Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kipVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Welke pathogenen kunnen voorkomen in de fabriek? Hoe voorkom je besmettingen? En hoe kun je hier als kwaliteitsmanager het beste mee omgaan? In dit overzicht een reeks VMT On Topic artikelen met tips voor het beheersen van de meest voorkomende pathogenen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Is vaccinatie van dieren de oplossing om campylobacter-infecties bij...

Vaccinatie is door de jaren heen met succes toegepast om veel ernstige ziekten uit te roeien. Hoe zit het echter met menselijke, door voedsel overgedragen ziekteverwekkers, zoals campylobacter?

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Recall rauwe melk vanwege campylobacter-infecties

In de Verenigde Staten wordt rauwe melk van een zuivelbedrijf teruggeroepen vanwege campylobacter-infecties bij twee mensen.

foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Minder voedselgerelateerde uitbraken in Nederland

In Nederland is het aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken in 2023 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden 911 uitbraken gemeld, waarbij 3500 mensen ziek werden. Ter vergelijking: in 2022 waren er 1173 uitbraken en raakten 4505 mensen besmet.

Toename van campylobactergevallen leidt tot waarschuwing in ZwedenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Toename van campylobactergevallen leidt tot waarschuwing in Zweden

Zweedse gezondheidsfunctionarissen gaven een waarschuwing af na een toename van het aantal mensen dat in juli besmet raakte met campylobacter.

Bron: Pixabay

Experts: "Risico op campylobacter in pluimveevlees beheersen met...

Het is een voortdurend gevecht om pluimveevlees veilig te houden voor consumptie. Helemaal weg krijg je campylobacter niet. Een groep wetenschappers heeft in opdracht van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de literatuur geëvalueerd. De conclusie is dat er geen sluitende interventies zijn om campylobacter op pluimveevlees volledig te beheersen. Er blijft altijd een substantieel restrisico.

Belgische recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen in bruschetta, plastic in koekjes en salmonella in boter

Belgische recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van maart. De laatste wapenfeiten: onvermeld allergeen in bruschetta, plastic in koekjes en salmonella in boter.

Nederlandse recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen in dumplings

Nederlandse recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen in...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van maart. De laatste wapenfeiten: onvermeld allergeen in dumplings.