De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Campylobacter en Listeria monocytogenes zijn alomtegenwoordige bedreigingen in de voedselketen. Listeria vormt een groot risico omdat het zelfs bij koelkasttemperaturen kan overleven en zich kan vermenigvuldigen. Bovendien kunnen pluimveekratten Campylobacter bevatten, zelfs na reiniging. 

Grondige reiniging, krachtige desinfectie en de juiste ontvochtigingstechnologie zijn essentieel om de verspreiding van deze bacteriën tegen te gaan. Een uitgebreid onderzoek in een groot pluimveeslachterij in Zweden toonde aan dat het gebruik van een Munters-ontvochtiger naast een chemisch ontsmettingsmiddel de meest succesvolle aanpak was om Campylobacter tegen te gaan.

Onderzoek bevestigt effectiviteit van drogen na desinfectie 

In het eerder genoemde Zweedse onderzoek werden vier desinfectiemethoden geëvalueerd om de effectiviteit tegen Enterobacteriaceae (waaronder Campylobacter en Salmonella) te bepalen.

  • Proef A: Natriumhypochloriet 0,5% [v/v]. Resultaat: Reductie van 1,6 log met een standaarddeviatie (SD) van 1,3. 
  • Proef B: Perazijnzuur 0,5% [v/v]. Resultaat: Reductie van 1,6 log met een SD van 1,0. 
  • Proef C: Drogen met ontvochtiger gedurende 2 uur zonder ontsmettingsmiddel. Resultaat: Reductie van 1,7 log met een SD van 1,5. 
  • Proef D: Drogen met ontvochtiger gedurende 2 uur in combinatie met natriumhypochloriet 0,5% [v/v]. Resultaat: De hoogste reductie van 3,8 log met een SD van 1,2.
Gemiddelde tellingen van Enterobacteriaceae (log CFU/mL) gedetecteerd op swabmonsters genomen van kippentransportkratten.
Gemiddelde tellingen van Enterobacteriaceae (log CFU/mL) gedetecteerd op swabmonsters genomen van kippentransportkratten.

De combinatie van drogen met warme lucht en chemische desinfectie (Proef D) resulteerde in de grootste vermindering van micro-organismen op de pluimveekratten. Dit benadrukt het belang van vochtbeheersing als aanvulling op traditionele reinigings- en desinfectiemethoden. 

Daarnaast toonde een onderzoek van de Universiteit van Dijon (Frankrijk) aan dat het sterftecijfer van Listeria monocytogenes in vier dagen toenam van gemiddeld log 2,5 met alleen reiniging en desinfectie tot meer dan log 7 met reiniging, desinfectie en snel drogen door een luchtdroger. Dit betekent een significante afname van de bacteriële populatie dankzij effectieve vochtbeheersing.

Wat effectief blijkt te zijn voor het reinigen van pluimveekratten, kan worden toegepast in de hele voedingsmiddelenindustrie, met name op plaatsen waar vaak moet worden schoongemaakt en waar bacteriële besmetting een probleem vormt.

Dit artikel is gesponsord door Munters.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.