Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Pathogeen

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Welke pathogenen kunnen voorkomen in de fabriek? Hoe voorkom je besmettingen? En hoe kun je hier als kwaliteitsmanager het beste mee omgaan? In dit overzicht een reeks VMT On Topic artikelen met tips voor het beheersen van de meest voorkomende pathogenen.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Is vaccinatie van dieren de oplossing om campylobacter-infecties bij...

Vaccinatie is door de jaren heen met succes toegepast om veel ernstige ziekten uit te roeien. Hoe zit het echter met menselijke, door voedsel overgedragen ziekteverwekkers, zoals campylobacter?

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Recall rauwe melk vanwege campylobacter-infecties

In de Verenigde Staten wordt rauwe melk van een zuivelbedrijf teruggeroepen vanwege campylobacter-infecties bij twee mensen.

foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees Minder voedselgerelateerde uitbraken in Nederland

In Nederland is het aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken in 2023 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden 911 uitbraken gemeld, waarbij 3500 mensen ziek werden. Ter vergelijking: in 2022 waren er 1173 uitbraken en raakten 4505 mensen besmet.

Voor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Toename van campylobactergevallen leidt tot waarschuwing in Zweden

Zweedse gezondheidsfunctionarissen gaven een waarschuwing af na een toename van het aantal mensen dat in juli besmet raakte met campylobacter.

Bron: Pixabay
Campylobacter

Experts: "Risico op campylobacter in pluimveevlees beheersen met...

Het is een voortdurend gevecht om pluimveevlees veilig te houden voor consumptie. Helemaal weg krijg je campylobacter niet. Een groep wetenschappers heeft in opdracht van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de literatuur geëvalueerd. De conclusie is dat er geen sluitende interventies zijn om campylobacter op pluimveevlees volledig te beheersen. Er blijft altijd een substantieel restrisico.

ethyleenoxide

Belgische recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van maart. De laatste wapenfeiten: onvermeld allergeen in bruschetta, plastic in koekjes en salmonella in boter.

  1. Nederlandse recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen in dumplings
  2. Weer meer voedselgerelateerde infecties door STEC en listeria in Europa in 2022
  3. Voor abonneesWebinar terugkijken: Minder vocht in productie is meer voedselveiligheid
  4. Listeria in consumptie-ijs aangetroffen met daardoor 2 zieken
  5. Column Simone Hertzberger: Waarheden kloppen niet meer
  6. Column Simone Hertzberger: Klimaatverandering zorgt voor toename uitbraken en óók van mycotoxines
  7. Tsjechische onderzoekers geven dringend advies meer aandacht te geven aan Campylobacter
  8. Een bruiloftsreceptie met een heel vervelende nasleep
  9. Het is moeilijk om vast te stellen welk levensmiddel ziek maakte
  10. Je zult maar op vakantie zijn en dan ziek worden
  11. Uitbraak met een laat achterhaalde oorzaak
  12. Aantal voedseluitbraken in EU stijgt, maar nog onder pre-corona niveau
  13. Voor abonnees6 gevaren van klimaatverandering voor de voedselveiligheid op een rij: waarschijnlijk meer pathogenen, parasieten en mycotoxinen
  14. De 5 grootste uitdagingen voor de toekomst van voedselveiligheid
  15. Meer uitbraken in 2021 door wegvallen corona effect
  1. Kip wassen met gechloreerd water helpt niet tegen Campylobacter
  2. Nieuw voedsel zorgt voor nieuwe risico's op pathogenen
  3. De winterpiek van Campylobacter wordt veroorzaakt door vleesfondue en gourmetten
  4. Pandemie zorgt voor halvering voedseluitbraken in Europa
  5. De 5 grootste uitbraken in de afgelopen jaren in de VS op een rij
  6. Drie keer uitbraak in Zweden: onverwacht Salmonella, histamine en Campylobacter op het menu
  7. NVWA: Minder voedselgerelateerde ziekte-uitbraken in 2020 door aandacht voor coronamaatregelen
  8. NEN-norm in de maak voor challenge testen voor micro-organismen
  9. 6 ernstige en langdurige complicaties door voedselinfecties op een rij
  10. Voor abonneesOn Topic: Wat betekent Campylobacter voor de voedselveiligheid?
  11. Kinderen besmet met Campylobacter na drinken rauwe melk
  12. Nieuw Europees zoönosenrapport toont: Listeria-infecties stabiel in 2019, Campylobacter-infecties dalen
  13. In de keuken treedt snel kruisbesmetting met Campylobacter op
  14. Overzicht recalls 2020: allergenen met stip op nummer 1
  15. Dit zijn de meest notoire en dodelijke ziekmakers in voedsel