Trending 2023 | Chiel Spruit, Siemens over digitalisering: 'Minder praten, meer actie'

Trending 2023 | Chiel Spruit, Siemens over digitalisering: 'Minder praten, meer actie'
Om alle uitdagingen in de voedingsmiddelenindustrie het hoofd te bieden, ziet Chiel Spruit van Siemens maar één oplossing, en dat is digitaliseren.

Digitalisering en de voedingsmiddelenindustrie gaan nog te weinig hand in hand. "De branche is van nature behoorlijk conservatief", zo zegt Chiel Spruit van Siemens Digital Industries Software. Maar verandering is in aantocht, veroorzaakt door een 'perfect storm' van omstandigheden die digitalisering in de kaart spelen. "En dat is nodig ook, anders kun je je afvragen of je bedrijf over vijf jaar nog wel bestaat."

De foodindustrie verkeert in zwaar weer dat ook in 2023 nog zal aanhouden. Consumenten hebben door de torenhoge inflatie steeds minder te besteden in de supermarkt, digitalisering loopt achter, de uitstroom van ervaren arbeidskrachten zal groter worden en de aanwas van jongere werknemers vindt onvoldoende plaats.

“In de gemiddelde fabriek in de voedingsindustrie is de leeftijd hoog en de piek is nog niet bereikt”, zo zegt Chiel Spruit. “Voor onze klanten is dat een groot probleem, want er komen dus minder nieuwe mensen op de arbeidsmarkt en een nog kleiner gedeelte daarvan gaat techniek studeren. Met een nu al krappe arbeidsmarkt wordt dat probleem dus alleen maar groter, ondanks allerlei initiatieven vanuit het bedrijfsleven en het onderwijs.”

Fabrikanten hebben te maken met consumenten die de hand op de knip gaan houden, te weinig personeel en een torenhoge energierekening”

Energiecrisis

En dan is er nog de energierekening die een wissel trekt op de industrie. “Bij consumenten zie je dat terug in het inflatiecijfer maar voor fabrikanten zijn hele andere natuurwetten van kracht. Voor hen is de prijs voor energie sinds maart 2022 vervijftienvoudigd. Ze hebben dus te maken met consumenten die de hand op de knip gaan houden, te weinig personeel en een torenhoge energierekening.”

Onvoorspelbare energiemarkt

Spruit wijst bij dat laatste op een grafiek waarin de ontwikkeling van de gasprijs te zien is. Recent is daarin een plotse piek naar beneden te zien. “Op die dag kreeg je ineens zestien euro toe op een megawattuur gas. Producenten weten in deze markt totaal niet meer waar ze aan toe zijn. Het zou toch fantastisch zijn als je daar als bedrijf real-time op weet in te springen?"

"Als je weet dat de prijs voor energie op een bepaald moment erg laag is, dat je meteen kunt overstappen op fabricage van een product dat erg energie-intensief is? Het probleem is echter dat de gemiddelde voedselfabriek in Nederland meer dan twintig jaar oud is, en ook de automatisering is niet heel erg modern. Men weet het dus niet en kan daarom ook de stap niet maken naar dat snelle switchen in productie.”

Oplossingen

Om al die uitdagingen het hoofd te bieden ziet Spruit maar één oplossing, en dat is digitaliseren. “Als je daar nu niet serieus mee aan de slag gaat, kun je je afvragen of je bedrijf over een paar jaar nog wel bestaat.”

Bij Siemens, maar ook collega-bedrijven in de branche, heeft men verschillende oplossingen om bedrijven te helpen de belangrijkste stappen te zetten. Spruit: "Ze doen dat met behulp van digitale modellen (digital twins genaamd) die verschillende onderdelen van de productie digitaliseren en in een model zetten, waardoor een hoger voorspellend vermogen ontstaat. En dat is wat je wil zodat je je klanten tevreden kunt houden en de juiste keuzes kunt maken."

Chiel Spruit, Siemens Industry Software: "In de gemiddelde fabriek in de voedingsindustrie is de leeftijd hoog en de piek is nog niet bereikt. Voor onze klanten is dat een groot probleem."
Chiel Spruit, Siemens Industry Software: "In de gemiddelde fabriek in de voedingsindustrie is de leeftijd hoog en de piek is nog niet bereikt. Voor onze klanten is dat een groot probleem."

Processen optimaliseren

Spruit geeft enkele voorbeelden. “Zo zijn er oplossingen om R&D en de Nieuw Product Introductie-processen te optimaliseren en met wel een derde te versnellen. Op die manier kun je als voedingsmiddelenproducent veel sneller nieuwe producten op de markt brengen. Ook is er imulatiesoftware waarmee een nieuwe productie- of verpakkingslijn in een fabriek 24 procent sneller opgezet kan worden. Zo’n project wordt een kwart korter en je bespaart er zo’n 6 procent aan investeringen mee. Als je ziet dat een nieuwe lijn al gauw miljoenen euro’s kost, is dat toch een behoorlijk bedrag.”

On Time In Full Delivery

Maar Siemens kan met zijn software ook helpen om het maximale uit bestaande assets te halen, aldus Spruit. “We kunnen tot wel 8 procent meer productie uit bestaande assets halen met onze oplossingen.”

Spruit wijst verder op OTIF, On Time In Full Delivery. “Vroeger was dat een vanzelfsprekendheid maar door de huidige volatiele supply-chains is het een stuk lastiger geworden. Je weet niet wat en hoeveel er aan de voorkant van je fabriek binnenkomt en dus ook niet hoeveel en wat je precies wanneer kunt leveren. Met de juiste software kun je dat hele proces in een digitaal model gieten en er veel gemakkelijker op sturen. Je klanten krijgen dus meer zekerheid.”

Tot slot is er de First Time Right productie. “Zeker met de huidige energieprijzen en grondstofprijzen wil je zo min mogelijk productiefouten maken. Om dat kwaliteitsproces te borgen en te sturen is ook speciale software beschikbaar.”

Als je de teugels nu niet aantrekt en serieus met digitalisering aan de slag gaat, verlies je de grip op je productieproces”

Actie is nodig

Spruit wijst nogmaals op het gevaar van het niet op tijd in actie komen. “Als je de teugels nu niet aantrekt en serieus met digitalisering aan de slag gaat, verlies je de grip op je productieproces. Klanten eisen meer flexibiliteit, ze eisen meer en sneller informatie over hun bestellingen. Bovendien blijven kosten maar stijgen en wordt het personeelstekort nijpender. Je belandt op een glijdende schaal."

Vruchten plukken

Aan de andere kant lopen bedrijven die nu voorop lopen ook wel tegen extra kosten aan doordat niet meteen alles goed gaat, weet Spruit. "In die eerste fase zullen faalkosten dus zeker een rol spelen. Maar zodra die periode achter de rug is en je je productieproces onder controle hebt, zul je daar de vruchten dubbel en dwars van plukken. Die bedrijven zullen er over een jaar of vijf nog zijn, anderen lopen groot gevaar om te vallen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Siemens. Meer van Siemens op VMT vind je hier.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.