Plantbased trends around the world: 'Kip en geit zijn de meest geconsumeerde vleessoorten in India' (podcast)

Plantbased trends around the world: 'Kip en geit zijn de meest geconsumeerde vleessoorten in India' (podcast)

Wat zijn de trends wereldwijd? VMT maakt een podcastserie waarin we met lokale startups spreken. In deel 2 komt Abishek Sihna aan het woord. Hij is mede-oprichter van Good Dot, een Indiase scale-up die alternatieven voor in India populaire vleesgerechten maakt.

GoodDot is in 2013 opgericht door een groep dierenliefhebbers. In 2017 lanceerden ze hun eerste product op de markt. Nu verkopen ze hun producten over heel India.

Mede-oprichter GoodDot Abishek Sihna

De interesse in een plantaardig eetpatroon groeit, zegt Abishek Sihna in de podcast. 'In India eten mensen al geregeld vegetarisch. Bij jongeren groeit de aandacht met name door dierenwelzijn. Ouderen zijn meer geïnteresseerd in een plantaardig eetpatroon om gezondheidsredenen.'

De vleesconsumptie is verschillend in India vertelt Sihna. 'In het zuiden en oosten van India eet men meer vlees. We zien meer vraag naar onze producten in het zuiden en oosten.'

Vegetarische biryani, een van de producten van GoodDot uit India

Toen Sihna en zijn team in 2013 begonnen met de ontwikkelingen van vleesvervangers, zagen ze dat in het Westen vooral burgers of worstjes werden ontwikkeld. 'Deze zijn geen onderdeel van het doorsnee eetpatroon van de Indiër. Hier eten we kebabs, curries enzovoorts. Met onze producten hebben we ons meer op dat soort gerechten gericht.'

Plantaardige geit

'Geit is qua textuur eerdere vergelijkbaar met varken of rund. Het heeft een iets zachtere textuur, maar is niet vergelijkbaar met kip,' legt Sihna uit. Het plantaardig eiwit voor geit bestaat uit een mix van soja-, erwten- en tarwe-eiwit.' De textuur was het lastigst om goed te krijgen, meer dan smaak. GoodDot ontwikkelde daarom technologie om dat goed te krijgen.

Luister hier naar de rest van het interview. Sihna vertelt dat de Indiër ook erg van melk houdt, het is sterkt gerelateerd aan de cultuur. Daar ligt nog een uitdaging voor een plantaardige variant.

Eerdere podcast: Better Nature uit de UK

VMT sprak voor deze serie met Chris Kong van Better Nature uit de UK. Deze startup maakt vleesvervangers op basis van tempeh.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock

Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in...

Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in plantaardig is lastig'

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in...

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en komt eraan in 2025Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.