Industriële voedselverspilling is vaak onnodig

Industriële voedselverspilling is vaak onnodig

KENNISPARTNER - Een groot deel van de industriële voedselverspilling kent vier bekende oorzaken. Petra Vader - projectengineer bij Synergo - is van mening dat verspilling vaak onnodig is en dat bewustwording noodzakelijk is. Het verwaarden van reststromen kan verspilling verminderen.

Voedselverspilling is vaak onnodig

Een klein percentage verspilling zal altijd blijven bestaan. Het gaat dan over situaties waarbij bijvoorbeeld door een systeemfout allergenen zijn verwerkt in producten waar dat niet de bedoeling is. Die kunnen uiteraard niet verkocht worden in verband met de gezondheid van de consument. Ook rotte producten kunnen vaak niet meer gebruikt worden. Volgens Petra is dat onvermijdelijk. “Het is een utopie om te denken dat alle voedselverspilling te voorkomen is. Maar we zien nog ontzettend veel situaties die echt onnodig zijn. Zo maakte ik een keer mee dat een hele batch groenten verkeerd gelabeld was. Opnieuw labelen is duurder dan vernietigen. Dus werd voor het laatste gekozen. Dat vind ik echt onacceptabel.”

Het is belangrijk bewustzijn over dit onderwerp te creëren binnen het werkveld. Daarom zijn veel voorkomende soorten verspilling op een rijtje gezet.

Soorten voedselverspilling bij producenten

Verkeerd gelabelde producten
Wanneer de producent of de retailer producten een verkeerd label meegeeft, worden deze zoals hierboven al aangegeven, regelmatig weggegooid. Simpelweg omdat het goedkoper is om de producten weg te gooien dan opnieuw te labelen.

Lage prijzen
De prijs van groente en fruit is afhankelijk van het aanbod. Wordt er veel aangeboden, dan daalt de prijs. Soms is de prijs voor 2e of 3e klasse producten zo laag dat deze worden weggegooid, omdat de transportkosten hoger liggen dan wat het financieel oplevert.

‘Mislukte’ oogst
Door de droogte van afgelopen zomer is de oogst van veel boeren ‘mislukt’. Producten voldoen niet aan de eisen van de supermarkt. Landbouwers kunnen hun producten niet verkopen aan supermarken. Boeren doen er alles aan om de producten op een andere manier te verkopen. Wanneer producten niet verkocht worden zullen ze weggegooid moeten worden.

Productiefouten
Tijdens een productieproces kunnen producten beschadigen waardoor ze niet meer voldoen aan de eisen die een supermarkt stelt voor verkoop. Denk ook aan bijvoorbeeld producten die door een verkeerde instelling in het proces net niet de juiste kleur, vorm of smaak hebben.

Verwaarden van reststromen

Om echt tot verandering te komen is het volgens Petra nodig dat producenten inzien dat men niet meer alleen moeten denken in geld. De situatie van de verkeerd gelabelde groenten is daar een goed voorbeeld van. Bij vernietiging van producten moet rekening gehouden worden dat hieruit afvalstromen ontstaan die zodanig verwerkt moeten worden zodat ze geloosd mogen worden.

Uien bevatten zwavel dus bij vernietiging van afval uien komt er zwavel vrij wat niet zomaar in het milieu terecht mag komen. Daarnaast worden uitstekende producten eigenlijk zonder goede reden vernietigd waardoor er meer gekweekt of geteeld moet worden. En dat is ook weer belastend voor het milieu. “Als iedere producent dit soort situaties voorkomt, maken we al een grote stap”, zegt Petra stellig.

Maar de voedingsmiddelenindustrie heeft ook te maken met reststromen tijdens het productieproces. Zelden wordt een volledig ‘beginproduct’ verwerkt in het eindproduct. Petra schetst enkele voorbeelden van mogelijke verwaarding.

Druiven
Van de schillen en zaden kan smaakwater worden gemaakt.

Brood
25% van het brood wordt verspild. Oud brood (retourbrood) kan verwerkt worden tot suikerstroop of ontbijtkoek.

Fruit
Fruit dat niet voldoet aan de eisen van de versmarkt kan verwerkt worden in zoetwaren.

Ook de aardappel is een mooi voorbeeld. De visual laat zien hoe producenten reststromen weten te verwaarden.

Er moet verder gekeken worden dan alleen de voedselresten. Adviseurs kunnen in kaart brengen hoe u kunt produceren met zo min mogelijk gebruik van primaire energiebronnen én hoe u water kunt besparen of hergebruiken. Zo kan echte verandering teweeg worden gebracht.

Auteur: Petra Vader, projectengineer bij Synergo, kennispartner van VMT

Beeld: Shutterstock

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector groenten en fruit. Het gaat om de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Deze verordeningen treden per 1 januari 2025 in werking. In dit artikel een kort overzicht van de daaruit voortvloeiende verplichtingen en aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven.

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

Fruitleverancier levert exclusief fruit voor nieuwe fabriek food scale-up Yespers

Fruitleverancier levert exclusief fruit voor nieuwe fabriek food...

FruitMasters Ingredients levert exclusief fruit voor de innovatieve fabriek van Yespers. Beide partijen streven naar een houdbaar en betaalbaar circulair voedselsysteem. Daarnaast biedt de fabriek werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.