Campylobacter en Listeria monocytogenes zijn alomtegenwoordige bedreigingen in de voedselketen. Listeria vormt een groot risico omdat het zelfs bij koelkasttemperaturen kan overleven en zich kan vermenigvuldigen. Bovendien kunnen pluimveekratten Campylobacter bevatten, zelfs na reiniging.
Grondige reiniging, krachtige desinfectie en de juiste ontvochtigingstechnologie zijn essentieel om de verspreiding van deze bacteriën tegen te gaan. Een uitgebreid onderzoek in een groot pluimveeslachterij in Zweden toonde aan dat het gebruik van een Munters-ontvochtiger naast een chemisch ontsmettingsmiddel de meest succesvolle aanpak was om Campylobacter tegen te gaan.
Onderzoek bevestigt effectiviteit van drogen na desinfectie
In het eerder genoemde Zweedse onderzoek werden vier desinfectiemethoden geëvalueerd om de effectiviteit tegen Enterobacteriaceae (waaronder Campylobacter en Salmonella) te bepalen.
- Proef A: Natriumhypochloriet 0,5% [v/v]. Resultaat: Reductie van 1,6 log met een standaarddeviatie (SD) van 1,3.
- Proef B: Perazijnzuur 0,5% [v/v]. Resultaat: Reductie van 1,6 log met een SD van 1,0.
- Proef C: Drogen met ontvochtiger gedurende 2 uur zonder ontsmettingsmiddel. Resultaat: Reductie van 1,7 log met een SD van 1,5.
- Proef D: Drogen met ontvochtiger gedurende 2 uur in combinatie met natriumhypochloriet 0,5% [v/v]. Resultaat: De hoogste reductie van 3,8 log met een SD van 1,2.
De combinatie van drogen met warme lucht en chemische desinfectie (Proef D) resulteerde in de grootste vermindering van micro-organismen op de pluimveekratten. Dit benadrukt het belang van vochtbeheersing als aanvulling op traditionele reinigings- en desinfectiemethoden.
Daarnaast toonde een onderzoek van de Universiteit van Dijon (Frankrijk) aan dat het sterftecijfer van Listeria monocytogenes in vier dagen toenam van gemiddeld log 2,5 met alleen reiniging en desinfectie tot meer dan log 7 met reiniging, desinfectie en snel drogen door een luchtdroger. Dit betekent een significante afname van de bacteriële populatie dankzij effectieve vochtbeheersing.
Wat effectief blijkt te zijn voor het reinigen van pluimveekratten, kan worden toegepast in de hele voedingsmiddelenindustrie, met name op plaatsen waar vaak moet worden schoongemaakt en waar bacteriële besmetting een probleem vormt.
Dit artikel is gesponsord door Munters.