De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Campylobacter en Listeria monocytogenes zijn alomtegenwoordige bedreigingen in de voedselketen. Listeria vormt een groot risico omdat het zelfs bij koelkasttemperaturen kan overleven en zich kan vermenigvuldigen. Bovendien kunnen pluimveekratten Campylobacter bevatten, zelfs na reiniging. 

Grondige reiniging, krachtige desinfectie en de juiste ontvochtigingstechnologie zijn essentieel om de verspreiding van deze bacteriën tegen te gaan. Een uitgebreid onderzoek in een groot pluimveeslachterij in Zweden toonde aan dat het gebruik van een Munters-ontvochtiger naast een chemisch ontsmettingsmiddel de meest succesvolle aanpak was om Campylobacter tegen te gaan.

Onderzoek bevestigt effectiviteit van drogen na desinfectie 

In het eerder genoemde Zweedse onderzoek werden vier desinfectiemethoden geëvalueerd om de effectiviteit tegen Enterobacteriaceae (waaronder Campylobacter en Salmonella) te bepalen.

  • Proef A: Natriumhypochloriet 0,5% [v/v]. Resultaat: Reductie van 1,6 log met een standaarddeviatie (SD) van 1,3. 
  • Proef B: Perazijnzuur 0,5% [v/v]. Resultaat: Reductie van 1,6 log met een SD van 1,0. 
  • Proef C: Drogen met ontvochtiger gedurende 2 uur zonder ontsmettingsmiddel. Resultaat: Reductie van 1,7 log met een SD van 1,5. 
  • Proef D: Drogen met ontvochtiger gedurende 2 uur in combinatie met natriumhypochloriet 0,5% [v/v]. Resultaat: De hoogste reductie van 3,8 log met een SD van 1,2.
Gemiddelde tellingen van Enterobacteriaceae (log CFU/mL) gedetecteerd op swabmonsters genomen van kippentransportkratten.
Gemiddelde tellingen van Enterobacteriaceae (log CFU/mL) gedetecteerd op swabmonsters genomen van kippentransportkratten.

De combinatie van drogen met warme lucht en chemische desinfectie (Proef D) resulteerde in de grootste vermindering van micro-organismen op de pluimveekratten. Dit benadrukt het belang van vochtbeheersing als aanvulling op traditionele reinigings- en desinfectiemethoden. 

Daarnaast toonde een onderzoek van de Universiteit van Dijon (Frankrijk) aan dat het sterftecijfer van Listeria monocytogenes in vier dagen toenam van gemiddeld log 2,5 met alleen reiniging en desinfectie tot meer dan log 7 met reiniging, desinfectie en snel drogen door een luchtdroger. Dit betekent een significante afname van de bacteriële populatie dankzij effectieve vochtbeheersing.

Wat effectief blijkt te zijn voor het reinigen van pluimveekratten, kan worden toegepast in de hele voedingsmiddelenindustrie, met name op plaatsen waar vaak moet worden schoongemaakt en waar bacteriële besmetting een probleem vormt.

Dit artikel is gesponsord door Munters.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

Foto: Pixabay

Is vaccinatie van dieren de oplossing om campylobacter-infecties bij...

Vaccinatie is door de jaren heen met succes toegepast om veel ernstige ziekten uit te roeien. Hoe zit het echter met menselijke, door voedsel overgedragen ziekteverwekkers, zoals campylobacter?

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.