Overgangsregeling voorbij: merken met claims moeten vanaf nu aan de Claimsverordening voldoen

Overgangsregeling voorbij: merken met claims moeten vanaf nu aan de Claimsverordening voldoen
Merken met claims moeten vanaf nu ook voldoen aan de Claimsverordening

Geregistreerde merknamen met claims mogen na 19 januari 2022 alleen worden gebruikt onder voorwaarden. Op de verpakking moet worden verwezen naar de specifieke goedgekeurde gezondheidsclaim of voedingsclaim. Dit betekent dat sommige verpakkingen aangepast moeten worden om aan de Claimsverordening te voldoen.

Merknamen zijn namen die geregistreerd zijn in het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom Merkenregister en dit betekent dat alleen de merkhouder dit merk mag gebruiken. Om merkbescherming te behouden dient een merkhouder het merk te gebruiken door bijvoorbeeld een product met het merk te verkopen. Volgens artikel 1 van de Claimsverordening kunnen merken ook gezondheidsclaims bevatten. Een voorbeeld van een geregistreerd merk dat een gezondheidsclaim bevat is ‘Vifit’. Het merk bevat het woord ‘fit’ dat duidt op een gezondheidsclaim.

Regels na 19 januari 2022

In artikel 27 van de Claimsverordening staat de overgangsregeling genoemd. Hierin staat vermeld dat producten voorzien van handelsmerken of merknamen die bestonden vóór 1 januari 2005 en niet aan de Claimsverordening voldoen, in de handel gebracht mochten worden tot en met 19 januari 2022. Na 19 januari 2022 dienen deze producten ook te voldoen aan de bepalingen van de Claimsverordening. Dit houdt in dat op de verpakking verwezen dient te worden naar de specifieke goedgekeurde gezondheidsclaim of voedingsclaim. Om aan de Claimsverordening te voldoen, staat bijvoorbeeld op de producten van Vifit welke vitaminen de drinkyoghurt bevat. Daarnaast wordt vermeld dat deze vitaminen helpen om het afweersysteem te ondersteunen.

Handhaving

Nu de overgangsregeling niet meer geldt, dienen de merken met claims dus te voldoen aan de Claimsverordening. De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) is belast met de handhaving hierop. De mate van handhaving van de NVWA verschilt. De voedselautoriteit kan projectmatig handhaven. Zo hebben ze in 2014 een onderzoek gedaan naar de correctheid van het vermelden van claims op ontbijtgranen. Daarnaast handhaaft de NVWA op basis van meldingen of klachten die zij ontvangt.

Indien niet aan de Claimsverordening wordt voldaan kan de NVWA handhavend optreden door een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete te geven. Bij een ernstige overtreding volgt direct een bestuurlijke boete. Het is dus belangrijk om de etiketten van producten waarbij het merk verwijst naar een gezondheidsclaim aan te passen. Producten die vóór 19 januari 2022 in de handel zijn gebracht, mogen nog wel verkocht worden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Précon Consulting Group, auteur van de Food Law Guide.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Beeld: Shutterstock

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

Beeld: Koninklijke Verkade

QA'er uit koekjesbranche: 'Wetgeving helpt me vaker dan het me...

VISIE OP WETGEVING - Voor alle Europese lidstaten geldt in principe dezelfde Europese wetgeving. Wel hebben lidstaten vaak ook nog nationale wetgeving. "Ik ben qua wetgeving blij dat ik in Europa woon, het is hier best goed geregeld", stelt Francis Driessen, QHSE manager bij Koninklijke Verkade. VMT sprak met Driessen over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere QA'ers. Dit is het negende artikel in een serie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.