Trending in 2022: Kwalitatieve data worden steeds belangrijker

Trending in 2022: Kwalitatieve data worden steeds belangrijker
Tomaso Della Vedova, Industry Manager Food and Life Sciences bij Endress+Hauser: “Inline metingen van de kwaliteit en samenstelling van proteïnen zijn mogelijk”

Endress+Hauser ziet dat digitalisering, duurzaamheid en efficiënt produceren nog steeds hoog op de agenda staan bij de voedingsmiddelenbedrijven. Tomaso Della Vedova: "Wel zien we de focus binnen deze thema's verschuiven. Zo groeit het inzicht dat kwalitatieve data belangrijk zijn en dat energiereductie een-op-een samenhangt met procesoptimalisatie en de samenstelling van producten."

Tomaso Della Vedova: “Productsamenstelling hangt samen met energiereductie””

“Als je kijkt naar de digitalisatietrend dan zie je dat het steeds meer tot de QA-, energie- en duurzaamheidsmanagers doordringt dat de kwaliteit van de meetgegevens cruciaal is”, zegt Tomaso Della Vedova, Industry Manager Food and Life Sciences bij Endress+Hauser. “Nu steeds meer KPI-gegevens op dashboards verschijnen en daar steeds meer op gestuurd kan worden, is het belangrijk dat deze data wel kloppen. En omdat wij met onze meetinstrumenten en -systemen de bron van de data zijn, doen wij op dit moment veel projecten op dat gebied.”

Della Vedova signaleert dat soms niet eens duidelijk is waar het meetpunt zit. “Onze expertise ligt in de borging van de kwaliteit van de gegevens.  We lopen het hele proces door en kijken hoe de data gegenereerd worden.”

Metingen belangrijk voor energiereductie

Niet alleen voor de kwaliteitsmanager maar ook voor de energie- en duurzaamheidsmanager is de kwaliteit van meetgegevens van belang. Della Vedova: “Kijk bijvoorbeeld naar de kwaliteit van stoom. Je kunt meten hoeveel stoom in een ketel gegenereerd wordt en het proces ingaat. Maar als je niet goed meet dat een gedeelte van die stoom condenseert, dan weet je ook niet dat je naast stoom een gedeelte water je proces instuurt. Dit water is van invloed op de productsamenstelling en als die niet in orde is, kost het weer energie om het product te drogen. Procesoptimalisatie laat zien dat de productsamenstelling onlosmakelijk verbonden is met energiereductie.”

Het idee dat productieverhoging altijd gepaard gaat met een evenredig hoger energieverbruik is inmiddels ook achterhaald. Volgens Della Vedova is met het genereren van goede data en procesoptimalisatie, continue verbetering mogelijk. “En de trend is dat er steeds meer actieve data-scientists komen en daarmee steeds meer inzicht in het proces. Deze data-analisten zijn bezig correlaties te vinden tussen alle procesomstandigheden, dus tussen de procesdata en het energieverbruik, maar ook bijvoorbeeld de weersomstandigheden.”

Della Vedova schetst het voorbeeld van een frisdrankenproducent: “Deze producent wilde precies weten hoeveel energie in de vorm van stoom elke productielijn verbruikte. Ze zijn dit gaan meten vanaf de stoomketel tot en met de fles. Zo kwamen ze op een benchmark uit van zoveel megajoule per hectoliter. Deze benchmark werd vervolgens leidend voor alle fabrieken van dit internationale bedrijf. De trend is dat deze energie-KPI’s net zo belangrijk aan het worden zijn als de kwaliteits-KPI’s.”

Instrumentenbeheer voor betrouwbare data

Naar dit soort projecten kijkt Endress+Hauser vanuit twee invalshoeken. “Aan de ene kant kijken we vanuit de energiehoek, aan de andere kant kijken we naar de betrouwbaarheid van de procesinstrumenten voor het beheer van de instrumenten. De huidige generatie procesinstrumenten controleert zichzelf of ze nog goed werken. Dit is echt een nieuwe ontwikkeling, de meetinstrumenten geven een signaal aan de data-scientist als de waarde afwijkend is. En dat is belangrijk, want je onderzoekt de correlatie tussen de data. Je hebt daar een betrouwbare meter voor nodig, anders krijg je een verkeerd beeld.”

Door de hogere energieprijzen is er voor fabrieken steeds meer urgentie om van het gas af te gaan vergeleken met een paar jaar geleden. “Procestemperaturen zijn best laag in de voedingsmiddelenindustrie als je dat vergelijkt met andere industrieën. Er zijn dus bijvoorbeeld mogelijkheden voor elektrische ketels of warmtepompen. Veel fabrieken zijn bezig om in kaart te krijgen hoeveel energie ze gebruiken. Maar eerst moeten ze dus goed meten, en dan pas gaan rekenen hoe je van het gas af kunt komen. De meter is weer van belang. Want als je niet precies weet hoeveel gas je verbruikt, hoe kom je er dan vanaf?”, stelt Della Vedova.

Inline metingen van proteïnekwaliteit

Een andere trend die Endress+Hauser signaleert is dat veel nieuwe bedrijven plantaardige proteïnen ontwikkelen in verband met de alsmaar stijgende vraag naar vleesvervangers. Della Vedova: “Vanuit de farmaceutische industrie en de life sciences hebben de inline kwaliteitsmetingen nu ook in de voedingsmiddelenindustrie hun intrede gedaan. Dat is echt een nieuwe ontwikkeling. Een goed voorbeeld is Raman-spectroscopie. Daarmee meet je, inline, de kwaliteit en samenstelling van proteïnen. Een Raman-spectrum is als het ware een fingerprint van het product, kwalitatief en kwantitatief, maar ook van bijvoorbeeld een enzymatisch proces. Dit kan van onschatbare waarde zijn om het proces bij te sturen, maar ook om het te stoppen.”

Della Vedova legt uit dat veel processen tijdgestuurd zijn: “Een enzymatisch proces duurt bijvoorbeeld standaard een uur, want dan hebben alle reacties zeker plaatsgevonden. Door inline de productkwaliteit te meten, kun je wellicht constateren dat het proces na drie kwartier al gereed is. Dit scheelt veel tijd en energie. Ook bij de trend van mild processing bij bijvoorbeeld babymelkpoeder kan inline de kwaliteit, samenstelling en de hoeveelheid proteïnen en suikers bepaald worden. Dus ook hier zie je het belang van een goede meting. Het maakt dat je processen echt kunt optimaliseren.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van Trending in 2022 van VMT. Trending in 2022 bevat een serie gesponsorde interviews.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in 2021'

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.