Trending 2023 | Eurofins: 'Voedselfraude kan overal in de keten plaatsvinden'

Trending 2023 | Eurofins: 'Voedselfraude kan overal in de keten plaatsvinden'
Hans van der Moolen van Eurofins Food Safety Solutions: “We zien eigenlijk pas dat er ergens iets niet klopt, als het ontdekt wordt."

Meer dan ooit willen wij als consument weten wat we eten. Voor producenten en retailers is het belangrijk betrouwbare informatie te krijgen over de herkomst van hun grondstoffen en producten, zo legt Hans van der Moolen van Eurofins Food Safety Solutions uit. "En dat wordt steeds lastiger, want overal waar geld wordt verdiend, loert fraude. Ook in de voedselindustrie."

Hoe groot het probleem van fraude met voedsel is, kan Van der Moolen niet zeggen. “We zien eigenlijk pas dat er ergens iets niet klopt, als het ontdekt wordt. Als er bijvoorbeeld plotseling mensen ziek worden, neem bijvoorbeeld het fipronil-schandaal. Dat raakt dan aan de voedselveiligheid, maar bij fraude met specerijen of het paardenvleesschandaal werd niemand ziek. Dat soort economische fraude is lastig om op te sporen. Maar het valt even zo goed onder het kopje fraude als het fipronil-schandaal.”

Van der Moolen vermoedt zelf dat wat hij in de praktijk ziet, het topje van de ijsberg is. “Als je slim fraudeert is het heel moeilijk te ontdekken. Wat je dus idealiter wilt, is het monitoren aan de voorkant zodat je het kunt tegenhouden.”

Als je slim fraudeert is het heel moeilijk te ontdekken”

Ongunstige omstandigheden

De verplichting om risico’s in kaart te brengen wordt gelukkig groter. “De screening wordt intensiever. Elke leverancier moet zijn producent goed tegen het licht houden, alleen gebeurt dat nu vaak op een dusdanige manier dat er tóch nog ruimte overblijft waar fraudeurs gebruik van kunnen maken.” Maar er zijn meer omstandigheden die fraude in de hand werken, zegt Van der Moolen. “Neem corona. Grenzen waren dicht, het was lastig om aan producten te komen, bedrijven moesten overstappen op leveranciers die ze niet kenden. De risico’s werden dus groter en er waren minder controles door de NVWA.

Levensgevaarlijk

Meer recent noemt Van der Moolen de oorlog in Oekraïne. “Uit die regio komt normaliter veel honing en graan, zonnebloemolie en witvis. Al die producten werden schaars en dan zie je de markt in beweging komen. Partijen worden zelfs via Marktplaats aangeboden. Als particulier heb je geen zicht meer op wat je in huis haalt en dat is levensgevaarlijk. Je weet niets van het product en van kwaliteitscontrole is al helemaal geen sprake.” Bedrijven zijn gelukkig wel verplicht om kwaliteitscontroles uit te voeren, maar omstandigheden als een oorlog en alle gevolgen die daarbij horen maken dat lastig.

Extra alert zijn

Gebeurtenissen zoals in Oekraïne zijn slecht voor de markt, voor de kwaliteit van het voedsel en dus voor de gezondheid van mensen. “De vraag blijft echter onverminderd hoog, dus bedrijven zullen met minder kwaliteit ook genoegen nemen.” Fraudeurs maken daar gretig gebruik van. “Prijzen voor zonnebloemolie rezen bijvoorbeeld de pan uit. Dan is het zelfs voor de georganiseerde misdaad aantrekkelijk om daar iets mee te doen en bijvoorbeeld afvalproducten zoals kippenvet erin te verwerken. Zo bespaar je tienduizenden euro’s, maar het product wordt er een stuk onveiliger van omdat er contaminanten in kunnen zitten. Bovendien is zo’n product dan niet meer vegan en dat is tegenwoordig een steeds belangrijker wordende claim. Als leverancier of producent is het dus vooral nu extra belangrijk om alert te zijn als je zaken uit Oekraïne haalt.”

Ketenbreed

Het lastige van voedselfraude is dat het overal in de keten kan plaatsvinden, legt directeur van Eurofins Food Safety Solutions Max van Leeuwen uit. “Iets simpels als te weinig gewicht in een verpakking is gemakkelijk zichtbaar, tegelijkertijd moet je er wel alert op zijn. Maar het kan ook veel ingewikkelder, zoals fraude op DNA-niveau met vlees. Probeer daar maar eens achter te komen. En dan moet er ook nog eens bewezen worden dat het bewust gedaan is.”

Het lastige van voedselfraude is dat het overal in de keten kan plaatsvinden, zegt directeur van Eurofins Food Safety Solutions Max van Leeuwen.
Het lastige van voedselfraude is dat het overal in de keten kan plaatsvinden, zegt directeur van Eurofins Food Safety Solutions Max van Leeuwen.

Ken je Keten

Voedselfraude is enorm breed, komt overal in de keten voor en blijft vaak ook nog eens onder de radar. Wat kunnen bedrijven doen om het te bestrijden? “Het zal nooit helemaal verdwijnen, omdat er heel grof aan verdiend kan worden”, vreest Van der Moolen. Wat wel een bijdrage kan leveren, zo zegt Van Leeuwen, is goed kijken naar je keten. “’Ken je Keten’ noemen we dat. Als je alles in kaart brengt, doe je alles wat maximaal mogelijk is. En dan bedoel ik niet alleen de schakel die vóór jou in de keten zit, maar alle schakels. Want je weet nooit zeker of diegene die voor jou komt, zijn huiswerk wel goed heeft gedaan.”

Kijk waar je risico’s liggen en zet daarop in met je audits. Zo kun je op basis van data gaan sturen”

Risicogerichte aanpak

Van Leeuwen wijst ook op een risicogerichte aanpak. “Kijk waar je risico’s liggen en zet daarop in met je audits. Zo kun je op basis van data gaan sturen. Fraude met een enkelvoudig vleesdeel zoals ossenhaas is veel moeilijker dan met gehakt of fijngemalen kruiden. Zet het productrisico af tegen het leveranciersrisico. Die kun je in een bepaalde matrix gieten en zo krijg je inzicht in de kans dat er met een bepaald product gefraudeerd zou kunnen worden. Tegelijkertijd beoordeel je zo een leverancier. In dat kader is het ook goed om te weten dat Infoblad 64 en 65 worden samengevoegd tot Infoblad 64, waarbij ook de controle richting de leverancier een belangrijke plek inneemt en op een uniforme manier plaatsvindt. Wij kunnen daar als Eurofins Food Safety Solutions ook een rol bij spelen.”

Meer aandacht van NVWA

Audits specifiek gericht op fraude zijn er vaak niet, zo zegt Van der Moolen. “Fraude is meestal onderdeel van een audit, maar nooit een opzichzelfstaand onderwerp. Bedrijven denken te vaak dat het bij hen niet voor zal komen, ‘want ik ken mijn leverancier al veertig jaar’. Maar er is ook goed nieuws. De NVWA zette tot nu vooral in op fraude wanneer ook voedselveiligheid in het geding was. Dat is begrijpelijk, maar het is slechts een overlappend stukje van het gebied waar fraude plaatsvindt. Fraude buiten voedselveiligheid gebeurt ook heel veel, maar dat bleef tot nu toe nog onder de radar omdat er geen wetgeving voor is. De NVWA heeft inmiddels ook door dat fraude meer is dan alleen maar voedselveiligheid en gaat het breder aanpakken, vandaar het samenvoegen van de twee Infobladen."

Vaker controleren

Bedrijven zelf kunnen volgens Van der Moolen ook meer doen. "Ondernemingen met hoogrisicoproducten zouden naar mijn mening vaker moeten controleren. Met die uitkomsten kunnen ze naar hun leveranciers stappen en zo hun economische risico afdekken. Met de preventieve werking die daar vanuit gaat, kunnen we met elkaar proberen de handel in voedsel zo eerlijk en zuiver mogelijk te houden.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins Food Safety Solutions. Meer van Eurofins op VMT vind je hier.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.