebreid
  7. Onderzoek Questionmark: 'Prijsverschil tussen dierlijke en plantaardige producten neemt af'
  8. Verstopte filter in fabriek is oorzaak salmonella-uitbraak chocolade eieren
  9. LEVO: 'Voldoende olie alternatieven beschikbaar voor voedselindustrie, hamsteren is onnodig'
  10. NVWA handhaaft tijdelijk niet op foutieve etiketten door tekorten zonnebloemolie (update)
  1. Jan-Willem Grievink: 'Bakkerij en meelfabrikant moeten loskomen van kilo-denken'
  2. 'Erectiestimulerende honing' door NVWA uit de verkoop gehaald
  3. Recall: ook in Nederland chocolade eieren Ferrero uit de schappen vanwege Salmonella
  4. FDA vindt vijf stammen Cronobacter sakazakii in babyvoeding fabriek Abbott
  5. Fevia vraagt steun en flexibiliteit om de voedingsketen draaiende te houden.
  6. Column: Duurzaamheidswetgeving hinderlijk obstakel voor voedselzekerheid?
  7. Albert Heijn rolt AH verpakkingsvrij uit naar 50 winkels
  8. Salmonella-uitbraak surprise eieren: recall in België, NVWA start onderzoek in Nederland
  9. Overgangsregeling voorbij: merken met claims moeten vanaf nu aan de Claimsverordening voldoen
  10. Nieuwe plantaardige eiwitten, wat is de potentie?