Zo zorg je ervoor dat pneumatisch transport veilig verloopt

Zo zorg je ervoor dat  pneumatisch transport veilig verloopt

In de voedingsindustrie zien we overal pneumatische transportprocessen en andere toepassingen met proceslucht. Omdat het transportmedium gevoelig kan zijn, wordt er veel belang gehecht aan zuiverheid, veiligheid en zorgvuldig transport. Procesluchtgeneratoren spelen een belangrijke rol bij het voldoen aan deze elementaire eisen.

De voedingsindustrie is onderworpen aan strenge regels. Er moet worden voldaan aan de EU-richtlijnen met betrekking tot de verordening inzake levensmiddelenhygiëne (EG) nr. 852/2004 en de machinerichtlijn 2006/42/EG. De proceslucht moet hygiënisch schoon worden gehouden. Ook moet deze olievrij zijn en mag er geen absorptiemateriaal afkomstig uit geluiddempers of filters aanwezig zijn. Bij het werken met potentieel explosieve materialen zoals meel (stofexplosies) is ook explosiebeveiliging van blowers en compressoren een basisvereiste (ATEX).

Investeren in de toekomst

In de voedingsindustrie is zuivere proceslucht van essentieel belang om productbesmetting te voorkomen. Omdat de lucht tijdens het productieproces direct of indirect in contact komt met het te transporteren medium, moet deze ook aan hoge kwaliteitsnormen voldoen. Verontreinigingen in de perslucht zoals stof, vocht, oliën of micro-organismen schaden de  productkwaliteit. Om dit te voorkomen is een complete en zorgvuldig ontworpen installatie voor persluchtopwekking en -behandeling nodig. Daartoe behoort onder andere het gebruik van olievrije compressorblokken, reactieve geluiddempers zonder absorptiemateriaal en perfect op elkaar afgestemde filtersystemen, koelers en drogers.

Procesluchtstation upgraden

Hoe veilig en zuiver is proceslucht daadwerkelijk? Hoeveel moeite moet je doen om de proceslucht schoon te houden? Als je met deze uitdagingen te maken krijgt, is het wellicht tijd om het procesluchtstation te upgraden en gebruik te maken van blowers en compressoren die gedurende de hele levensduur op betrouwbare wijze schone proceslucht leveren. Dat zijn precies de blowers en compressoren die AERZEN in het assortiment heeft.

Toepassingsgebieden en uitdagingen

In de voedselproductie worden blowers en compressoren gebruikt voor het pneumatisch transport van bulkgoed, zoals het laden of lossen van silo’s of bulk-tankwagens, en daarnaast worden ze vooral gebruikt in de volgende processen:

Naast de specificaties met betrekking tot de zuiverheid moeten bedrijven in de voedingsindustrie ook andere uitdagingen op het gebied van productie, verwerking, opslag en verpakking incalculeren: bij silotoepassingen worden blowers en compressoren gebruikt om het bulkmateriaal naar binnen te blazen, te fluïdiseren (los te maken) of om lading te lossen. Hier gaat het vaak om de opslag van meel of graan of andere bulkgoederen die een aanzienlijk risico op stofexplosies met zich meebrengen. Daarom worden er vooral aggregaten met vonkenvangers gebruikt.

Gebruikers in de voedingsindustrie profiteren vooral van de lange levensduur van de aggregaten van AERZEN, ook onder de meest ongunstige omgevingsomstandigheden. Denk hierbij aan krachtige stormen, extreme temperaturen en de kritieke omstandigheden die zich kunnen voordoen in scheeps- en woestijninstallaties of bij gebruik in door aardbevingen bedreigde gebieden.

Oplossingen voor specifieke ATEX-zones

Compressor- en bloweraggregaten van AERZEN worden gebruikt in zeer kritische, explosiegevaarlijke werkomgevingen. De machines worden aangepast volgens de ATEX-richtlijnen conform de betreffende informatie over het type gas of stof, de bedrijfsomgeving, de explosiegroep, de temperatuurklasse of ontstekingstemperatuur, de omgevingstemperatuur en de werking van de frequentieomvormer. Het portfolio bevat:

Kennis en naleving van normen

In de EU-Richtlijn inzake levensmiddelenhygiëne en de Machinerichtlijn zijn de eisen voor voedselproductiebedrijven vastgelegd op het gebied van procesbeheersing, materialen, oppervlakken en corrosiebestendigheid. Deze zorgen ervoor dat de proceslucht die in contact komt met de producten of het transport in zuivere vorm wordt opgewekt en naar het productie- of pneumatische transportsysteem wordt gevoerd. Dit is ook de basis voor het ontwerp van de machines.

De keuze en opstelling van de afzonderlijke componenten en de keuze en het gebruik van verbruiksmaterialen zoals smeermiddelen en reinigingsmiddelen worden nauwkeurig beschreven in de richtlijnen. AERZEN is ISO 22000 gecertificeerd.

Binnen het kader van de nieuwe norm kunnen risico’s in de directe en indirecte omgeving van de productieketen voor voedingsmiddelen met uniforme zekerheid op internationaal niveau worden geïdentificeerd. De gestructureerde identificatie van potentiële gevaren vormt de basis voor effectief risicobeheer. Zoals al met succes is toegepast in andere beheersnormen, is het continue verbeteringsproces (CIP) een essentieel hulpmiddel voor duurzame procesverbeteringen in ISO 22000.

Met de machines van AERZEN is het geen probleem om te voldoen aan de specificaties voor machines in de voedselproductie”

Minimaal risico op productbesmetting

Met de machines van AERZEN is het geen probleem om te voldoen aan de specificaties voor machines in de voedselproductie. De blowers en compressoren werken volgens ISO 8573-1, klasse 0. Ze zijn olievrij, wat het risico op productbesmetting door smeerolie in de proceslucht minimaliseert. Producten in de voedingsindustrie komen immers heel vaak in aanraking met proceslucht. Bijvoorbeeld tijdens het vullen, reinigen, mengen, spuiten, snijden, transporteren, koelen en verpakken. Alle werkzaamheden moeten met strikte inachtneming van de hygiënevoorschriften worden uitgevoerd.

Zuivere perslucht

De dempertechnologie van AERZEN draagt bij aan de functionele betrouwbaarheid en er zijn geen absorptiemiddelen aanwezig, wat bijdraagt aan de zuiverheid van de proceslucht. De demping elimineert het geluid namelijk met behulp van de interferentiemethode. Er is dus geen vrijkomend absorptiemateriaal door abrasieve slijtage van de geluiddemper.

Dit betekent dat de proceslucht niet kan worden verontreinigd met de zeer fijne deeltjes van het absorptiemateriaal die het voedsel kunnen besmetten. De gepatenteerde reactieve geluiddemper verlengt niet alleen de levensduur van de machine, maar draagt ook aanzienlijk bij aan het naleven van de zuiverheidseisen voor levensmiddelen.

Hoe veilig en zuiver is jouw proceslucht?

Als exploitant van een fabriek in de voedselproductie moet je regelmatig deze vragen stellen: zijn er machines die al jaren in bedrijf zijn? Komen er olie of absorptiemiddelen in de proceslucht terecht? Is de explosiebeveiliging gegarandeerd? Wordt het systeem regelmatig onderhouden? Werken de machines economisch verantwoord? Als de antwoorden op deze vragen niet aan de verwachtingen voldoen, is het tijd om het machinepark te herzien en maatregelen te treffen.

Dit artikel is gesponsord door AERZEN

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.