De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en footprintberekeningen

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en...

Welke rol spelen kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent van voedingsmiddelen? En welke kansen blijven onbenut die de CO2-uitstoot terug kunnen dringen? Tijdens het Food Safety Event op 19 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort geven voedingsexperts praktische tips om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te minimaliseren.

Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot-container ontwikkeld waarin paddenstoelen groeien zoals shiitake, enoki of oesterzwam. De bedrijven zien dat boeren onder druk staan doordat de overheid verwacht dat de veestapel krimpt. Is een paddenstoelencontainer een duurzamere oplossing als alternatief voor de afnemende veestapel?

foto: shutterstock

Albert Heijn over hybridevlees en CO2-reductie: 'Door rundvlees deels...

Half-om-halfgehakt kennen de meeste producenten wel. Albert Heijn introduceert een nieuw soort hybride product: rundkip. De supermarkt wil met deze producten - bestaand uit 50% kip en 50% rund - de CO2-uitstoot omlaag brengen. Albert Heijn vertelt aan VMT over het geheim achter de strategie.

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af moeten' (podcast)

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af...

Schuift het gesprek over de eiwittransitie teveel naar de achtergrond nu andere grote thema's zoals CO2-reductie vooral de overhand krijgen in de voedselindustrie? Dat is wel wat Justin Sarijoen, consultant Voedseltransitie bij Schuttelaar & Partners ziet gebeuren. "Maar inzetten op meer plantaardig kan juist enorm bijdragen aan de CO2-reductiedoelstelling", vindt hij. Een podcast van VMT to go.

Federatie wil visverspilling in kaart brengen

Federatie wil visverspilling in kaart brengen

De Visfederatie is een pilot 'monitoring voedselverspilling' begonnen. Volgens de brancheorganisatie is visverspilling nooit eerder in kaart gebracht.

599435528

CBL blij met minder strenge controle wegwerpplastic

Het CBL is blij dat de inspectie tijdelijk minder streng gaat controleren of ondernemers zich houden aan de regels rond wegwerpplastic.

Ovens in bakkerij verwarmen met eigen gas uit biovergister - zo werkt dat

Ovens in bakkerij verwarmen met eigen gas uit biovergister - zo werkt...

Een compacte biovergister die restproducten uit de bakkerij ter plekke omzet en afval tot een verdienmodel maakt. Dat moet bakkerijen afhelpen van hun afval- en retourproblemen en voedselverspilling tegengaan. Spencer Schols en Robert Kooloos van Circ leggen uit hoe dat werkt.

Er zijn gebieden waar de uitstoot van stikstof met 70 tot 80 procent moet worden teruggedrongen om herstel van de kwetsbare natuur een kans te geven. 
Foto: Shutterstock

Keihard stikstofpakket gaat in sommige gebieden pijn doen

Vandaag (vrijdag 10 juli 2022) wordt de regionale stikstofanalyse gepresenteerd door het kabinet, zo meldt het ANP. Het pakket is keihard voor sommige partijen, maar zal volgens minister Christianne van der Wal ook duidelijkheid en perspectief bieden aan de boeren die hun bedrijf wel kunnen voortzetten. Zo komen er betere en stevige afspraken met supermarkten en meer financiële ruimte om groen te boeren.

Caroline Reid, Sustainability Director EMEA bij Oatly: "Wetgeving kost tijd, maar in de tussentijd willen we niet wachten met CO2-labeling"

Interview: Oatly strijdt voor verplichte weergave van 'klimaatschade'...

Sinds 2019 geeft het Zweedse Oatly de CO2-footprint weer op de verpakkingen. De producent van op haver gebaseerde zuivelalternatieven wenst meer navolging bij andere voedselproducenten, maar dat blijft lastig. "Wetgeving is hard nodig om producenten zover te krijgen", zegt Caroline Reid, Sustainability Director EMEA bij Oatly in een interview met VMT.