Genomica-onderzoek is een blijvertje

Genomica-onderzoek is een blijvertje

Gebruik je weleens samengestelde producten, zoals specerijmixen of kant-en-klaarmaaltijden? Dan is het soms noodzakelijk te weten wat exact de ingrediënten zijn. Met Next Generation Sequencing kunnen niet-gerichte analyses van voedingsmiddelen worden uitgevoerd op basis van hun DNA. Daarmee kan precies worden vastgesteld waaruit producten bestaan of welke micro-organismen erop aanwezig zijn. Nina Constantine, directeur Food & Environment bij Eurofins Genomics in Europa, vertelt waarom genomica-methoden een blijvertje zijn in de voedingsmiddelenindustrie.

genomica
Nina Constantine.

Next Generation Sequencing, ofwel NGS, is de verzamelnaam voor methoden waarmee in een keer grote hoeveelheden DNA geïdentificeerd kunnen worden van verschillende organismen. Deze meta-genomische benadering is zeer geschikt voor producenten of handelaren die de samenstelling van een product precies willen vaststellen met een niet-gerichte analyse. Ook lenen NGS-methoden zich goed voor bederftests over tijd. Voor het analyseren welke en in welke hoeveelheid microben en schimmels na een bepaalde tijd op een product aanwezig zijn.”

Amplicon based sequencing

“De NGS-methoden worden grofweg verdeeld in zogeheten amplicon based sequencing en shotgun based sequencing. In de voedingsmiddelenindustrie maakt men vooral gebruik van de eerste. Met amplicon based sequencing zoek je namelijk gericht naar bepaalde groepen organismen, zoals vis, planten of bacteriën. Met shotgun bases sequencing worden álle aanwezige stoffen onderzocht, wat kan leiden tot onnauwkeurige resultaten."

Authenticiteit

“Een van de voornaamste doeleinden waarvoor niet-gerichte NGS-onderzoeken worden ingezet is, zoals gezegd, het exact identificeren van alle ingrediënten van een samengesteld product. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor het vaststellen van de authenticiteit van alle bestanddelen van een specerijmengsels: is de vermelde oregano inderdaad oregano of is deze vervangen door het goedkopere kruid marjolein (majoraan)?”

Zelfs in pure specerijen zijn altijd andere stoffen aanwezig dan op het etiket staat vermeld”

Honderd procent?

“Zelfs in pure specerijen kunnen andere of meer stoffen aanwezig zijn dan op het etiket staat vermeld. 100% zwarte peper bijvoorbeeld, kan verontreinigd zijn met grasdeeltjes of blaadjes. Als u zeker wilt weten of, in dit geval, de peper die u wilt gebruiken veilig en geschikt is voor uw doeleinden, kunnen we dus met NGS analyseren wat er allemaal in zit."

Ook voor het analyseren van alle ingrediënten van een kant-en-klaarmaaltijd kan NGS worden ingezet. Met één test kunnen alle aanwezige bestanddelen worden gevonden. Niet alleen óf er bijvoorbeeld vis in een maaltijd zit, maar ook welke soort of soorten. En of er inderdaad echt geen ingrediënten van dierlijke oorsprong in een vegan maaltijd zitten.”

Bederftests

“De andere belangrijke toepassing van niet-gerichte, amplicon based NGS-analyses is te achterhalen welke bacteriën of schimmels na een bepaalde periode en onder diverse omstandigheden aanwezig zijn op een product. Dit soort bederftests over tijd zijn essentieel om de voedselveiligheid van producten te kunnen waarborgen. Ze worden bijvoorbeeld vaak toegepast om de kwaliteit op langere termijn van voedsel in blik te kunnen verzekeren.”

Weergave van de resultaten van een NGS-analyse van de aanwezige planten in een kruidenmix. Bron: Eurofins.
Weergave van de resultaten van een NGS-analyse van de aanwezige planten in een kruidenmix. Bron: Eurofins.

Farm to fork

“Maar, in het kader van farm-to-fork, ook agrariërs laten niet-gerichte NGS-analyses uitvoeren. Zij willen bijvoorbeeld weten of en hoe de samenstelling van de grond waar hun groenten of fruit op groeien hun producten beïnvloedt. Bovendien kunnen ingrediënten en producten door de hele keten heen getraceerd worden: is het rundvlees in deze maaltijd inderdaad afkomstig van een koe en van vermelde veehouderij?”

Niet meer weg te denken

“Niet alleen in producten, ook in de productieruimtes kunnen NGS-onderzoeken uitkomst bieden. Het is natuurlijk in veel gevallen essentieel om te weten welke micro-organismen, mogelijk pathogenen, in fabrieksruimtes aanwezig zijn.

Om het verhaal volledig te maken: je kunt NGS niet toepassen op producten als fruitsappen, tomatensaus of azijn. Het zuur in deze voedingsmiddelen tast het DNA van de ingrediënten te zeer aan om ze nog goed te kunnen testen met deze methode. Maar afgezien van deze uitzonderingen zijn niet-gerichte, amplicon based NGS-analyses een geweldige manier om de authenticiteit en het microbioom van de meeste producten te onderzoeken.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins Food, Feed, Water Nederland/Benelux.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.