Detectie van bottlenecks leidt tot efficiency en flexibele productie

Detectie van bottlenecks leidt tot efficiency en flexibele productie

KENNISPARTNER - Door continu en geautomatiseerd de bottlenecks van een productielijn te traceren en aan te passen kan een productielijn in korte tijd veel efficiënter gaan draaien. Door de lijnen als modulaire blokken te benaderen en te optimaliseren leidt dit tot een flexibele productie.

Cloud based oplossingen met draadloze sensoren, tegen lage kosten, kunnen vandaag de dag feilloos de bottlenecks in een productielijn traceren. In iedere lijn zijn namelijk bottlenecks aanwezig. Waar een operator zijn machine gedurende de dag voor zijn gevoel moeiteloos aan het draaien houdt, kan zijn efficiency toch veel lager dan gedacht liggen. Als die operator een kleine en bekende storing binnen een paar minuten verholpen heeft lijkt er niet zoveel aan de hand te zijn. Als die storing tien keer per dag optreedt liggen de cijfers al snel anders. Als je dan ook de effecten meetelt die de storingen eerder of verderop in het proces tot gevolg hebben, spreek je al snel van een groot efficiencyverlies.

Bottlenecks traceren

Grote softwaresystemen als MES zijn vaak een ook grote investering voor bedrijven. Daarnaast moeten onder andere het voorraadsysteem, de onderhoudsplanning, het ordermanagement, de logistiek tot en met de kwaliteit van eindproducten op het systeem worden aangesloten en overal worden gegevens van verzameld. Cloud based oplossingen zoals Performance as a Service (PAAS) kunnen daarentegen eenvoudig in een bedrijf worden geïnstalleerd. Het concept is zowel geschikt voor efficiencyvraagstukken op module- als op productielijnniveau. Waar verloopt het proces het langzaamst, waarom moet een deel van de productie worden herverwerkt, waarom draait een bepaalde machine maar op vijftig procent van de capaciteit die vermeld staat in de specificaties? Als een organisatie met behulp van eenvoudige sensoren die bottlenecks opspoort, komen de vragen over het voorraadsysteem, over het onderhoud van de machines en de kwaliteit van het product vanzelf. Daarmee vindt tegelijkertijd een efficiencyslag op die verschillende locaties of afdelingen plaats. Dit kan snel en tegen relatief lage kosten.

Flexibele productie

Als de verschillende units van een proces op die manier steeds geoptimaliseerd worden, verbetert het gehele proces. Als de verschillende onderdelen van het proces dusdanig efficiënt en strak zijn ingericht ontstaat daarmee ook een flexibele productie. Met de geoptimaliseerde units van een lijn kan sneller geschakeld worden en kan worden ingesprongen op klantspecifieke wensen of veranderingen van een productieplanning.

Andere denkwijze is nodig

In een voedingsmiddelenbedrijf kan eenvoudig een klein project worden opgestart om zo het nut en de opbrengsten van een cloud based oplossing aan te tonen. Samen met de technische oplossing is ook een andere denkwijze nodig, namelijk die van continu verbeteren. De manier van werken, het continu opsporen en verbeteren van de bottlenecks, moet door het hele bedrijf gedragen worden. De operator moet zich niet bekeken voelen als door de geïnstalleerde sensoren aan het eind van de dag zijn efficiency af te lezen is. Het moet ertoe leiden dat door het stellen van kritische vragen tot nieuwe inzichten gekomen wordt, met als doel een efficiënte en flexibele productie.

Auteur: Ferry Janssen, business consultant bij Actemium, kennispartner van VMT

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische vooruitgang om de groeiende behoeften van deze sector te ondersteunen, is essentieel.

Aangenomen wordt dat Industrie 5.0 een toenemende inzet van collaboratieve robots nodig heeft. Foto: ColRobFood

Cobots passen in het Industrie 5.0 tijdperk

Tijdens de vijfde industriële revolutie zal de traditionele scheiding tussen mens en technologie langzaamaan wegvallen. De mens zorgt voor creativiteit en pro-activiteit, de cobot voor de productiviteit en ondersteuning. Dit is vanuit arbeidsveiligheidsoogpunt niet evident, maar hiervoor is er een ISO-standaard.

Modulaire bioreactor

Toekomstbestendig ontwerpen - pak het geïntegreerd en modulair aan

Er worden in de voedingsindustrie steeds hogere eisen gesteld aan het eindproduct. Ook de randvoorwaarden zoals energieprijzen en milieu-eisen worden steeds bepalender. Er komt nogal wat op je af als je een nieuw voedingsmiddel wilt gaan produceren in een fabriek. Je moet het vaak doen met aannames bij het ontwerpen van een nieuwe productielijn. De oplossing voor toekomstbestendig ontwerpen is integraal en modulair denken. Expert Wouter van Gerwen van Bilfinger Tebodin legt uit hoe je dat aanpakt. 

Hoe verbeter je de continuïteit van jouw procesinstallatie?

Hoe verbeter je de continuïteit van jouw procesinstallatie?

KENNISPARTNER - De continuïteit van de procesinstallatie en de bedrijfsvoering worden op verschillende wijzen beïnvloed. Welke heb jij in beeld? En belangrijker nog: wat is de impact? Als voorbeeld wijzigingen doorvoeren is van invloed op de werking van de installatie en de continuïteit. Dit kan negatief uitwerken, hoe nauwkeurig je je voorwerk ook doet. Alles staat nauw in verband met elkaar; van de procesinstallatie tot de bedrijfsvoering en het eindproduct.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

Beeld: Shutterstock

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector groenten en fruit. Het gaat om de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Deze verordeningen treden per 1 januari 2025 in werking. In dit artikel een kort overzicht van de daaruit voortvloeiende verplichtingen en aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.