ADM verdubbelt verwerkingscapaciteit van soja

ADM verdubbelt verwerkingscapaciteit van soja
De vraag naar plantaardige alternatieven zal volgens ADM met zo’n 14% per jaar groeien.

Het van oorsprong Amerikaanse voedingsbedrijf ADM breidt zijn productiecapaciteit van alternatieve eiwitten aanzienlijk uit met een nieuw innovatiecentrum. Hiermee wil het de groeiende vraag naar plantaardige alternatieven voor dierlijke eiwitten voor blijven.

Naar verwachting zal in 2025 het Protein Innovation Center geopend worden in Decatur, Illinois; een investering van ongeveer $300 miljoen. De productiecapaciteit van soja-eiwitconcentraat wordt met dit nieuwe innovatiecentrum bijna verdubbeld.

Overname

Dit project is slechts een van de initiatieven waarmee ADM zijn wereldwijde capaciteit voor de productie van alternatieve eiwitten vergroot. Vorig jaar nam ADM bijvoorbeeld al Sojaprotein over, een Europese leverancier van plantaardige eiwitten zonder genetisch gemodificeerde organisme (ggo’s) - goed voor de verwerking van 250.000 ton sojabonen per jaar.

Groeiende vraag

Volgens ADM zullen de trends op het gebied van voedselzekerheid en duurzaamheid leiden tot een groeiende verkoop van alternatieve vlees- en zuivelproducten. Het bedrijf verwacht dat deze groei zo’n 14% per jaar tot ongeveer $125 miljard in 2030 zal bedragen. Het nieuw te openen Protein Innovation Center moet helpen aan deze toenemende vraag te voldoen.

Heleen van der Male

Heleen van der Male

Freelance redacteur

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta
Fabriek van de Toekomst

Cloetta gaat toch geen duurzame snoepfabriek in Roosendaal bouwen

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta, fabrikant van snoepmerken zoals Red Band, Venco en Lonka, ziet af van de duurzame snoepfabriek in Roosendaal.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzaamheid

Voor abonnees Duurzaamheidsscores berekenen? Deze tools helpen daarbij

Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in...

Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Gulpener plukt vruchten van focus op lokaal graan
  2. Brood produceren zonder afhankelijk te zijn van Oekraïens graan - zo doet NOWEL dat
  3. Na klachten over salmonellose ging diepvriesvla met appel uit de verkoop
  4. Salmonella-uitbraak Ferrero leidt tot 150 Europese besmettingen: 'Bacteriën zitten in 'bedje van vet''
  5. Nieuwe opsporingstechniek NVWA brengt medicijnresten in rundvlees aan het licht
  6. Nieuwe contractregels leggen jokkende handelaren aan de ketting
  7. Groente en Listeria passen misschien goed bij elkaar
  8. Milieuclaims: dit gaat er (binnenkort) veranderen
  9. Tiense Suiker gaat drinkwater leveren aan huishoudens
  10. Zieken in wintersportdorpje door besmet gehakt
  1. Vion zet in op duurzame ketens
  2. Diepvriespizza's zijn mogelijk de oorzaak van een ernstige uitbraak met veel complicaties
  3. Onderzoekslab: 'Belangen industrie spelen hoofdrol bij gesprekken met VWS over productverbetering'
  4. Column Suzanne van der Pijll: 'Eiwittransitie is de default omdraaien'
  5. Belgische fabriek Ferrero moet sluiten, alle Kinder-chocolade moet uit Belgische schappen. Update: recall wordt ook in Nederland uitgebreid
  6. Onderzoek Questionmark: 'Prijsverschil tussen dierlijke en plantaardige producten neemt af'
  7. Verstopte filter in fabriek is oorzaak salmonella-uitbraak chocolade eieren
  8. LEVO: 'Voldoende olie alternatieven beschikbaar voor voedselindustrie, hamsteren is onnodig'
  9. NVWA handhaaft tijdelijk niet op foutieve etiketten door tekorten zonnebloemolie (update)
  10. Jan-Willem Grievink: 'Bakkerij en meelfabrikant moeten loskomen van kilo-denken'