'Consument heeft behoefte aan vegetarisch of veganistisch logo'

'Consument heeft behoefte aan vegetarisch of veganistisch logo'

Plantaardig eten en minder vlees eten is belangrijk in de voedseltransitie. Of het nu om snoep of sojasaus gaat, steeds meer fabrikanten kiezen voor een keurmerk dat aangeeft of het product vegetarisch of vegan is. Is zo'n logo op dergelijke producten overdreven of zit de consument er juist op te wachten? Het laatste, betoogt de Vegetariërsbond.

Het lijkt soms overdreven om ‘reguliere’ producten een vegetarisch of vegan-logo te geven. Maar door complexe productiemethoden en ingewikkelde ingrediëntenlijsten zijn producten die op het eerste gezicht ‘overduidelijk’ puur veganistisch of vegetarisch lijken dat in de praktijk niet altijd. Om een misverstand weg te nemen: nee, appelsap is lang niet altijd vegan.

Elke dag wordt er wel een nieuw vegetarisch of vegan product op de markt gebracht, van klassiekers die worden ‘geveganized’ tot geheel nieuwe concepten. Een groeiende groep flexitariërs, vleesminderaars, vegetariërs en veganisten heeft steeds meer te kiezen. Dat is positief, maar tegelijkertijd groeit de behoefte aan kennis om de ingrediëntendeclaratie op het etiket te lezen en te beoordelen.

Vega(n) verwachtingen: ingrediënten

Citroen of citroensap leek voor veel consumenten een overduidelijk veganistisch product, totdat het televisieprogramma de Keuringsdienst van Waarde in een aflevering onthulde dat deze vrucht vaak wordt gecoat met schellak. Dit E-nummer (E904) is een afscheidingsproduct van luizen. Hetzelfde geldt voor andere vruchten zoals appels en peren: hier zit ook vaak een laag schellak of bijenwas omheen om de houdbaarheid te verlengen of de kleur te behouden. Veel consumenten zijn hier niet van op de hoogte en eten onbewust stoffen van dierlijke oorsprong die ze misschien niet willen eten.

Zo zijn er veel meer producten of ingrediënten die op het eerste oog veganistisch of vegetarisch lijken, maar dat in praktijk niet blijken te zijn. Voor veel (nieuwe) vegetariërs is het bijvoorbeeld vaak een tegenvaller wanneer ze tot de ontdekking komen dat veel kazen niet vegetarisch zijn door het dierlijk stremsel, en staan consumenten er ook niet bij stil dat varkensgelatine in snoep wordt gebruikt.

Gebruik van de termen 'plantaardig' of 'plant based'

In de praktijk komt het nog steeds voor dat voor marketingdoeleinden de termen ‘plantaardig’ of 'plant based' worden gebruikt, terwijl het product wel degelijk dierlijke ingrediënten bevat (ook al is het in kleine hoeveelheden). ‘Vegan’ snoepjes met natuurlijk honingaroma of ‘vegan’ snacks met schellak (E904) liggen nog steeds in de supermarkt. De onbeschermde term plant-based kan ook geïnterpreteerd worden als ‘op basis van planten’ en niet als geheel plantaardig. Zo lag een plant-based kookroom in het supermarktschap waar een kleine hoeveelheid melkpoeder aan was toegevoegd.

Transparantie in productiemethoden

appelsapOok in het productieproces zijn veel stappen waar dierlijke stoffen gebruikt worden zonder dat de consument dit weet. Bijvoorbeeld bij vruchtensappen: een goede manier om sappen helder te maken (klaren) is het toevoegen van gelatine gemaakt van slachtafval. De zwevende bestanddelen die het sap troebel maken binden aan de gelatine en slaan neer, zodat een heldere vloeistof over blijft en gefilterd kan worden. Een consument kan niet op het etiket lezen hoe een sap is geklaard. Dit geldt ook voor plantaardige oliën. Omdat het een proceshulpstof betreft die niet in het eindproduct aanwezig is, hoeft deze niet gedeclareerd te worden. Toch voelt een consument die geen gelatine wil consumeren, om principiële of religieuze redenen, zich misleid als hij hierachter komt.

Claims vegetarisch en vegan: wat houden ze in?

Dit onderwerp komt uitgebreid aan bod tijdens de digitale Food Law Update op 29 september. Wat zijn de juridische regels voor vega/vegatarisch? Welke ontwikkelingen en trends zien we in de praktijk? Bekijk het programma hier en meld je aan!

Aroma’s en vitaminen

vissticksVlees-, vis of zuivelvervangers zijn over het algemeen sterk bewerkte producten waar veel verschillende ingrediënten in zitten om het origineel zo goed mogelijk na te bootsen. Een lange lijst met aroma’s is voor een vegan visstick of gehaktbal niet vreemd. Sommige aroma’s worden uit een vrucht geëxtraheerd, terwijl andere aroma’s door bacteriën of gisten worden gemaakt. In de synthese van deze aroma’s kunnen dierlijke enzymen gebruikt worden in het proces. Om de producten net zo gezond of gezonder te maken als het origineel, is verrijking met vitaminen een veel gebruikt middel. Vitamine D3 is echter vaak afkomstig uit schapenwolvet, terwijl vitamine D2 juist vaak van plantaardige oorsprong is. Alleen de echt goed geïnformeerde consument weet dit verschil. Fortificatie met omega-3 vetzuren is ook een optie om de voedingswaarde van producten te verbeteren, maar deze vetzuren zijn vaak afkomstig uit visolie.

Alternatieven

Parallel aan de explosieve groei van vegetarische en veganistische producten in de supermarkt voor consumenten, is de ontwikkeling van plantaardige alternatieven voor dierlijke ingrediënten. Producenten hebben steeds meer mogelijkheden om vegetarische producten veganistisch te maken en een grotere doelgroep aan te spreken.

visolie-1Algenolie is bijvoorbeeld een bekende vervanger van visolie, vitamine D3 kan uit korstmos gewonnen worden er is een heel scala aan plantaardige eiwitten beschikbaar waardoor kippenei-eiwit of melkeiwit steeds beter vervangen kan worden. Ook is de clean label trend een drijfveer om productrecepten te herformuleren zodat ze beter te begrijpen zijn voor de gemiddelde consument en om additieven zo min mogelijk te gebruiken.

Consumenteninformatie

De regels in de voedselinformatieverordening (EU 1169/2011) leggen de basis voor de consument om goed geïnformeerd te zijn en niet misleid te worden. Voor de consument die graag vegetarisch of veganistisch eet is de verplichte informatie niet altijd toereikend. De echt bewuste consument spendeert tijd op veganwiki, fora of andere platforms en is autodidact als het om ingrediëntendeclaraties en productieprocessen gaat. De gemiddelde consument die overstapt naar een vegetarisch of veganistisch dieet weet echter nog niet van de hoed en de rand en ontbreekt het vaak aan tijd en achtergrondkennis om zich hierin te kunnen verdiepen. In het gat tussen de beknopte informatie op het etiket, de onduidelijkheid over alle productiemethoden en de snelheid waarmee keuzes in de supermarkt worden gemaakt, springen de vegetarische en veganistische keurmerken. Deze keurmerken maken de afgelopen jaren dan ook een stormachtige groei door.

Auteur: Freya Hiemstra, Onderzoeker V-Label keurmerk , Nederlandse Vegetariërsbond, freya@vegetariers.nl

V-Label keurmerk

De Nederlandse Vegetariërsbond is in Nederland licentiehouder van het onafhankelijke V-Label keurmerk en certificeert vegetarische en veganistische voedingsproducten in retail en foodservicekanaal. Het keurmerk is opgericht door de European Vegetarian Union en wordt wereldwijd gebruikt.

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

 Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Eén derde van de consumenten kan gecertificeerde duurzaamheidskeurmerken niet onderscheiden van fictieve logo's en valse claims. De voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal lanceert daarom een vernieuwde Keurmerkenwijzer die consumenten meer duidelijkheid moet geven over betrouwbare keurmerken en logo's.

Een lege plek op de plaats waar normaal Haribo-snoep ligt. Foto: Distrifood

Jumbo heeft geen Haribo meer en aanvoer Coca-Cola droogt op

Onderhandelingen tussen Jumbo en leveranciers lopen stroef. Haribo-snoep is al sinds vorige week niet meer te krijgen en nu zouden ook artikelen van Coca-Cola niet meer geleverd worden.

Hoe denkt 'eigenzinnig gewoontedier' over duurzame foodmerken? Tool met consumenten profielen moet hulp bieden

Hoe denkt 'eigenzinnig gewoontedier' over duurzame foodmerken? Tool...

"We zien vaak dat duurzame foodmerken het belang overschatten dat consumenten hechten aan duurzaamheid." Daarom lanceren Food Cabinet en Future of Food Institute de tool 'Food Profiles'. Door deze doelgroepsegmentatie kunnen ondernemers, marketeers en brand managers zorgen dat het merkverhaal en de communicatie beter aansluit bij de consument.

Deze vijf punten vraagt Foodwatch van het nieuwe kabinet

Deze vijf punten vraagt Foodwatch van het nieuwe kabinet

Met de komst van het nieuwe kabinet is Foodwatch een nieuwe campagne gestart: 'Haal die bende van ons bord'. De organisatie heeft een vijfpuntenplan opgesteld. Daarin beschrijft Foodwatch hoe het nieuwe kabinet in hun ogen het huidige voedselsysteem kan verbeteren. Door de campagne hoopt Foodwatch dat de regering deze vijf punten meeneemt in het nieuwe regeerakkoord.

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.