Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij Jumbo in het schap

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij...

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.

Beeld: Shutterstock

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig voor consumptie door de consument. Maar wat is soja leghemoglobine precies en wat zijn de mogelijkheden voor Nederlandse producenten van vleesvervangers?

'Ontbossingswet EU zet kleine boeren wereldwijd buitenspel'

'Ontbossingswet EU zet kleine boeren wereldwijd buitenspel'

De Europese ontbossingswet (EUDR) die eind dit jaar ingaat, zet wereldwijd miljoenen kleine boeren buitenspel. Dat is de grote angst van veel palmolieproducenten en sojaolieproducenten. "Kleine leveranciers zijn niet in staat om te tippen aan de hoge kosten en de administratieve lasten die de wet met zich meebrengt."

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong verbonden aan Van Hall Larenstein en NIZO deed een poging. In het vergelijk nam hij niet alleen de footprint mee maar ook de voedingswaarde/eiwitkwaliteit.

Wat kan een productontwikkelaar met miso? 'Het is een productieproces voor hartige smaken'

Wat kan een productontwikkelaar met miso? 'Het is een productieproces...

Voor de consument is miso een Japans soepje, voor de topchef een krachtige smaakmaker. Maar wat is de potentie van de umamibom voor de productontwikkelaar? Het Miso-instituut - opgericht door jonge Europese wetenschappers met interesse in fermentatie - wil de kennis over het misoproces in Europa vergroten; zowel bij de consument als bij de industrie. "Miso is een productieproces: een schimmelfermentatie gevolgd door een bioconversie."

Schouten Europe en Agrifirm willen samen Nederlandse peulvruchten verwerken

Schouten Europe en Agrifirm willen samen Nederlandse peulvruchten...

Schouten Europe en Agrifirm doen dit jaar onderzoek naar de haalbaarheid van een lokale keten van tempeh producten op basis van Nederlandse veld- en sojabonen.

Wat betekent ontbossingswet voor foodproducenten: de ontwikkelingen voor 5 grondstoffen op een rij

Wat betekent ontbossingswet voor foodproducenten: de ontwikkelingen...

De Europese ontbossingswet (European Union Deforestation free Regulation, EUDR) is in juni dit jaar officieel aangenomen door de Europese Raad. Deze wet moet ontbossing door de teelt en productie van cacao, koffie, soja, palmolie, hout, rundvlees en rubber tegengaan. Wat betekent deze wet precies voor foodproducenten?

Nederland is EU-winnaar als het aankomt op import van grondstoffen die de planeet uitwonen

Nederland is EU-winnaar als het aankomt op import van grondstoffen...

Nederland was vorig jaar binnen de Europese Unie (EU) de grootste importeur van producten die de Europese Commissie linkt aan ontbossing en landdegradatie. Ontbossingsproducten komen grotendeels uit Brazilië. Het gaat met name om palmolie, soja en cacao. "Dat Nederland een grote importeur is, logisch. Het is een belangrijk doorvoerland", aldus Leontien Hasselman-Plugge, CEO bij ImpactBuying.

Startup de Nieuwe Melkboer switchte van koeien naar soja

Deze startup switchte van koeien naar soja: 'Het is een totaal andere...

STARTUP BELICHT - Startup De Nieuwe Melkboer maakt plantaardige zuivelvervangers van soja. Deze grondstof komt grotendeels van de eigen sojaboerderij. De heren stapten over van een boerderij met koeien naar een boerderij met Nederlandse soja. De startup werkt nu hard aan het optimaliseren van de eigen productielocatie. VMT sprak met medeoprichter Tom Grobben.

Schouten Europe ontwikkelt plantaardig eiwit als alternatief voor kippen-eiwit

Schouten Europe ontwikkelt plantaardig eiwit als alternatief voor...

Schouten Europe, producent van plantaardige vlees- en visalternatieven, heeft een nieuw plantaardig eiwitproduct ontwikkeld. Met het plantaardig alternatief voor ei-eiwit hoopt Schouten Europe de verschuiving naar een meer houdbare voedselproductie te versnellen.