Trending in 2022: Kwalitatieve data worden steeds belangrijker

Trending in 2022: Kwalitatieve data worden steeds belangrijker
Tomaso Della Vedova, Industry Manager Food and Life Sciences bij Endress+Hauser: “Inline metingen van de kwaliteit en samenstelling van proteïnen zijn mogelijk”

Endress+Hauser ziet dat digitalisering, duurzaamheid en efficiënt produceren nog steeds hoog op de agenda staan bij de voedingsmiddelenbedrijven. Tomaso Della Vedova: "Wel zien we de focus binnen deze thema's verschuiven. Zo groeit het inzicht dat kwalitatieve data belangrijk zijn en dat energiereductie een-op-een samenhangt met procesoptimalisatie en de samenstelling van producten."

Tomaso Della Vedova: “Productsamenstelling hangt samen met energiereductie””

“Als je kijkt naar de digitalisatietrend dan zie je dat het steeds meer tot de QA-, energie- en duurzaamheidsmanagers doordringt dat de kwaliteit van de meetgegevens cruciaal is”, zegt Tomaso Della Vedova, Industry Manager Food and Life Sciences bij Endress+Hauser. “Nu steeds meer KPI-gegevens op dashboards verschijnen en daar steeds meer op gestuurd kan worden, is het belangrijk dat deze data wel kloppen. En omdat wij met onze meetinstrumenten en -systemen de bron van de data zijn, doen wij op dit moment veel projecten op dat gebied.”

Della Vedova signaleert dat soms niet eens duidelijk is waar het meetpunt zit. “Onze expertise ligt in de borging van de kwaliteit van de gegevens.  We lopen het hele proces door en kijken hoe de data gegenereerd worden.”

Metingen belangrijk voor energiereductie

Niet alleen voor de kwaliteitsmanager maar ook voor de energie- en duurzaamheidsmanager is de kwaliteit van meetgegevens van belang. Della Vedova: “Kijk bijvoorbeeld naar de kwaliteit van stoom. Je kunt meten hoeveel stoom in een ketel gegenereerd wordt en het proces ingaat. Maar als je niet goed meet dat een gedeelte van die stoom condenseert, dan weet je ook niet dat je naast stoom een gedeelte water je proces instuurt. Dit water is van invloed op de productsamenstelling en als die niet in orde is, kost het weer energie om het product te drogen. Procesoptimalisatie laat zien dat de productsamenstelling onlosmakelijk verbonden is met energiereductie.”

Het idee dat productieverhoging altijd gepaard gaat met een evenredig hoger energieverbruik is inmiddels ook achterhaald. Volgens Della Vedova is met het genereren van goede data en procesoptimalisatie, continue verbetering mogelijk. “En de trend is dat er steeds meer actieve data-scientists komen en daarmee steeds meer inzicht in het proces. Deze data-analisten zijn bezig correlaties te vinden tussen alle procesomstandigheden, dus tussen de procesdata en het energieverbruik, maar ook bijvoorbeeld de weersomstandigheden.”

Della Vedova schetst het voorbeeld van een frisdrankenproducent: “Deze producent wilde precies weten hoeveel energie in de vorm van stoom elke productielijn verbruikte. Ze zijn dit gaan meten vanaf de stoomketel tot en met de fles. Zo kwamen ze op een benchmark uit van zoveel megajoule per hectoliter. Deze benchmark werd vervolgens leidend voor alle fabrieken van dit internationale bedrijf. De trend is dat deze energie-KPI’s net zo belangrijk aan het worden zijn als de kwaliteits-KPI’s.”

Instrumentenbeheer voor betrouwbare data

Naar dit soort projecten kijkt Endress+Hauser vanuit twee invalshoeken. “Aan de ene kant kijken we vanuit de energiehoek, aan de andere kant kijken we naar de betrouwbaarheid van de procesinstrumenten voor het beheer van de instrumenten. De huidige generatie procesinstrumenten controleert zichzelf of ze nog goed werken. Dit is echt een nieuwe ontwikkeling, de meetinstrumenten geven een signaal aan de data-scientist als de waarde afwijkend is. En dat is belangrijk, want je onderzoekt de correlatie tussen de data. Je hebt daar een betrouwbare meter voor nodig, anders krijg je een verkeerd beeld.”

Door de hogere energieprijzen is er voor fabrieken steeds meer urgentie om van het gas af te gaan vergeleken met een paar jaar geleden. “Procestemperaturen zijn best laag in de voedingsmiddelenindustrie als je dat vergelijkt met andere industrieën. Er zijn dus bijvoorbeeld mogelijkheden voor elektrische ketels of warmtepompen. Veel fabrieken zijn bezig om in kaart te krijgen hoeveel energie ze gebruiken. Maar eerst moeten ze dus goed meten, en dan pas gaan rekenen hoe je van het gas af kunt komen. De meter is weer van belang. Want als je niet precies weet hoeveel gas je verbruikt, hoe kom je er dan vanaf?”, stelt Della Vedova.

Inline metingen van proteïnekwaliteit

Een andere trend die Endress+Hauser signaleert is dat veel nieuwe bedrijven plantaardige proteïnen ontwikkelen in verband met de alsmaar stijgende vraag naar vleesvervangers. Della Vedova: “Vanuit de farmaceutische industrie en de life sciences hebben de inline kwaliteitsmetingen nu ook in de voedingsmiddelenindustrie hun intrede gedaan. Dat is echt een nieuwe ontwikkeling. Een goed voorbeeld is Raman-spectroscopie. Daarmee meet je, inline, de kwaliteit en samenstelling van proteïnen. Een Raman-spectrum is als het ware een fingerprint van het product, kwalitatief en kwantitatief, maar ook van bijvoorbeeld een enzymatisch proces. Dit kan van onschatbare waarde zijn om het proces bij te sturen, maar ook om het te stoppen.”

Della Vedova legt uit dat veel processen tijdgestuurd zijn: “Een enzymatisch proces duurt bijvoorbeeld standaard een uur, want dan hebben alle reacties zeker plaatsgevonden. Door inline de productkwaliteit te meten, kun je wellicht constateren dat het proces na drie kwartier al gereed is. Dit scheelt veel tijd en energie. Ook bij de trend van mild processing bij bijvoorbeeld babymelkpoeder kan inline de kwaliteit, samenstelling en de hoeveelheid proteïnen en suikers bepaald worden. Dus ook hier zie je het belang van een goede meting. Het maakt dat je processen echt kunt optimaliseren.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van Trending in 2022 van VMT. Trending in 2022 bevat een serie gesponsorde interviews.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij Jumbo in het schap

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij...

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en footprintberekeningen

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en...

Welke rol spelen kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent van voedingsmiddelen? En welke kansen blijven onbenut die de CO2-uitstoot terug kunnen dringen? Tijdens het Food Safety Event op 19 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort geven voedingsexperts praktische tips om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te minimaliseren.

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

Ecologische voetafdruk boodschappenmandje verlagen met aanpak van Wereldnatuurfonds

Ecologische voetafdruk boodschappenmandje verlagen met aanpak van...

Het Wereld Natuur Fonds heeft als doel om de ecologische voetafdruk van Nederlandse winkelmandjes tegen 2030 met 50% te verkleinen. Om supermarkten te helpen dit te bereiken, heeft WWF Nederland de 'WWF-NL Basket' ontwikkeld.

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.