Gesponsord

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de mineraalhuishouding

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de mineraalhuishouding
Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

Nedmag in Veendam wint zuiver magnesiumchloride uit de unieke zoutlaag van de voormalige Zechsteinzee, 2000 meter onder de grond. Deze oerzee vol mineralen biedt magnesiumzout van de hoogste kwaliteit, essentieel voor de productie van magnesiumproducten in een veelvoud van applicaties zoals waterbehandeling, rookgasreiniging, en veevoeder.

Magnesium is een gezonder zout, geschikt voor diverse voedingstoepassingen en kan eenvoudig worden gebruikt als zoutvervanger zonder smaakverlies”

Het nieuwe innovatieplatform van het bedrijf, Pure Health & Earth, levert hoogwaardige magnesiumproducten die wereldwijd processen en producten verrijken. Naast innovatieve ontwikkelingen in landbouw en aquacultuur heeft Pure Health & Earth dit jaar een magnesiumzout gelanceerd met focus op zoutverlaging. Magnesium is een gezonder zout, geschikt voor diverse voedingstoepassingen en kan eenvoudig worden gebruikt als zoutvervanger zonder smaakverlies.

Brede toepassing

Vier jaar geleden begon Nedmag met onderzoeken van het (gedeeltelijk) vervangen van keukenzout in brood. Inmiddels wordt het magnesiumzout van Nedmag op grotere schaal toegepast in verschillende toepassingen, zo vertelt Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag. “Dan heb ik het over brood, kaas, vis, vlees, tofu en energy bars of energy drinks en drop. In vier jaar tijd hebben we enorme stappen gezet. En we leren nog steeds heel veel in samenwerking met onze klanten in de foodsector en kennisinstituten.”

Het verminderen van keukenzout in voeding is nodig, want mensen eten nog steeds teveel zout. “Dat is eigenlijk de belangrijkste reden dat de voedingsmiddelenindustrie open moet staan voor zoutvervangers zoals magnesiumzout. Vanuit de Nederlandse overheid wordt er tevens initiatief gevraagd over zoutverlaging door de NAPV (Nationale Aanpak Productverbetering)."

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft berekend dat we terug moeten van negen gram per dag naar vijf. "Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Zout geeft niet alleen smaak aan producten maar ook structuur en houdbaarheid. Om dat goed te vervangen is een uitgebalanceerd product nodig. Magnesiumchloride heeft die eigenschappen in zich. Zo zorgt magnesiumzout net als natriumchloride voor een goede deegontwikkeling, degen zonder zout zijn plakkerig en kunnen slecht gevormd worden. Zout zorgt voor een goede eiwit ontwikkeling (gluten), dus klakkeloos het zout wegnemen in de broodbereiding zonder consequenties is een utopie. Magnesiumzout ondersteunt dus niet alleen smaak, maar dus ook de deegeigenschappen."

Magnesiumzout kan bijvoorbeeld ook goed gebruikt worden bij het pekelen van zalm, waardoor er een minder zout gebruikt hoeft te worden. "Wat wij met ons product willen bereiken is het herstellen van de juiste mineraalbalans in een voedingsproduct”, aldus Bakker.

Voordelen

Het product van Nedmag kan ervoor zorgen dat andere ingrediënten in een product zoals kruiden of specerijen, beter voor de dag komen. “De smaakbeleving is intenser. Het is daarom wel zaak om de smaak heel goed in de gaten te houden, want de consument wil uiteraard een product dat smaakt zoals dat eerder ook ongeveer smaakte of nog beter. Dat is een uitdagend proces, het behouden van die balans tussen verschillende smaken."

Magnesiumzout kan de smaak van kruiden beter tot hun recht laten komen”

"Als je keukenzout vervangt door magnesiumzout kan dat niet één op één. Je moet magnesiumzout toevoegen en dan blijven proeven tot de verhouding met de rest van de ingrediënten op orde is.” Bijkomend voordeel is een mogelijke reductie op specerijen en/of kruiden, aldus Bakker. “Omdat magnesiumzout de smaak van de kruiden beter tot hun recht laat komen.

Betere Nutri-Score

Magnesiumzout heeft dus veel eigenschappen die het een geschikte vervanger van zout maken. Het heeft naast de positieve technische en smaakeigenschappen ook een betere uitwerking op de gezondheid dan keukenzout, zo blijkt uit onderzoek dat Bakker aanhaalt. “Het is duidelijk dat magnesium ook een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel. Al die zaken samen maken dat producenten ook hun Nutri-Score kunnen verbeteren door magnesiumzout te gebruiken.”

Dit artikel is gesponsord door Nedmag.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Contaminanten

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.