Importeur krijgt miljoenenboete na opzettelijk verkopen van onveilige voedingsgrondstoffen

Importeur krijgt miljoenenboete na opzettelijk verkopen van onveilige voedingsgrondstoffen
De NVWA geeft een miljoenenboete voor het verkopen van onveilige levensmiddelengrondstoffen

De NVWA legt een boete van bijna €3,5 miljoen op aan een importeur van granen, zaden en peulvruchten. Het bedrijf krijgt de boete omdat de grondstoffen niet aan de geldende voedselveiligheidseisen voldoen.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het bedrijf opzettelijk onveilige grondstoffen verkocht en in de handel gebracht. Omdat er sprake is van opzet en het bedrijf tientallen miljoenen omzet heeft, krijgt het bedrijf een omzet gerelateerde boete van bijna €3,5 miljoen. Wel kan het bedrijf volgens de NVWA nog bezwaar aantekenen tegen de boete.

Niet voldoen aan voedselveiligheid

“Het gaat hier om overtredingen van de Warenwet. Een levensmiddelenbedrijf is verplicht om grondstoffen en levensmiddelen uit de handel te nemen als er redenen zijn om aan te nemen dat deze niet voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Het bedrijf moet de NVWA hierover tijdig informeren”, aldus de NVWA.

Controles en strafrechtelijk onderzoek

De NVWA heeft naar eigen zeggen gebruik gemaakt van administratieve controles en strafrechtelijk onderzoek. Naar aanleiding daarvan is geconstateerd dat van meerdere partijen grondstoffen bij het bedrijf bekend wars dat ze niet voldeden aan de voedselveiligheidseisen. Ondanks dat ze hiervan op de hoogte was, meldde het bedrijf dit niet bij de NVWA en bracht de partijen toch in de handel. De NVWA verplicht het bedrijf nu om de partijen alsnog te melden en mogelijk schadelijke partijen uit de handel te halen. Er loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar de importeur.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Young R&D

Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.