Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score

Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score

Bron van vezels, een gewenste claim voor voedingsmiddelenbedrijven. Bovendien zorgen extra vezels voor extra punten in de Nutri-Score-berekening. De laatste jaren winnen vooral startups steeds meer vezels uit reststromen. Dit zorgt voor de combinatie van duurzaam en gezond. In dit artikel zetten we vezels in de spotlight: nieuwe functies, nieuwe bronnen en vernieuwde belangstelling.

Het Food Future Event van 2022 was druk bezocht door vele productontwikkelaars.

Van fermentatie tot conceptontwikkeling: het Food Future Event haakt...

Productontwikkelaars van onder andere Lamb Weston, FrieslandCampina en Beyond Meat en experts van de HAS Green Academy en NIZO zijn slechts enkele van de meer dan 20 sprekers die op het Food Future Event aanwezig zullen zijn.

Conceptontwikkelaar Eveline van Dam: 'Er liggen kansen om de consument nog meer in het middelpunt te plaatsen' (podcast)

Conceptontwikkelaar Eveline van Dam: 'Er liggen kansen om de...

Eveline van Dam is conceptontwikkelaar en trendwatcher voor de foodindustrie. Die twee activiteiten gaan hand in hand. In deze podcast vertelt ze waar productontwikkelaars op moeten letten als ze nieuwe concepten ontwikkelen voor bijvoorbeeld de retail. Tijdens het Food Future Event zal daar verder op ingaan en vertelt ze over de belangrijkste trends waar productontwikkelaars rekening mee moeten houden.

Er is veel discussie tussen experts over het onderwerp ultrabewerkte voeding

Ultrabewerkte voeding: waarom horen we daar steeds meer over?

De meesten van ons zal het niet zijn ontgaan; het onderwerp ultrabewerkte voedingsmiddelen en de NOVA classificering komt steeds meer langs in nieuwsartikelen. Er wordt geschreven dat onze voeding bewerkt wordt en dat dit samenhangt met gezondheidseffecten. Goed onderbouwde feiten lijken te ontbreken, maar tegelijkertijd zien we dat het concept snel en eenvoudig aanslaat bij consumenten. Waar komt dit vandaan en wat kunnen professionals ermee?

Voedselproducenten in transitie: op deze 6 borden tegelijk schaken

Voedselproducenten in transitie: op deze 6 borden tegelijk schaken

Ons voedselsysteem loopt zowel economisch, sociaal als ecologisch vast. Met een groeiende wereldbevolking en gelijkblijvende consumptiepatronen zal ons huidige voedselsysteem niet langer voedselzekerheid blijven bieden. Kortom, werk aan de winkel voor de voedingsindustrie, waarbij keteninnovatie een doorslaggevende factor zal worden. Het wordt schaken op 6 borden tegelijk.

Startups in kweekvlees moeten na wetgevingssucces nog andere drempels overwinnen

Startups in kweekvlees moeten na wetgevingssucces nog andere drempels...

Met de FDA-goedkeuring voor Upside Foods heeft de (Amerikaanse) kweekvleessector een belangrijke stap gezet. Wat zijn de volgende te slechten drempels voordat de consument een stukje kweekvlees kan (of wil) proeven? Vier startups in kweekvlees en -vis over opschalen, consumentenacceptatie en de weg naar een commercieel product.

On Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten

On Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten

Plantaardig is geen trend meer. In elke categorie van vlees en vis tot roomkaas en emulgatoren. Elk bedrijf van zuivelgiganten tot startups, iedereen lijkt met het onderwerp bezig. VMT schreef veel over dit onderwerp. In dit artikel hebben we de informatie verzameld en ingedeeld in trends, grondstoffen, marktontwikkelingen, smaak&textuur en opvallende innovaties.

Dit zijn 10 wettelijke aspecten om rekening mee te houden als startup in de food industrie

10 belangrijke wettelijke aandachtspunten voor startups in de...

Als nieuwe startup in de voedingsindustrie komt er veel op je af. Hoe ga je als startup om met voedselveiligheid en houdbaarheid? Welke wetgeving is van toepassing? Is je product een novel food? En waar moet je rekening mee houden bij opschaling? In dit artikel enkele aandachtspunten die voor de meeste food-startups van belang zijn.

Euromonitor stelt 10 trends vast voor 2023

Beter goed gejat dan slecht verzonnen? Deze 10 trends helpen je R&D...

2022 was wederom een bewogen jaar, met name door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de daaruit voortvloeiende prijsstijgingen en schaarstes. Dit heeft ook invloed op de consumentenbehoeften en -trends. Euromonitor signaleert in haar trendrapport 10 trends voor 2023. VMT zet de trends op een rij.

FrieslandCampina stelt 3 trends vast voor 2023

Inspiratieloos? 3 hapklare trends op een rij

Verschillende gebeurtenissen zorgen voor snel veranderende consumentenbehoeften. FrieslandCampina Professional geeft in haar trendrapport voor komend jaar 3 verschillende trends. In dit artikel de drie trends overzichtelijk op een rij.