Importeur krijgt miljoenenboete na opzettelijk verkopen van onveilige voedingsgrondstoffen

Importeur krijgt miljoenenboete na opzettelijk verkopen van onveilige voedingsgrondstoffen
De NVWA geeft een miljoenenboete voor het verkopen van onveilige levensmiddelengrondstoffen

De NVWA legt een boete van bijna €3,5 miljoen op aan een importeur van granen, zaden en peulvruchten. Het bedrijf krijgt de boete omdat de grondstoffen niet aan de geldende voedselveiligheidseisen voldoen.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het bedrijf opzettelijk onveilige grondstoffen verkocht en in de handel gebracht. Omdat er sprake is van opzet en het bedrijf tientallen miljoenen omzet heeft, krijgt het bedrijf een omzet gerelateerde boete van bijna €3,5 miljoen. Wel kan het bedrijf volgens de NVWA nog bezwaar aantekenen tegen de boete.

Niet voldoen aan voedselveiligheid

“Het gaat hier om overtredingen van de Warenwet. Een levensmiddelenbedrijf is verplicht om grondstoffen en levensmiddelen uit de handel te nemen als er redenen zijn om aan te nemen dat deze niet voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Het bedrijf moet de NVWA hierover tijdig informeren”, aldus de NVWA.

Controles en strafrechtelijk onderzoek

De NVWA heeft naar eigen zeggen gebruik gemaakt van administratieve controles en strafrechtelijk onderzoek. Naar aanleiding daarvan is geconstateerd dat van meerdere partijen grondstoffen bij het bedrijf bekend wars dat ze niet voldeden aan de voedselveiligheidseisen. Ondanks dat ze hiervan op de hoogte was, meldde het bedrijf dit niet bij de NVWA en bracht de partijen toch in de handel. De NVWA verplicht het bedrijf nu om de partijen alsnog te melden en mogelijk schadelijke partijen uit de handel te halen. Er loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar de importeur.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.