Gesponsord

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Campylobacter en Listeria monocytogenes zijn alomtegenwoordige bedreigingen in de voedselketen. Listeria vormt een groot risico omdat het zelfs bij koelkasttemperaturen kan overleven en zich kan vermenigvuldigen. Bovendien kunnen pluimveekratten Campylobacter bevatten, zelfs na reiniging. 

Grondige reiniging, krachtige desinfectie en de juiste ontvochtigingstechnologie zijn essentieel om de verspreiding van deze bacteriën tegen te gaan. Een uitgebreid onderzoek in een groot pluimveeslachterij in Zweden toonde aan dat het gebruik van een Munters-ontvochtiger naast een chemisch ontsmettingsmiddel de meest succesvolle aanpak was om Campylobacter tegen te gaan.

Onderzoek bevestigt effectiviteit van drogen na desinfectie 

In het eerder genoemde Zweedse onderzoek werden vier desinfectiemethoden geëvalueerd om de effectiviteit tegen Enterobacteriaceae (waaronder Campylobacter en Salmonella) te bepalen.

  • Proef A: Natriumhypochloriet 0,5% [v/v]. Resultaat: Reductie van 1,6 log met een standaarddeviatie (SD) van 1,3. 
  • Proef B: Perazijnzuur 0,5% [v/v]. Resultaat: Reductie van 1,6 log met een SD van 1,0. 
  • Proef C: Drogen met ontvochtiger gedurende 2 uur zonder ontsmettingsmiddel. Resultaat: Reductie van 1,7 log met een SD van 1,5. 
  • Proef D: Drogen met ontvochtiger gedurende 2 uur in combinatie met natriumhypochloriet 0,5% [v/v]. Resultaat: De hoogste reductie van 3,8 log met een SD van 1,2.
Gemiddelde tellingen van Enterobacteriaceae (log CFU/mL) gedetecteerd op swabmonsters genomen van kippentransportkratten.
Gemiddelde tellingen van Enterobacteriaceae (log CFU/mL) gedetecteerd op swabmonsters genomen van kippentransportkratten.

De combinatie van drogen met warme lucht en chemische desinfectie (Proef D) resulteerde in de grootste vermindering van micro-organismen op de pluimveekratten. Dit benadrukt het belang van vochtbeheersing als aanvulling op traditionele reinigings- en desinfectiemethoden. 

Daarnaast toonde een onderzoek van de Universiteit van Dijon (Frankrijk) aan dat het sterftecijfer van Listeria monocytogenes in vier dagen toenam van gemiddeld log 2,5 met alleen reiniging en desinfectie tot meer dan log 7 met reiniging, desinfectie en snel drogen door een luchtdroger. Dit betekent een significante afname van de bacteriële populatie dankzij effectieve vochtbeheersing.

Wat effectief blijkt te zijn voor het reinigen van pluimveekratten, kan worden toegepast in de hele voedingsmiddelenindustrie, met name op plaatsen waar vaak moet worden schoongemaakt en waar bacteriële besmetting een probleem vormt.

Dit artikel is gesponsord door Munters.

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode babyVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bronVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

In Denemarken is één persoon overleden en zijn zes anderen ernstig ziek geworden door een listeria-uitbraak. De bron van de infectie is herleid naar viskoekjes van de fabrikant Jeka Fish. De producten zijn inmiddels teruggeroepen.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Uitbraak invasieve listeria met sequentietype 7

Sinds juli 2024 heeft het Statens Serum Institut in Denemarken zeven gevallen geregistreerd van dezelfde soort Listeria monocytogenes.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kipVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Welke pathogenen kunnen voorkomen in de fabriek? Hoe voorkom je besmettingen? En hoe kun je hier als kwaliteitsmanager het beste mee omgaan? In dit overzicht een reeks VMT On Topic artikelen met tips voor het beheersen van de meest voorkomende pathogenen.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MSGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.