LEVO: 'Voldoende olie alternatieven beschikbaar voor voedselindustrie, hamsteren is onnodig'

LEVO: 'Voldoende olie alternatieven beschikbaar voor voedselindustrie, hamsteren is onnodig'

De voorraad in het magazijn bij olie- en sauzenfabrikant LEVO in Franeker, waar olie de core business vormt, is de afgelopen weken flink geslonken. Bij produceren is een uitdaging. Directeur Simon Rollingswier probeert het hamstergedrag van zijn klanten in de kiem te smoren. "Wij merken het gigantisch. Laten we met elkaar de rust bewaren, er zijn voldoende alternatieven."

De huidige situatie creëren we met elkaar als industrie, niet alleen door het tekort aan zonnebloemzaden, zo stelt Simon Rollingswier, directeur van LEVO, het familiebedrijf wat hij samen met zijn vader, broer en zus bestierd. Met zijn allen waren zijn ze de afgelopen weken continue bezig geweest met klanten bellen om hen gerust te stellen.

Geen aanvoer zonnebloemzaden

Zonnebloemolie is al een aantal weken slecht leverbaar omdat er geen aanvoer is van zonnebloemzaden vanuit Oekraïne. Dat land is een van de grootste leveranciers aan raffinaderijen. En van deze raffinaderijen betrekt LEVO de olie om te verpakken en te verwerken tot eindproduct.

Oorlog heeft impact op alle plantaardige oliën

Door de oorlog in Oekraïne wordt de voorraad zonnebloemolie steeds nijpender. En dat heeft ook impact op andere plantaardige oliën, zegt Rollingswier. “Er zijn voldoende alternatieven. We proberen dan ook al onze vaste klanten te leveren, maar dat gaat alleen als er normaal wordt besteld.”

Ga niet hamsteren. Het is de kettingreactie die de krapte veroorzaakt niet alleen het tekort aan zonnebloemzaden.”

Het familiebedrijf merkte kort na het uitbreken van de oorlog een run op zonnebloemolie. Samen met soja- en palmolie zijn dat de meest gebruikte plantaardige oliën. “We constateren sterk afwijkend bestelgedrag van onze klanten. Sommige klanten bestellen vijf keer zoveel producten. Je begrijpt wat er gebeurt als iedereen dat gaat doen. De boodschap aan onze klanten is dan ook: blijf kalm en ga niet hamsteren. Als iedereen normaal bestelt, kunnen wij onze vaste klanten blijven bedienen."

Vlnr: Frank Rollingswier, Birgit Rollingswier, Jurjen Rollingswier en Simon Rollingswier.
Vlnr: Frank Rollingswier, Birgit Rollingswier, Jurjen Rollingswier en Simon Rollingswier.

Voldoende alternatieven

Er zijn voldoende alternatieven. Denk aan sojaolie of raapolie. "Het is de kettingreactie die de krapte veroorzaakt”, aldus Rollingswier. LEVO krijgt nog steeds grondstoffen binnen en kan leveren, maar moet binnenkomende orders noodgedwongen nog wel naar beneden bijstellen.

We stellen alle binnengekomen orders naar beneden bij.”

Productie is een uitdaging

De sterk toegenomen vraag naar alternatieve oliën wordt behoorlijk gemerkt bij LEVO. Er werken 40 mensen bij het bedrijf. “Het personeel is erg flexibel als we wat langer door moeten of eerder beginnen”, aldus Rollingswier. “Het bij produceren om voldoende voorraad te krijgen is momenteel een grote uitdaging. We stellen nog steeds alle binnenkomende orders naar beneden bij om alle klanten te kunnen voorzien. De reacties zijn niet altijd even leuk, maar 95 procent van onze klanten begrijpt het.” LEVO levert bak- en frituurolie, sauzen en margarines aan groothandels, horeca en industriële bedrijven.

Terugkeer rust op grondstoffenmarkt

Rollingswier verwacht dat de situatie van tijdelijke aard is en hoopt de komende periode weer iets van voorraad op te kunnen bouwen. “Het is van doorslaggevend belang dat er rust komt in Oekraïne. In eerste instantie voor alle getroffen mensen. Daarnaast hopen we dat het wat rustiger zal worden in de grondstoffenmarkt. Mocht het toch langer duren, dan is het niet ondenkbaar dat de schaarste van zonnebloemolie langer aan zal houden en de vraag naar andere oliën hoger.”

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij Jumbo in het schap

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij...

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen kilometer afgelegd'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen...

Geert Lindenhols teelt niet alleen verschillende gewassen, hij maakt er ook eindproducten van zoals koolzaadolie en veldbonenfusilli onder het merk Geerts Best. Dat doet hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere eiwitboeren in Nederland. Zijn doel? "Meer waardering voor plantaardige eiwitten uit Nederland."

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

foto: Shutterstock

Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Foto: Pixabay

Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren geïmporteerd uit Oekraïne.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo. De leveranciers presenteerden ingrediënten waarmee ze productontwikkelaars tegemoet komen als het gaat om de kosten van ingrediënten, gezonde voeding en duurzaamheid. Om de Nutri-Score kunnen de bedrijven niet heen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.