Analyse van bestaande data biedt waardevolle inzichten en procesvoorspellingen

Analyse van bestaande data biedt waardevolle inzichten en procesvoorspellingen

KENNISPARTNER - Met verschillende historische data uit een bestaand opslagsysteem zijn vaak goede procesvoorspellingen doen, waardoor op tijd actie ondernomen kan worden. Het gaat bijvoorbeeld om afwijkingen van het proces te signaleren, voordat ze gaan plaatsvinden.

Een historian of ander systeem waarin procesparameters en data opgeslagen zijn bieden goede mogelijkheden voor analyses.

Vaak hebben organisaties veel data opgeslagen, maar weten ze deze niet om te zetten naar waardevolle informatie. Wat je wel ziet is dat verschillende medewerkers binnen hun eigen afdeling en met hun eigen programma’s handmatig aan de slag gaan, bijvoorbeeld met Excel. Gevoelsmatig hebben ze dan het idee dat er verbanden te leggen zijn tussen bepaalde procesparameters. Na een paar dagen puzzelen met zo’n vier tot hooguit tien parameters komen ze er dan ook wel uit en is er een bepaalde trend te zien. Maar die hadden ze vaak ook wel verwacht.

Alle data koppelen en analyseren

Met de huidige moderne data-analysetechnieken is het mogelijk om duizenden procesparameters aan elkaar te koppelen en te analyseren. Deze parameters kunnen variëren van de temperatuur van een tank tot de output van een extruder en van de microbiologische tellingen uit LIMS tot de drukmetingen van een ketel. Door naar al deze data van het proces te kijken bijvoorbeeld vlak voor eerdere afwijkingen optraden, is het mogelijk om bepaalde patronen in de data te herkennen die de afwijking voorspellen. Er kan dan voordat de afwijking optreedt al actie ondernomen worden om het proces bij te sturen. Bij assetmanagement vindt deze data-analyse bijvoorbeeld plaats in de vorm van predictive maintenance om gepland onderhoud te kunnen uitvoeren voordat een storing optreedt.

Overwegingen

Actemium Cybersecurity icoon.pngBezwaren om te starten met een dergelijke data-analyse liggen vaak op het gebied van cybersecurity. Om de grote hoeveelheden data te kunnen analyseren is de rekencapaciteit van de server van een bedrijf vaak niet voldoende en zijn cloudtoepassingen noodzakelijk, waardoor de systemen mogelijk gehackt zouden kunnen worden. Een andere angst is om de bestaande datasystemen als MES, ERP, LIMS aan te sluiten op de cloud. Ook kan gedacht worden dat de huidige data van een te slechte kwaliteit zijn, omdat wellicht de systemen verouderd zijn. Dit is iets om absoluut rekening mee te houden. Daarom is er een goede uitleg en aanpak nodig om de data-analyse toe te gaan passen.

Historianders

Het werkt niet om een analyse los te laten op een oneindige hoeveelheid historische data, zonder te weten waar men naar op zoek is. De kans dat er dan een trend gevonden wordt die van waarde kan zijn is minimaal. Vaak kom je dan uit op trends die al bekend waren. Het is daarom goed om met bijvoorbeeld een aanpak als Historianders van start te gaan. Deze aanpak is erop gebaseerd dat er eerst een business case gemaakt wordt. Dat gekeken wordt waar de vermoedelijke bottleneck van het proces zit en wat het op zou leveren als de proceswaarden rond die bottleneck zouden leiden tot een procesverbetering. Door gericht op zoek te gaan komt een organisatie vaak tot nieuwe en waardevolle inzichten en kunnen bottlenecks opgelost worden. Daarom is een data-analyse ook niet iets eenmaligs wat je loslaat op je gegevens. Juist door de ene bottleneck op te lossen, kom je op andere plaatsen vaak weer nieuwe bottlenecks tegen. Zo zit je in een continu verbeterproces.

Nieuwe inzichten

Tijdens het opstellen van een business case kan het ook zijn dat geconstateerd wordt dat er onvoldoende data zijn om te analyseren, of dat de data van onvoldoende kwaliteit zijn. Ook daarom is het goed om altijd een gedegen plan van aanpak op te stellen en om hiervoor wellicht eerst een workshop te volgen, hoe zo’n plan te maken. Of data-analyse uiteindelijk toepasbaar is en van waarde kan zijn in een organisatie is moeilijk op voorhand te zeggen. Wel is bekend dat er eigenlijk altijd nieuwe inzichten volgen. Zo kunnen bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing alleen al stappen gemaakt worden, wanneer gesignaleerd wordt dat apparaten draaien op momenten dat het niet nodig is.

Een andere bijvangst is dat verschillende afdelingen nader tot elkaar komen, doordat men naar 1 dataset kijkt. Hierdoor gaan de neuzen dezelfde kant op staan, met een gemeenschappelijk doel, vanwege het inzicht dat data uit hun verschillende systemen met elkaar te maken hebben.

Kortom, data-analyse vraagt om een goed onderbouwd plan en is niet iets om even uit te proberen. Door stapsgewijs de analyse aan te pakken worden nieuwe inzichten verkregen en kunnen in de meeste gevallen voorspellingen gedaan worden over het productieproces.

Auteur: Ferry Janssen, business consultant bij Actemium, kennispartner van VMT

Voor meer technische details over een plan van aanpak is een whitepaper beschikbaar.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector groenten en fruit. Het gaat om de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Deze verordeningen treden per 1 januari 2025 in werking. In dit artikel een kort overzicht van de daaruit voortvloeiende verplichtingen en aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven.

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

Beeld: Shutterstock

Geneesmiddel of voedingssupplement? Rechtbank Gelderland doet...

Geneesmiddelen en voedingssupplementen zien er vaak hetzelfde uit. Beide producten zijn in voorgedoseerde vorm op de markt en zijn beschikbaar als capsules, pastilles, tabletten, pillen, zakjes poeder, ampullen met vloeistof, druppelflacons of soortgelijke vormen. Toch zijn het fundamenteel andere producten met verschillende wettelijke vereisten. Wat is precies het verschil?

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten te identificeren. Wat kan hyperspectral imaging (HSI) daaraan toevoegen? In combinatie met deep learning kan met deze technologie veel meer typen verontreinigingen worden opgespoord.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.