Webinar: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Zo pakken foodbedrijven dat aan

Webinar: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Zo pakken foodbedrijven dat aan

Foodbedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de CSRD-wetgeving. Eerder organiseerde VMT een webinar waarin Factor Delta deze duurzaamheidswetgeving uitlegde. Het bedrijf heeft intussen veel praktijkervaring opgedaan. In een webinar op 23 oktober delen ze praktische lessen en tips & tricks. Bij het webinar schuiven twee foodbedrijven aan die vertellen over hun aanpak.

Grotere beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om vanaf 2025 te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. Kleinere bedrijven (mkb’ers) hoeven dat nog niet, maar moeten al wel vragen beantwoorden van hun klanten, bijvoorbeeld supermarkten. Het is een flinke klus om goed voorbereid te zijn voor de rapportage. Hoe pakken foodbedrijven dit aan?

Luiten Vleeswaren

In het webinar op 23 oktober vertelt QA-manager Wouter Kleijbeuker van vleeswarenproducent Luiten vleeswaren hoe hij het traject aanvliegt. Welke strategie volgen ze en hoe pakken ze het traject praktisch aan? Is veel data al beschikbaar? Wat betekent het voor Kleijbeuker als QA-manager om zich ook in duurzaamheid te verdiepen? Wanneer schakel je externe hulp in, waarvoor en hoe werk je daarmee samen?

Boboli

Boboli produceert broodspecialiteiten voor klanten in heel Europa. Jan Mones, kwaliteitsmanager, vertelt wat het betekent voor de kant-en-klaar-producent om zich voor te bereiden op de duurzaamheidswetgeving. Hoe pakken zij dit aan? Welke tips hebben zij voor andere producenten?

Factor Delta

Factor Delta helpt bedrijven in verschillende sectoren met een duurzaamheidsstrategie. Zij delen tijdens het webinar ervaringen die ze hebben opgedaan tijdens implementatie van de CSRD bij verschillende producenten. Welke tips hebben zij voor uitvoering van CSRD in de praktijk?

Aanmelden

Weten hoe anderen het CSRD-traject aanpakken? Tips en tricks krijgen van experts?

Meld je aan voor het webinar: Hoe zie je de bomen door het ‘CSRD-bos’? Zo pakken foodbedrijven dat aan

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Zijn supermarkten tevreden met één set duurzaamheidsdata? Pilot ImpactBuying moet lijn brengen in vraag naar klimaatdata

Zijn supermarkten tevreden met één set duurzaamheidsdata? Pilot ImpactBuying moet lijn brengen in vraag naar klimaatdata

Ambitieuze doelstellingen plus de Europese CSRD-wetgeving maken dat retailers enorme hoeveelheden klimaatdata aan foodbedrijven vragen. Om dit te stroomlijnen in één dataset ging ImpactBuying met zes retailers om tafel. Ceo Leontien Hasselman-Plugge vertelt over de voortgang van het project: "Dit onderwerp gaat niet meer weg, ook niet voor kleine bedrijven."

Wat verwachten supermarkten van leveranciers op gebied van de CSRD-wetgeving?

Wat verwachten supermarkten van leveranciers bij CSRD-wetgeving? 'Betrouwbare data is key'

Vanaf volgend jaar moeten beursgenoteerde ondernemingen rapporteren over hun duurzaamheidsaspecten om te voldoen aan de CSRD-wetgeving. Hoewel de wetgeving voor kleinere bedrijven pas over een paar jaar geldt, zullen deze grotere bedrijven dit jaar al om informatie vragen. Hoe gaan supermarkten om met deze wetgeving? Wat verwachten zij van leveranciers? VMT sprak met Jennifer Muller, duurzaamheidsmanager bij het CBL.

Volgens Annie Alting onderschatten bedrijven de impact van de CSRD wetgeving

Producenten onderschatten impact CSRD wetgeving: 'Het wordt een licence to operate'

Vanaf 2024 zullen de eerste grote bedrijven volgens de CSRD wetgeving moeten rapporteren op duurzaamheidsgebied. Voor veel bedrijven is er bij deze wetgeving nog sprake van 'bomen' en 'een bos'. Toch is het belangrijk dat zowel grote als kleine bedrijven nu al starten met een goede voorbereiding, stelt Annie Alting, duurzaamheidsconsultant bij Factor Delta. "Niemand kan dit alleen, dus laat die eilandencultuur los."

Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertellen Marijn van Tuijl (Ploum), Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) en Jennifer Muller (CBL) meer over CSRD in de voedingsindustrie

Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving

Vanaf volgend jaar gaat de nieuwe CSRD wetgeving van kracht. Voedingsproducenten moeten vanaf dan jaarlijks rapporteren over sociale- en duurzaamheidsrisico's van de onderneming en in de keten. Wat betekent deze wetgeving precies voor producenten en kwaliteitsmanagers? Tijdens het Food Law Event vertellen Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten), Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) en Jennifer Muller (CBL) meer over het onderwerp.

Copyright Credit: © Andre Dib / WWF-Brazil

WWF-NL over ontbossingswetgeving: 'Gebruik creativiteit van product ontwikkeling ook voor dit soort wetten'

Eind 2024 moeten grote bedrijven voldoen aan de Europese ontbossingswetgeving (EUDR). Half 2025 geldt deze wet ook voor mkb-bedrijven. Er komt veel af op producenten van onder andere soja, palmolie, koffie, cacao en rundvlees. Wat betekent deze wet voor voedselproducenten? Hoe kunnen zij hier het beste mee omgaan? En wat zijn tips? VMT sprak met Seline Meijer, senior adviseur voedsel en landbouw bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen: door de PPWR geen 'nice to have' maar 'need to have'

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? Zes overeenkomsten op een rij

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

Foto: screenshot Animal Rights

Voedselfraude? NVWA doet inval bij eendenslachterij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdagmiddag doorzoekingen gedaan bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in het Gelderse Ermelo. Animal Rights beschuldigt het bedrijf ondertussen van voedselfraude door het aanpassen van verstreken houdbaarheidsdatums.

Webinar tweeluik: Zo dealt de foodindustrie met MOAH en MOSH

Webinar tweeluik: Zo dealt de foodindustrie met MOAH en MOSH

Hoe moet de voedingsindustrie nou omgaan met de nieuwe actielimieten die de NVWA sinds 1 januari op MOAH hanteert terwijl er nieuwe Europese regelgeving voor MOAH en MOSH aan zit te komen? Op 18 september start een tweeluik webinar van VMT, met een vervolg op 25 september.

Credit: Lidian van Megen

Chef, foodproducent en ondernemer Samuel Levie wil innoveren zonder oogkleppen op

"We weten niet precies waar we naar op zoek zijn. Kunstenaars, chefs en productontwikkelaars gaan samen op ontdekkingsreis: innoveren zonder oogkleppen op." Dit zegt Samuel Levie over de Low Food Labs. Hij is mede-oprichter van de stichting Low Food en keynote-spreker op het Food Future Event.

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken met 265 in juni en 281 in mei.

Dodental van 9 in listeria-uitbraak gelinkt aan vlees

Dodental van 9 in listeria-uitbraak gelinkt aan vlees

Minstens negen mensen zijn overleden nadat ze besmet waren geraakt met listeria. Zij aten van Boar's Head deli-vlees dat in verband werd gebracht met een massale terugroepactie vorige maand in de Verenigde Staten. Dat meldt het CDC dat een onderzoek is gestart.