Agitatie om allergenenregels? Praktische tips om ermee te dealen

Agitatie om allergenenregels? Praktische tips om ermee te dealen
Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertellen Sarah Arayess, Marjan van Ravenhorst en Nadine Kregting meer over allergenenwetgeving

Hoe ziet het beleid en toezicht van de NVWA eruit op het gebied van allergenen en kruisbesmetting? En welke nieuwe wetten en regels komen eraan op gebied van bijvoorbeeld PAL-vermelding? Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Nadine Kregting (jumbo) meer over het onderwerp allergenen.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Nieuwe wet- en regelgeving

Hoe ziet het beleid en toezicht van de NVWA eruit op het gebied van allergenen en kruisbesmetting? Welke nieuwe wetten en regels komen eraan op gebied van bijvoorbeeld PAL-vermelding? Hoe ga je daar als producent mee om? Wat wordt er op Europees niveau besproken aangaande nieuwe allergenen wetgeving en kruisbesmetting? En wat is de impact hiervan op de voedingsindustrie? Sarah Arayess van Say legal licht om te beginnen in deze sessie kort het juridisch kader toe.

Allergenenmanagement en -beleid

Vervolgens duikt Marjan Ravenhorst van Allergenen Consultancy de diepte in en brengt in kaart wat er nu wel en niet mag volgens de nieuwe wet- en regelgeving. Tot slot vertelt Nadine Kregting, kwaliteitsmanager bij Jumbo Supermarkten, hoe het allergenenbeleid van de supermarktketen eruitziet. Wat verwacht de supermarktketen van haar leveranciers en wat zijn de belangrijkste aspecten voor Jumbo? De dames geven ook beiden tips over hoe je het beste met je allergenenmanagement kunt omgaan.

Sprekers

Deze sessie bevat drie verschillende sprekers. Allereerst Sarah Arayess, advocaat bij Say Legal. Bekijk het LinkedIn profiel van Saray Arayess.

De tweede spreker in deze sessie over allergenen is Marjan van Ravenhorst. Zij is trainer, consultant en eigenaar van Allergenen Consultancy. Bekijk het LinkedIn profiel van Marjan van Ravenhorst.

Tot slot de derde spreker in deze sessie over allergenen is Nadine Kregting. Zij is kwaliteitsmanager bij Jumbo Supermarkten en zal vertellen wat de retailer verwacht op het gebied van allergenen. Bekijk het LinkedIn profiel van Nadine Kregting.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Beeld: VMT

Recalls België 2024 in beeld: wederom ruim 300 meldingen

In 2024 maakten het Belgische FAVV en VMT in totaal melding van 317 recalls en waarschuwingen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden deze producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in België overzichtelijk op een rij.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: mogelijk E. coli in kaas

Belgische recalls en waarschuwingen januari: mogelijk E. coli in kaas

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: mogelijk E. coli in kaas, te hoog gehalte Alternaria-toxines in tahin en te hoog gehalte chloraat in verschillende frisdranken.

Beeld: Shutterstock

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: te hoog gehalte aan...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte aan alternaria in tahin, te hoog gehaalte aan pesticide bij andijvie en onvermeld allergeen melk wafelreep met vegan melkchocolade.

Beeld: VMT

Recalls Nederland 2024 in beeld: dit zijn de oorzaken gemeld door de...

In 2024 maakte de NVWA melding van 105 recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden specifieke producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in Nederland overzichtelijk op een rij.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Op de klaagbank: 2 tips voor gebruik claim 'zero sugar added' en...

OP DE KLAAGBANK - De Reclame Code Commissie (RCC) doet jaarlijks zo'n 400 uitspraken. Zo'n 10% daarvan gaan over voedingsmiddelen. In de serie 'Op de klaagbank' bespreekt Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, recente cases. Mét tips om misleiding te voorkomen. In dit eerste artikel: de claims 'zero sugar added' en 'zonder calorieën'.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.