Gesponsord

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Campylobacter en Listeria monocytogenes zijn alomtegenwoordige bedreigingen in de voedselketen. Listeria vormt een groot risico omdat het zelfs bij koelkasttemperaturen kan overleven en zich kan vermenigvuldigen. Bovendien kunnen pluimveekratten Campylobacter bevatten, zelfs na reiniging. 

Grondige reiniging, krachtige desinfectie en de juiste ontvochtigingstechnologie zijn essentieel om de verspreiding van deze bacteriën tegen te gaan. Een uitgebreid onderzoek in een groot pluimveeslachterij in Zweden toonde aan dat het gebruik van een Munters-ontvochtiger naast een chemisch ontsmettingsmiddel de meest succesvolle aanpak was om Campylobacter tegen te gaan.

Onderzoek bevestigt effectiviteit van drogen na desinfectie 

In het eerder genoemde Zweedse onderzoek werden vier desinfectiemethoden geëvalueerd om de effectiviteit tegen Enterobacteriaceae (waaronder Campylobacter en Salmonella) te bepalen.

  • Proef A: Natriumhypochloriet 0,5% [v/v]. Resultaat: Reductie van 1,6 log met een standaarddeviatie (SD) van 1,3. 
  • Proef B: Perazijnzuur 0,5% [v/v]. Resultaat: Reductie van 1,6 log met een SD van 1,0. 
  • Proef C: Drogen met ontvochtiger gedurende 2 uur zonder ontsmettingsmiddel. Resultaat: Reductie van 1,7 log met een SD van 1,5. 
  • Proef D: Drogen met ontvochtiger gedurende 2 uur in combinatie met natriumhypochloriet 0,5% [v/v]. Resultaat: De hoogste reductie van 3,8 log met een SD van 1,2.
Gemiddelde tellingen van Enterobacteriaceae (log CFU/mL) gedetecteerd op swabmonsters genomen van kippentransportkratten.
Gemiddelde tellingen van Enterobacteriaceae (log CFU/mL) gedetecteerd op swabmonsters genomen van kippentransportkratten.

De combinatie van drogen met warme lucht en chemische desinfectie (Proef D) resulteerde in de grootste vermindering van micro-organismen op de pluimveekratten. Dit benadrukt het belang van vochtbeheersing als aanvulling op traditionele reinigings- en desinfectiemethoden. 

Daarnaast toonde een onderzoek van de Universiteit van Dijon (Frankrijk) aan dat het sterftecijfer van Listeria monocytogenes in vier dagen toenam van gemiddeld log 2,5 met alleen reiniging en desinfectie tot meer dan log 7 met reiniging, desinfectie en snel drogen door een luchtdroger. Dit betekent een significante afname van de bacteriële populatie dankzij effectieve vochtbeheersing.

Wat effectief blijkt te zijn voor het reinigen van pluimveekratten, kan worden toegepast in de hele voedingsmiddelenindustrie, met name op plaatsen waar vaak moet worden schoongemaakt en waar bacteriële besmetting een probleem vormt.

Dit artikel is gesponsord door Munters.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

In Denemarken is één persoon overleden en zijn zes anderen ernstig ziek geworden door een listeria-uitbraak. De bron van de infectie is herleid naar viskoekjes van de fabrikant Jeka Fish. De producten zijn inmiddels teruggeroepen.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Beeld: VMT
Recalls en incidenten

Recalls België 2024 in beeld: wederom ruim 300 meldingen

In 2024 maakten het Belgische FAVV en VMT in totaal melding van 317 recalls en waarschuwingen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden deze producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in België overzichtelijk op een rij.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Beeld: VMT
Recalls en incidenten

Recalls Nederland 2024 in beeld: dit zijn de oorzaken gemeld door de...

In 2024 maakte de NVWA melding van 105 recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden specifieke producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in Nederland overzichtelijk op een rij.

Foto: Shutterstock
Pathogeen

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Voor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.