Analyse van bestaande data biedt waardevolle inzichten en procesvoorspellingen

Analyse van bestaande data biedt waardevolle inzichten en procesvoorspellingen

KENNISPARTNER - Met verschillende historische data uit een bestaand opslagsysteem zijn vaak goede procesvoorspellingen doen, waardoor op tijd actie ondernomen kan worden. Het gaat bijvoorbeeld om afwijkingen van het proces te signaleren, voordat ze gaan plaatsvinden.

Een historian of ander systeem waarin procesparameters en data opgeslagen zijn bieden goede mogelijkheden voor analyses.

Vaak hebben organisaties veel data opgeslagen, maar weten ze deze niet om te zetten naar waardevolle informatie. Wat je wel ziet is dat verschillende medewerkers binnen hun eigen afdeling en met hun eigen programma’s handmatig aan de slag gaan, bijvoorbeeld met Excel. Gevoelsmatig hebben ze dan het idee dat er verbanden te leggen zijn tussen bepaalde procesparameters. Na een paar dagen puzzelen met zo’n vier tot hooguit tien parameters komen ze er dan ook wel uit en is er een bepaalde trend te zien. Maar die hadden ze vaak ook wel verwacht.

Alle data koppelen en analyseren

Met de huidige moderne data-analysetechnieken is het mogelijk om duizenden procesparameters aan elkaar te koppelen en te analyseren. Deze parameters kunnen variëren van de temperatuur van een tank tot de output van een extruder en van de microbiologische tellingen uit LIMS tot de drukmetingen van een ketel. Door naar al deze data van het proces te kijken bijvoorbeeld vlak voor eerdere afwijkingen optraden, is het mogelijk om bepaalde patronen in de data te herkennen die de afwijking voorspellen. Er kan dan voordat de afwijking optreedt al actie ondernomen worden om het proces bij te sturen. Bij assetmanagement vindt deze data-analyse bijvoorbeeld plaats in de vorm van predictive maintenance om gepland onderhoud te kunnen uitvoeren voordat een storing optreedt.

Overwegingen

Actemium Cybersecurity icoon.pngBezwaren om te starten met een dergelijke data-analyse liggen vaak op het gebied van cybersecurity. Om de grote hoeveelheden data te kunnen analyseren is de rekencapaciteit van de server van een bedrijf vaak niet voldoende en zijn cloudtoepassingen noodzakelijk, waardoor de systemen mogelijk gehackt zouden kunnen worden. Een andere angst is om de bestaande datasystemen als MES, ERP, LIMS aan te sluiten op de cloud. Ook kan gedacht worden dat de huidige data van een te slechte kwaliteit zijn, omdat wellicht de systemen verouderd zijn. Dit is iets om absoluut rekening mee te houden. Daarom is er een goede uitleg en aanpak nodig om de data-analyse toe te gaan passen.

Historianders

Het werkt niet om een analyse los te laten op een oneindige hoeveelheid historische data, zonder te weten waar men naar op zoek is. De kans dat er dan een trend gevonden wordt die van waarde kan zijn is minimaal. Vaak kom je dan uit op trends die al bekend waren. Het is daarom goed om met bijvoorbeeld een aanpak als Historianders van start te gaan. Deze aanpak is erop gebaseerd dat er eerst een business case gemaakt wordt. Dat gekeken wordt waar de vermoedelijke bottleneck van het proces zit en wat het op zou leveren als de proceswaarden rond die bottleneck zouden leiden tot een procesverbetering. Door gericht op zoek te gaan komt een organisatie vaak tot nieuwe en waardevolle inzichten en kunnen bottlenecks opgelost worden. Daarom is een data-analyse ook niet iets eenmaligs wat je loslaat op je gegevens. Juist door de ene bottleneck op te lossen, kom je op andere plaatsen vaak weer nieuwe bottlenecks tegen. Zo zit je in een continu verbeterproces.

Nieuwe inzichten

Tijdens het opstellen van een business case kan het ook zijn dat geconstateerd wordt dat er onvoldoende data zijn om te analyseren, of dat de data van onvoldoende kwaliteit zijn. Ook daarom is het goed om altijd een gedegen plan van aanpak op te stellen en om hiervoor wellicht eerst een workshop te volgen, hoe zo’n plan te maken. Of data-analyse uiteindelijk toepasbaar is en van waarde kan zijn in een organisatie is moeilijk op voorhand te zeggen. Wel is bekend dat er eigenlijk altijd nieuwe inzichten volgen. Zo kunnen bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing alleen al stappen gemaakt worden, wanneer gesignaleerd wordt dat apparaten draaien op momenten dat het niet nodig is.

Een andere bijvangst is dat verschillende afdelingen nader tot elkaar komen, doordat men naar 1 dataset kijkt. Hierdoor gaan de neuzen dezelfde kant op staan, met een gemeenschappelijk doel, vanwege het inzicht dat data uit hun verschillende systemen met elkaar te maken hebben.

Kortom, data-analyse vraagt om een goed onderbouwd plan en is niet iets om even uit te proberen. Door stapsgewijs de analyse aan te pakken worden nieuwe inzichten verkregen en kunnen in de meeste gevallen voorspellingen gedaan worden over het productieproces.

Auteur: Ferry Janssen, business consultant bij Actemium, kennispartner van VMT

Voor meer technische details over een plan van aanpak is een whitepaper beschikbaar.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

De gebruikers kunnen door de 3D-omgeving lopen, trappen op- en aflopen, foto’s maken van een bepaalde situatie en live overleggen met collega’s.

Tweak je nieuwe fabriek al voordat die gebouwd is: aan de VR-bril?

Praatten we enkele jaren geleden nog volop over Industry 4.0 en zijn ongekende nieuwe mogelijkheden voor de voedselindustrie, nu is het alweer de beurt aan zijn opvolger, 5.0. Gebruikmakend van virtual reality kunnen producenten hun nieuwe fabrieksopstelling bezoeken.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Beeld: Shutterstock

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.