Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Foto: Ilvo

DNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht

In de voedingsindustrie is het nauwkeurig traceren van bacteriële contaminatie cruciaal voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit. DNA-sequencing biedt voedingsmiddelenbedrijven enorme mogelijkheden om bacteriële stammen te identificeren, contaminatieroutes te traceren en persistente problemen aan te pakken. Daarmee kunnen incidenten en recalls worden voorkomen.

Listeria-uitbraak in kaas uit 2014 resulteert nog steeds in nieuwe patiënten

Listeria-uitbraak in kaas uit 2014 resulteert nog steeds in nieuwe...

De uitbraak van Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse kaasproducent Rizo-López uit Californië begon in 2014. De meest recente patiënt die ziek werd door het eten van een kaasproduct is van december 2023. Uit Whole Genome Sequencing blijkt dat bacteriën uit de monsters van zieke mensen van 2014 tot aan nu toe genetisch nauw verwant zijn. Dit suggereert dat mensen bij deze uitbraak ziek werden van hetzelfde voedsel.

Ook minikomkommers kunnen besmet zijn

Ook minikomkommers kunnen besmet zijn

Eind december 2022 werden in Australië minstens twintig mensen ziek nadat ze met Salmonella Typhimurium besmette minikomkommers hadden gegeten.

Genomica-onderzoek is een blijvertje

Genomica-onderzoek is een blijvertje

Gebruik je weleens samengestelde producten, zoals specerijmixen of kant-en-klaarmaaltijden? Dan is het soms noodzakelijk te weten wat exact de ingrediënten zijn. Met Next Generation Sequencing kunnen niet-gerichte analyses van voedingsmiddelen worden uitgevoerd op basis van hun DNA. Daarmee kan precies worden vastgesteld waaruit producten bestaan of welke micro-organismen erop aanwezig zijn. Nina Constantine, directeur Food & Environment bij Eurofins Genomics in Europa, vertelt waarom genomica-methoden een blijvertje zijn in de voedingsmiddelenindustrie.

Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de foodsector?

Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de...

De laatste tijd krijgt Eurofins steeds vaker aanvragen voor analyses op basis van Whole Genome Sequencing. Deze techniek onderzoekt het DNA van bepaalde pathogenen om ze op stamniveau te kunnen onderscheiden en is uitermate geschikt om de bron van een besmetting op te sporen. Welke kansen biedt deze onderzoekstechniek in de voedingssector?

Eindelijk is de bron van een 7 jaar durende listeriose opgespoord

Eindelijk is de bron van een 7 jaar durende listeriose opgespoord

Volgens Duitse autoriteiten in de deelstaat Beieren is begin juli 2022 eindelijk de bron van een al zeven jaar durende uitbraak van listeriose opgespoord. Dit gebeurde door toepassing van next generation sequencing (NGS).

Innovatieve DNA-techniek verlengt houdbaarheid van voeding

Innovatieve DNA-techniek verlengt houdbaarheid van voeding

Een door een ILVO-VUB onderzoekster ontwikkelde nieuwe DNA-gebaseerde analysetechniek die bederforganismen in voeding detecteert die met klassieke analysetechnieken niet worden opgepikt. Vooralsnog is de techniek te complex en te duur voor voedingsbedrijven.

Mark Jolink, Octrooigemachtigde Life Sciences/Octrooibureau EP&C Patent Attorneys.

Opinie: Nederland dreigt koploperspositie te verliezen als biotechhub

Plantenbiotechnologie heeft de potentie om voedselschaarste uit de wereld te helpen en kan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen drastisch reduceren. Strenge Europese regels en trage besluitvorming werken echter tegen, waardoor Nederland een koploperspositie dreigt te verliezen, betoogt Mark Jolink, Octrooigemachtigde Life Sciences/Octrooibureau EP&C Patent Attorneys.

Scelta Mushrooms ontrafelde DNA champignon op zoek naar gezonde inhoudsstoffen

Scelta Mushrooms ontrafelde DNA champignon op zoek naar gezonde...

Jan Klerken, directeur van Scelta Mushrooms heeft vanuit nieuwsgierigheid DNA laten ontrafelen. "Als ik weet wat de inhoudsstoffen zijn van de champignon, dan weet ik wat ik ermee kan." Hij noemt het een mushroom pharmacy, een apotheek van champignon.