Gesponsord

Zo zorg je ervoor dat pneumatisch transport veilig verloopt

Zo zorg je ervoor dat  pneumatisch transport veilig verloopt

In de voedingsindustrie zien we overal pneumatische transportprocessen en andere toepassingen met proceslucht. Omdat het transportmedium gevoelig kan zijn, wordt er veel belang gehecht aan zuiverheid, veiligheid en zorgvuldig transport. Procesluchtgeneratoren spelen een belangrijke rol bij het voldoen aan deze elementaire eisen.

De voedingsindustrie is onderworpen aan strenge regels. Er moet worden voldaan aan de EU-richtlijnen met betrekking tot de verordening inzake levensmiddelenhygiëne (EG) nr. 852/2004 en de machinerichtlijn 2006/42/EG. De proceslucht moet hygiënisch schoon worden gehouden. Ook moet deze olievrij zijn en mag er geen absorptiemateriaal afkomstig uit geluiddempers of filters aanwezig zijn. Bij het werken met potentieel explosieve materialen zoals meel (stofexplosies) is ook explosiebeveiliging van blowers en compressoren een basisvereiste (ATEX).

Investeren in de toekomst

In de voedingsindustrie is zuivere proceslucht van essentieel belang om productbesmetting te voorkomen. Omdat de lucht tijdens het productieproces direct of indirect in contact komt met het te transporteren medium, moet deze ook aan hoge kwaliteitsnormen voldoen. Verontreinigingen in de perslucht zoals stof, vocht, oliën of micro-organismen schaden de  productkwaliteit. Om dit te voorkomen is een complete en zorgvuldig ontworpen installatie voor persluchtopwekking en -behandeling nodig. Daartoe behoort onder andere het gebruik van olievrije compressorblokken, reactieve geluiddempers zonder absorptiemateriaal en perfect op elkaar afgestemde filtersystemen, koelers en drogers.

Procesluchtstation upgraden

Hoe veilig en zuiver is proceslucht daadwerkelijk? Hoeveel moeite moet je doen om de proceslucht schoon te houden? Als je met deze uitdagingen te maken krijgt, is het wellicht tijd om het procesluchtstation te upgraden en gebruik te maken van blowers en compressoren die gedurende de hele levensduur op betrouwbare wijze schone proceslucht leveren. Dat zijn precies de blowers en compressoren die AERZEN in het assortiment heeft.

Toepassingsgebieden en uitdagingen

In de voedselproductie worden blowers en compressoren gebruikt voor het pneumatisch transport van bulkgoed, zoals het laden of lossen van silo’s of bulk-tankwagens, en daarnaast worden ze vooral gebruikt in de volgende processen:

Naast de specificaties met betrekking tot de zuiverheid moeten bedrijven in de voedingsindustrie ook andere uitdagingen op het gebied van productie, verwerking, opslag en verpakking incalculeren: bij silotoepassingen worden blowers en compressoren gebruikt om het bulkmateriaal naar binnen te blazen, te fluïdiseren (los te maken) of om lading te lossen. Hier gaat het vaak om de opslag van meel of graan of andere bulkgoederen die een aanzienlijk risico op stofexplosies met zich meebrengen. Daarom worden er vooral aggregaten met vonkenvangers gebruikt.

Gebruikers in de voedingsindustrie profiteren vooral van de lange levensduur van de aggregaten van AERZEN, ook onder de meest ongunstige omgevingsomstandigheden. Denk hierbij aan krachtige stormen, extreme temperaturen en de kritieke omstandigheden die zich kunnen voordoen in scheeps- en woestijninstallaties of bij gebruik in door aardbevingen bedreigde gebieden.

Oplossingen voor specifieke ATEX-zones

Compressor- en bloweraggregaten van AERZEN worden gebruikt in zeer kritische, explosiegevaarlijke werkomgevingen. De machines worden aangepast volgens de ATEX-richtlijnen conform de betreffende informatie over het type gas of stof, de bedrijfsomgeving, de explosiegroep, de temperatuurklasse of ontstekingstemperatuur, de omgevingstemperatuur en de werking van de frequentieomvormer. Het portfolio bevat:

Kennis en naleving van normen

In de EU-Richtlijn inzake levensmiddelenhygiëne en de Machinerichtlijn zijn de eisen voor voedselproductiebedrijven vastgelegd op het gebied van procesbeheersing, materialen, oppervlakken en corrosiebestendigheid. Deze zorgen ervoor dat de proceslucht die in contact komt met de producten of het transport in zuivere vorm wordt opgewekt en naar het productie- of pneumatische transportsysteem wordt gevoerd. Dit is ook de basis voor het ontwerp van de machines.

De keuze en opstelling van de afzonderlijke componenten en de keuze en het gebruik van verbruiksmaterialen zoals smeermiddelen en reinigingsmiddelen worden nauwkeurig beschreven in de richtlijnen. AERZEN is ISO 22000 gecertificeerd.

Binnen het kader van de nieuwe norm kunnen risico’s in de directe en indirecte omgeving van de productieketen voor voedingsmiddelen met uniforme zekerheid op internationaal niveau worden geïdentificeerd. De gestructureerde identificatie van potentiële gevaren vormt de basis voor effectief risicobeheer. Zoals al met succes is toegepast in andere beheersnormen, is het continue verbeteringsproces (CIP) een essentieel hulpmiddel voor duurzame procesverbeteringen in ISO 22000.

Met de machines van AERZEN is het geen probleem om te voldoen aan de specificaties voor machines in de voedselproductie”

Minimaal risico op productbesmetting

Met de machines van AERZEN is het geen probleem om te voldoen aan de specificaties voor machines in de voedselproductie. De blowers en compressoren werken volgens ISO 8573-1, klasse 0. Ze zijn olievrij, wat het risico op productbesmetting door smeerolie in de proceslucht minimaliseert. Producten in de voedingsindustrie komen immers heel vaak in aanraking met proceslucht. Bijvoorbeeld tijdens het vullen, reinigen, mengen, spuiten, snijden, transporteren, koelen en verpakken. Alle werkzaamheden moeten met strikte inachtneming van de hygiënevoorschriften worden uitgevoerd.

Zuivere perslucht

De dempertechnologie van AERZEN draagt bij aan de functionele betrouwbaarheid en er zijn geen absorptiemiddelen aanwezig, wat bijdraagt aan de zuiverheid van de proceslucht. De demping elimineert het geluid namelijk met behulp van de interferentiemethode. Er is dus geen vrijkomend absorptiemateriaal door abrasieve slijtage van de geluiddemper.

Dit betekent dat de proceslucht niet kan worden verontreinigd met de zeer fijne deeltjes van het absorptiemateriaal die het voedsel kunnen besmetten. De gepatenteerde reactieve geluiddemper verlengt niet alleen de levensduur van de machine, maar draagt ook aanzienlijk bij aan het naleven van de zuiverheidseisen voor levensmiddelen.

Hoe veilig en zuiver is jouw proceslucht?

Als exploitant van een fabriek in de voedselproductie moet je regelmatig deze vragen stellen: zijn er machines die al jaren in bedrijf zijn? Komen er olie of absorptiemiddelen in de proceslucht terecht? Is de explosiebeveiliging gegarandeerd? Wordt het systeem regelmatig onderhouden? Werken de machines economisch verantwoord? Als de antwoorden op deze vragen niet aan de verwachtingen voldoen, is het tijd om het machinepark te herzien en maatregelen te treffen.

Dit artikel is gesponsord door AERZEN

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Voedingsclaims

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Foto: Shutterstock
Ongepasteuriseerde melk

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Nieuwe Europese normen voor detectie van allergenen in voedingsmiddelen
  2. Zijerveld digitaliseert complexe kaasketen
  3. Kruisbesmettingen voorkomen - zo heeft Go-Tan het allergenenbeheer geregeld
  4. Wereldwijde foodtrends: gezondheid belangrijk, maar eten moet vooral een lekker pleziertje blijven
  5. Vleesvervangers niet langer weggehoond, maar zet stappen naar meer mainstream en culinair
  6. Hoe maak je jonge mensen warm voor een baan in de foodsector? Dit is hoe Food Innovation Academy het doet (podcast)
  7. Voor abonneesIs harmonisatie van risicobeoordeling in zicht? Dit zijn de ontwikkelingen in allergenenwetgeving
  8. Voedselhulppakketten veroorzaakten grootste uitbraak ooit door tropaanalkaloïden
  9. Ook Tetra Pak haakt aan bij populariteit vleesvervangers van gefermenteerd schimmeleiwit
  10. Mondelēz International boekt vooruitgang in ESG doelstellingen
  1. Ferrero-fabriek in Aarlen weer open: 10.000 onderdelen ontmanteld en gereinigd
  2. NVWA neemt illegale vleesproducten uit China in beslag
  3. Verregaande maatregelen om babymelk te bezorgen na ernstige uitbraak
  4. Ovens in bakkerij verwarmen met eigen gas uit biovergister - zo werkt dat
  5. Digitale vingerafdruk van perslucht legt risico op contaminatie bloot
  6. Tip van jouw advocaat: Kinderidolen en bereik onder kinderen
  7. Versuikerde broodpasta in snoep? Studenten onderzoeken de mogelijkheden
  8. Cargill laat 40 ingenieurs werken aan chocola van de toekomst in House of Chocolate
  9. Energiemanagement in de voedingsmiddelensector: dit kun je doen om de energiekosten in de hand te houden
  10. Duitse producent waarschuwt voor nog hogere suikerprijzen