Navulverpakking van Unilever wint Afvalfonds Verpakking Awards

Navulverpakking van Unilever wint Afvalfonds Verpakking Awards
Volgens het Verpakkingsfonds leveren de verpakkingsketens een grote en actieve bijdrage aan het volledig circulair maken van de Nederlandse economie, die daarbij tot de Europese koplopers behoort. Foto: Shutterstock

Donderdag 9 juni was de eerste editie van de Afvalfonds Verpakkingen Awards. Er werden negen onderscheidingen uitgereikt in zeven categorieën aan bedrijven en organisaties die afgelopen jaar een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan een duurzame samenleving. Unilever was een van de prijswinnaars, voor zijn navulverpakkingen voor Cif.

Het Afvalfonds wil in samenwerking met alle ketenpartners de verpakkingsketens sluitend maken. Dit doet het onder meer door de afvalbeheersbijdrage te innen bij bedrijven die verpakte producten leveren en door vergoedingen te verstrekken aan gemeenten voor het verantwoord inzamelen van verpakkingsafval van huishoudens.

Awards

Om innovatie en samenwerking op het gebied van ontwerp, inzameling, sortering en recycling van verpakkingen te stimuleren, organiseert het Afvalfonds jaarlijks de Verpakkingen Awards. De Awards worden gerealiseerd in samenwerking met Nederland Schoon, Nedvang en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).

Er zijn zeven categorieën waarin prijzen worden uitgereikt, maar Unilever is, met de navulverpakking voor Cif, door de vakjury uitgeroepen tot overall winnaar. Unilever is daarmee het eerste bedrijf dat in het schoonmaaksegment een navulverpakking levert, die onder meer volumevermindering en materiaalbesparing oplevert.

Consumentenjury

De consumentenjury vond de innovaties van Umincorp het meest bijdragen aan een duurzamer samenleving. Umincorp heeft nieuwe scheidingstechnieken voor plasticafval ontwikkeld. Waar voorheen het aangeboden afval alleen geschikt was voor verbranding, kan Umincorp inmiddels 60% van de plastic verpakkingen terugwinnen, met een gemiddelde zuiverheid van 96%.

De andere winnaars waren: Gemeente Wierden (beste inzamelsysteem), gemeente Waalwijk (meest effectieve communicatie), gemeente De Bilt (beste samenwerkingsinitiatief), Albert Heijn & Hordijk (meest innovatieve toepassing van recyclaat) en BVP Verpakkingen (best recyclebare verpakking).

Heleen van der Male

Heleen van der Male

Freelance redacteur

Unilever schrapt fors minder banen dan gepland, hoofdkantoor komt in Amsterdam

Unilever schrapt fors minder banen dan gepland, hoofdkantoor komt in...

Levensmiddelenconcern Unilever neemt in Europa afscheid van een stuk minder mensen dan het eerder zei. Bij de ijsjesdivisie, die volgend jaar wordt afgesplitst, kunnen juist duizend mensen extra aan het werk. Dat zullen volgens Hermann Soggeberg, de voorzitter van Unilevers European Works Council (UEWC), vooral mensen zijn die op andere plekken binnen het bedrijf moesten vertrekken. Het hoofdkantoor van de afgestoten divisie komt in Amsterdam.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Foodproducenten uiten kritiek op Nutri-Score bij tv-programma Kassa: 'Weghalen logo was lastige, maar weloverwogen keuze'

Foodproducenten uiten kritiek op Nutri-Score bij tv-programma Kassa:...

Tv-programma Kassa vroeg aan levensmiddelenfabrikanten of ze van plan zijn om Nutri-Score op hun verpakking te plaatsen. Meerdere grote voedselproducenten zijn het niet eens met het algoritme achter het voedselkeuzelogo. Danone, Unilever, Arla Foods en Heineken reageerden in het tv-programma. Het CBL zei bij monde van Marc Jansen nog achter het logo te staan.

Beeld: Shutterstock

Farm to Fork-strategie teleurstelling voor duurzame etikettering? Dit...

2024 markeert het einde van de programmaperiode van de Farm to Fork (F2F)-strategie. Dit gaat gepaard met een gevoel van teleurstelling. Een van de belangrijkste doelstellingen van de strategie was het integreren van duurzaamheid in de huidige en toekomstige regelgeving voor voedseletikettering. Hierbij waren er hoge verwachtingen. Tot nu toe zijn deze verwachtingen niet waargemaakt. In dit artikel de meest recente ontwikkelingen op een rij.

Foto: shutterstock

Unilever wil met AI productiviteit verhogen

Unilever gaat samenwerken met Accenture, een bedrijf gespecialiseerd in generatieve AI. Accenture ontwikkelde de AI-tool GenWizard, die bedrijven moet helpen om productiviteit te verhogen. GenWizard zal Unilever volgens het bedrijf helpen bij het opschalen van toepassingen die wereldwijd kosten verlagen en operationele efficiëntie verhogen.

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Eén derde van de consumenten kan gecertificeerde duurzaamheidskeurmerken niet onderscheiden van fictieve logo's en valse claims. De voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal lanceert daarom een vernieuwde Keurmerkenwijzer die consumenten meer duidelijkheid moet geven over betrouwbare keurmerken en logo's.

Ben and Jerry’s fabriek in Hellendoorn
foto:Arie Kievit

Checklist van 7 punten: 'Voedselveiligheid in de hele organisatie...

Dat voedselveiligheidsbeleid effectief moet zijn, spreekt vanzelf. Maar hoe zorg je voor een goede evaluatie van je voedselveiligheidsbeleid om te zien of dat echt zo is? Unilever en Royal A-ware Food Group geven 7 overzichtelijke tips op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.