Laatste stand van zaken in wetgeving: insights van de NVWA, Picnic, Europese Commissie, Jumbo en Verstegen

Laatste stand van zaken in wetgeving: insights van de NVWA, Picnic, Europese Commissie, Jumbo en Verstegen
Op 6 juni vindt het VMT Food Law Event weet plaats

Hoe zien de aangekondigde wijzigingen in de 1169/2011 eruit? Wat zegt de nieuwe wetgeving op gebied van duurzaamheidsclaims? Waar ligt de grens tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'? Wat is het verschil tussen een contaminant en een residu? En wat komt er kijken bij het maken en aanpassen van etiketten? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni.

Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar. Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni bij InnStyle in Maarssen.

Farm to Fork en plantaardig

Het event start met twee plenaire sprekers. Isabelle Rollier, policy officer in het Farm to Fork team bij de Europese Commissie, DG Health and Food Safety, vertelt de laatste stand van zaken rondom de Farm to Fork strategie. Vervolgens geeft Paul Whitehouse, scientific affairs director bij Upfield en convenor ISO TC34/WG26 Plant Based Foods, een update over de status van de ISO norm rondom plantaardig. Hoe komt de definitie van ‘plantaardig’ eruit te zien? 

Geen voedingsmiddel zonder etikettering

In de eerste ronde breakout sessies lichten Jasmin Buijs (Axon Advocaten), Berend Eberson (Grünten) en Vibeke van der Bilt (Picnic) toe wat er gaat veranderen in Verordening 1169/2011. Wat zijn de voorgestelde wijzigingen en wat zijn de gevolgen hiervan voor de industrie? In de tweede ronde breakout sessies vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Joyce de Stoppelaar (NVWA) meer over de meest recente wijzigingen in het NVWA Handboek Additieven. Waar moeten voedselproducenten rekening mee houden op het gebied van additieven? In de laatste ronde breakouts een sessie over etikettering. Wat komt er allemaal kijken bij het maken en aanpassen van een etiket? Ellis van Diermen (Précon) en Marieke Lugt (Lugt Food Law) leggen je aan de hand van praktische voorbeelden uit waar je op moet letten.

Duurzaamheid is geen keuze meer

In de eerste ronde breakout sessies  een sessie van Grietje van Weert (Normec) en Dirk Wens (Reco2Bio & Belgian BioPackaging Association). Zij vertellen meer over het gebruik van duurzame verpakkingen in de voedingsindustrie. In de tweede ronde een sessie over duurzaamheidsclaims. Wat mag wel, wat mag niet? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Henriette van Swinderen (Bond van de Adverteerders) nemen je mee aan de hand van praktische voorbeelden. Zij geven gouden tips om zelf met het onderwerp aan de slag te kunnen. In de laatste breakout sessie gaan we in op de aankomende Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten), Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) en Jennifer Muller (CBL) vertellen wat de wetgeving precies inhoudt en geven tips hoe je dit aanpakt.

Voedselveiligheid versus wetgeving

De eerste breakout sessie op gebied van voedselveligheid gaat over ‘de weg door de jungle van contaminanten’. Wat zijn contaminanten? Waar staan de regels en hoe luiden deze? Silvia Gawronski (Van Traa), Els Biesta-Peters (NVWA) en Marchel Snieder (Sime Darby Oils) zetten de laatste ontwikkelingen op een rij. De tweede breakout sessie gaat over novel foods. Wat komt er kijken bij een aanvraag? Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Marloes Martens (Ynsect) vertellen aan de hand van het praktijkvoorbeeld van Ynsect hoe zo’n traject in z’n werk gaat. Welke issues en obstakels kwam Ynsect tegen en hoe zijn deze opgelost? Tot slot een sessie over allergenen. Hoe ziet het beleid en toezicht van de NVWA eruit op het gebied van allergenen en kruisbesmetting? En wat is de impact hiervan op de voedingsindustrie? Sarah Arayess (Say Legal), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Nadine Kregting (Jumbo) gaan hier verder op in.

‘Verleiden’ of ‘misleiden’?

Na een dag vol levensmiddelenwetgeving tijd voor een korte reflectie. Want je product kan helemaal voldoen aan de wet, maar de consument toch met gefronste wenkbrauwen achterlaten. Waar ligt de grens tussen ‘verleiden’ en ‘misleiden’? En hoe ga je om met het niemandsland hiertussen? De zaal wordt even geprikkeld door Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch. Aan de hand van door consumenten gestuurde voorbeelden, duidt Lindner de verschillen tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’. Lindner heeft tips en gaat graag met producenten in gesprek, dus vragen staat vrij. 

Food Law Event

Wil je bij het Food Law Event aanwezig zijn en de genoemde presentaties bijwonen? Bekijk dan nu het programma en meld je aan.

Bekijk het volledige programma

Meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk...

Dit zijn de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes, risico op barstende slagroomspuiten Campina en mogelijk ongedierte in bloem.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Beeld: Suckers

Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We...

STARTUP BELICHT - Waarom moeten lolly's op festivals zo vervuilend zijn? Dat vroeg Laura Melenhorst, oprichter van Suckers, zich af. De startup werkt momenteel hard aan het opzetten en inrichten van een eigen fabriek in Nieuwegein. Daar gaat de startup suikervrije lolly's met een eetbaar stokje maken, verpakt in een 100% plasticvrije verpakking. VMT sprak met Melenhorst: "We willen een revolutie starten naar meer plezier op een duurzame manier."

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Beeld: Foodwatch

Albert Heijn Lekkerbekjes winnaar 'krimpflatie'-Gouden Windei 2024

Foodwatch roept de Albert Heijn Lekkerbekjes uit tot winnaar van het Gouden Windei van 2024. Het product ontving de meeste stemmen van consumenten, namelijk 39%. Albert Heijn is het niet eens met de nominatie en weigerde volgens Foodwatch de prijs in ontvangst te nemen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.