Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheidVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Onderzoek moet uitwijzen of het de graansoort zelf is die van invloed is op de darmgezondheid, dan wel de omgeving waarin het graan groeit of de manier waarop het graan verwerkt wordt (tot brood). 'Als wij daarop een antwoord kunnen geven, weten we beter welk graantype voor onze gezondheid het gunstigst is', zeggen onderzoekers Fred Brouns en Daisy Jonkers. En: 'Of aanpassingen in de teelt en verwerking kunnen bijdragen aan gezonder brood.'

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne' broodtarwe. In deel 3 van deze serie gaan we in op de verschillen in (oer)granen en het mogelijke effect ervan op de darmgezondheid.

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren - zeker wanneer berichten over vermeende 'gevaren van brood' weer oplaaien - gestoeld op waarheid? Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers gaan hier in een reeks artikelen op in.

Brood Pré Pain met PowerFlour van MaGie Creations.

Startup kraakt code van reststroom bierbostel: nu wél stabiel genoeg...

Industriële bakkers die aan de slag willen met de reststroom bierbostel als ingrediënt, lopen vaak tegen verwerkingsproblemen aan. Het product is warm, het vochtgehalte hoog en de samenstelling varieert. Toch heeft startup MaGie bierbostel middels een 'geheim' ontwateringsproces tot waardevol ingrediënt kunnen ontwikkelen: PowerFlour.

Genomica-onderzoek is een blijvertje

Genomica-onderzoek is een blijvertje

Gebruik je weleens samengestelde producten, zoals specerijmixen of kant-en-klaarmaaltijden? Dan is het soms noodzakelijk te weten wat exact de ingrediënten zijn. Met Next Generation Sequencing kunnen niet-gerichte analyses van voedingsmiddelen worden uitgevoerd op basis van hun DNA. Daarmee kan precies worden vastgesteld waaruit producten bestaan of welke micro-organismen erop aanwezig zijn. Nina Constantine, directeur Food & Environment bij Eurofins Genomics in Europa, vertelt waarom genomica-methoden een blijvertje zijn in de voedingsmiddelenindustrie.

VMT 08 (2022)

VMT 08 (2022)

Functionele ingrediënten die hun effect hebben op de gezondheid zijn volop in ontwikkeling. Maar een gezondheidsclaim krijgen, is niet gemakkelijk.

Unilever stort zich op zoektocht naar ingrediënten die positief effect hebben op mentale welzijn

Unilever stort zich op zoektocht naar ingrediënten die positief...

Voedselfabrikant Unilever wil meer gaan werken met ingrediënten in voeding die een positieve uitwerking hebben op het mentale welbevinden van mensen. Daarvoor is Unilever een samenwerking aangegaan met biotechnologiebedrijf Holobiome.

POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapspark voeding en gezondheid

POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapspark voeding en gezondheid

POM West-Vlaanderen investeert in Roeselare in een nieuw state-of-the-art wetenschapspark met internationale uitstraling waar onderzoek naar voeding en gezondheid centraal staat.

Nestlé wil betaalbare voedingsmiddelen voor sub-Sahara landen introduceren

Nestlé wil betaalbare voedingsmiddelen voor sub-Sahara landen...

Ondervoeding en armoede blijft nog steeds een probleem bij veel sub-Sahara landen. Voedingsmiddelenproducent Nestlé zegt dit probleem aan te willen pakken door meer betaalbare voedingsmiddelen in de markt te zetten in landen ten zuiden van de Sahara.

Nieuwe zuivelkringloop op de Waddeneilanden

Nieuwe zuivelkringloop op de Waddeneilanden

Het moet anders met de landbouw in Nederland. Circulaire economie is het toverwoord. Ondernemers op de Waddeneilanden Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben samen met de provincie Friesland de eerste stappen gezet om een nieuwe zuivelkringloop op een Waddeneiland te starten.