Salmonella-uitbraak surprise eieren: recall in België, NVWA start onderzoek in Nederland

Salmonella-uitbraak surprise eieren: recall in België, NVWA start onderzoek in Nederland

In België worden surprise-eieren van producent Ferrero terug geroepen vanwege Salmonella. Het NVWA is een onderzoek gestart om te kijken of de verdachte chocolade eieren ook in Nederland zijn verkocht.

Het onderzoek van de NVWA moet uitwijzen of ook in Nederland Kinder Surprise-eieren of andere producten van een Belgische Ferrero-fabriek zijn verkocht die in verband wordt gebracht met een salmonella-uitbraak. "We zijn daar druk mee bezig, veiligheid staat voorop. Maar we hebben vooralsnog geen aanwijzingen dat producten uit de Belgische fabriek hier zijn verspreid", zegt een woordvoerster van de NVWA zo meldt het ANP.

Voor een terugroepactie zoals in België ziet de NVWA nu geen aanleiding. "Je wilt niet zomaar uitspraken doen zonder eerst de feiten te hebben. Daar zijn we nu druk mee bezig."

Terugroepactie in België

Het FAVV heeft consumenten opgeroepen enkele specifieke producten van Ferrero met specifieke houdbaarheidsdata uit voorzorg niet meer te gebruiken. "De producten worden gelinkt aan een salmonella-uitbraak in verschillende Europese landen", aldus het FAVV.

Naast Kinder Surprise gaat de terugroepactie om Schoko-Bons, Mini Eggs en de Maxi-variant van de chocolade-eieren met een plastic speelgoedje in het midden. Op de website van het FAVV staan alle betreffende Lotnummers en THT's uitvoerig vermeld. Het gaat om onderstaande producten op de foto.

Twee kinderen ziek

Of in Nederland salmonella-infecties zijn ontstaan door de bewuste producten, is nog niet duidelijk. Het RIVM heeft twee meldingen gekregen over jonge kinderen die in februari al ziek waren geworden door de salmonella-bacterie. "Labonderzoek heeft duidelijk gemaakt dat het gaat om dezelfde stam als die bij uitbraken elders in Europa te zien is, maar wij weten niet wat deze kinderen hebben gegeten", zegt een woordvoerder.

In België zijn overigens nog geen salmonella-vergiftigingen gelinkt aan de fabriek in Aarlen waar de chocola van Ferrero werd geproduceerd.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in komkommer- en selderijsalade

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in komkommer- en selderijsalade, mogelijk listeria monocytogenes in broodproducten en gewasbeschermingsmiddelen in gedroogde paddenstoelen.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.