Keurmerken
Ook keurmerken helpen bij het in kaart brengen van duurzaamheid. Vooral Frankrijk maakt flinke stappen.

Data
Om de duurzaamheid van een product in kaart te brengen, zijn betrouwbare data en robuuste modellen nodig.
Rekenen aan duurzaamheid is complex. Er zijn verschillende tools op de markt om onderdelen van duurzaamheid uit te rekenen. Eco-Score probeert meerdere aspecten in 1 keurmerk te vangen. Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools op de markt en het belang van data.
Ook keurmerken helpen bij het in kaart brengen van duurzaamheid. Vooral Frankrijk maakt flinke stappen.
Om de duurzaamheid van een product in kaart te brengen, zijn betrouwbare data en robuuste modellen nodig.
Voedingsmiddelenbedrijven die geen volledige controle en grip hebben over hun hele keten en productieproces, moeten straks op de blaren zitten. De anti-wegkijkwet, de CSDDD, mag dan worden versoepeld, maar fabrikanten en retailers die niet weten waar en onder welke omstandigheden hun product of ingrediënt wordt gemaakt, moeten publiek verantwoording afleggen.
Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.
Door het gebruik van plastic verpakkingen, komen er ook steeds microplastics voor in het milieu. De impact van deze kleine deeltjes is nog geen onderdeel van duurzaamheidsanalyses. TNO ontwikkelde een methode om deze omissie aan te pakken.
Lidl meldt een hybride gehaktmix met 60% rundvlees en 40% erwteneiwit te hebben ontwikkeld. Volgens de supermarktketen smaakt de hybride gehaktmix hetzelfde als gehakt dat volledig uit rundvlees bestaat, maar het is wel goedkoper.
Foodbedrijven krijgen steeds vaker de vraag om hun klimaatambities concreet te maken. Grote afnemers zoals Albert Heijn, Jumbo en Lidl, vragen niet alleen om een duurzaam verhaal, maar om CO₂-reductiedoelstellingen gevalideerd door het Science-based Targets initiative (SBTi). Veel foodbedrijven hebben een aanvullende verplichting: het opstellen van een FLAG-target voor landgebruik gerelateerde emissies.
De Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) is inmiddels van kracht. In verschillende fasen moeten producenten aan nieuwe regels gaan voldoen op het gebied van verpakkingen. Nog niet alles is uitgewerkt, maar toch geldt de nieuwe wet al. Wat is er tot nu toe bekend vanuit de PPWR? Tijdens de PLMA Packaging Conference bracht Leena Whittaker van EuroCommerce dit in kaart. In dit artikel overzichtelijk op een rij wat tot nu toe bekend is over deze wetgeving.
Zuivelproducent Melkunie heeft consumenten een te rooskleurig beeld gegeven van de duurzaamheid van zijn producten. De Reclame Code Commissie (RCC) heeft klachten van Wakker Dier hierover gegrond verklaard.
De verpakkingsindustrie innoveert, vooral op het gebied van duurzaamheid. Dit wordt niet alleen gedreven door wetgeving zoals de PPWR, maar ook door de veranderende consumentenbehoeften. Tijdens de PLMA Packaging Conference schetste Mintel de huidige ontwikkelingen in private label verpakkingen. In dit artikel de 5 ontwikkelingen op een rij.
OP DE KLAAGBANK - De Reclame Code Commissie (RCC) doet jaarlijks zo'n 400 uitspraken. Zo'n 10% daarvan gaan over voedingsmiddelen. In de serie 'Op de klaagbank' bespreekt Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, recente cases. Mét tips om misleiding te voorkomen. In dit tweede artikel: 'duurzaamheidsclaims'.
Tri-Union Seafoods heeft vrijwillig besloten bepaalde partijen tonijn in blik terug te roepen die onder verschillende merknamen worden verkocht. Deze terugroepactie is uit voorzorg genomen na melding van de verpakkingsleverancier over een fabricagefout in het easy open treklipje van de blikjes.
Net als steeds meer andere grote industriële bedrijven ziet ook melkpoederproducent Vreugdenhil Dairy Foods haar verduurzaming via elektrificatie haperen. Wat is er nodig om deze impasse te doorbreken? Waar zitten de pijnpunten? Een interview met Gert Hertong, programmamanager CO2-reductie bij Vreugdenhil.
De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.