'Erectiestimulerende honing' door NVWA uit de verkoop gehaald

'Erectiestimulerende honing' door NVWA uit de verkoop gehaald
De NVWA waarschuwt voor een kruidenpasta met een erectieverhogende stof

De NVWA waarschuwt voor het product Epimedyumlu Macun. In de kruidenpasta met honing is sildenafil gevonden, een stof die voorkomt in geneesmiddelen voor erectiestoornissen.

De stof die in de kruidenpasta gevonden is mag enkel door artsen worden voorgeschreven en mag niet in levensmiddelen aanwezig zijn. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan sildenafil voor bijwerkingen als hartklachten, diarree en wazig zicht zorgen. Bedrijven die deze potentie verhogende honing verkopen, zoals bol.com en Marktplaats, moeten in opdracht van de NVWA het product verwijderen.

Twee eetlepels

Naar aanleiding van een waarschuwing in Duitsland is de NVWA een onderzoek gestart. Bij vijf bedrijven hebben inspecteurs monsters van Epimedyumlu Macun genomen, die naar een laboratorium zijn gestuurd. Uit deze analyse blijkt dat consumptie van twee eetlepels honing zorgt voor dezelfde hoeveelheid sildenafil als die van een voorgeschreven geneesmiddel tegen erectiestoornissen.

Verkoop gestopt

Bedrijven die het product verkopen zijn door de NVWA opgedragen hiermee te stoppen. Vier verkopers van Turkse levensmiddelen hadden het product volgens de NVWA op voorraad. Deze bedrijven moeten de producten in opdracht van de NVWA vernietigen. Bol.com en Marktplaats hebben de aanbieders van Epimedyumlu Macun verwijderd, stelt de voedselautoriteit.

Buitenlandse webshops

De NVWA adviseert consumenten om het product niet te consumeren. Volgens de voedselautoriteit wordt het product via buitenlandse webshops nog steeds aangeboden. Hier heeft de NVWA geen bevoegdheid, waardoor de NVWA consumenten adviseert kritisch te zijn bij online aankopen. De NVWA stelt dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de producten die zij verkopen. Bedrijven moeten dan ook geïmporteerde levensmiddelen onderzoeken op de aanwezigheid van verboden of schadelijke stoffen.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.