Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de mineraalhuishouding

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de mineraalhuishouding
Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

Nedmag in Veendam wint zuiver magnesiumchloride uit de unieke zoutlaag van de voormalige Zechsteinzee, 2000 meter onder de grond. Deze oerzee vol mineralen biedt magnesiumzout van de hoogste kwaliteit, essentieel voor de productie van magnesiumproducten in een veelvoud van applicaties zoals waterbehandeling, rookgasreiniging, en veevoeder.

Magnesium is een gezonder zout, geschikt voor diverse voedingstoepassingen en kan eenvoudig worden gebruikt als zoutvervanger zonder smaakverlies”

Het nieuwe innovatieplatform van het bedrijf, Pure Health & Earth, levert hoogwaardige magnesiumproducten die wereldwijd processen en producten verrijken. Naast innovatieve ontwikkelingen in landbouw en aquacultuur heeft Pure Health & Earth dit jaar een magnesiumzout gelanceerd met focus op zoutverlaging. Magnesium is een gezonder zout, geschikt voor diverse voedingstoepassingen en kan eenvoudig worden gebruikt als zoutvervanger zonder smaakverlies.

Brede toepassing

Vier jaar geleden begon Nedmag met onderzoeken van het (gedeeltelijk) vervangen van keukenzout in brood. Inmiddels wordt het magnesiumzout van Nedmag op grotere schaal toegepast in verschillende toepassingen, zo vertelt Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag. “Dan heb ik het over brood, kaas, vis, vlees, tofu en energy bars of energy drinks en drop. In vier jaar tijd hebben we enorme stappen gezet. En we leren nog steeds heel veel in samenwerking met onze klanten in de foodsector en kennisinstituten.”

Het verminderen van keukenzout in voeding is nodig, want mensen eten nog steeds teveel zout. “Dat is eigenlijk de belangrijkste reden dat de voedingsmiddelenindustrie open moet staan voor zoutvervangers zoals magnesiumzout. Vanuit de Nederlandse overheid wordt er tevens initiatief gevraagd over zoutverlaging door de NAPV (Nationale Aanpak Productverbetering)."

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft berekend dat we terug moeten van negen gram per dag naar vijf. "Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Zout geeft niet alleen smaak aan producten maar ook structuur en houdbaarheid. Om dat goed te vervangen is een uitgebalanceerd product nodig. Magnesiumchloride heeft die eigenschappen in zich. Zo zorgt magnesiumzout net als natriumchloride voor een goede deegontwikkeling, degen zonder zout zijn plakkerig en kunnen slecht gevormd worden. Zout zorgt voor een goede eiwit ontwikkeling (gluten), dus klakkeloos het zout wegnemen in de broodbereiding zonder consequenties is een utopie. Magnesiumzout ondersteunt dus niet alleen smaak, maar dus ook de deegeigenschappen."

Magnesiumzout kan bijvoorbeeld ook goed gebruikt worden bij het pekelen van zalm, waardoor er een minder zout gebruikt hoeft te worden. "Wat wij met ons product willen bereiken is het herstellen van de juiste mineraalbalans in een voedingsproduct”, aldus Bakker.

Voordelen

Het product van Nedmag kan ervoor zorgen dat andere ingrediënten in een product zoals kruiden of specerijen, beter voor de dag komen. “De smaakbeleving is intenser. Het is daarom wel zaak om de smaak heel goed in de gaten te houden, want de consument wil uiteraard een product dat smaakt zoals dat eerder ook ongeveer smaakte of nog beter. Dat is een uitdagend proces, het behouden van die balans tussen verschillende smaken."

Magnesiumzout kan de smaak van kruiden beter tot hun recht laten komen”

"Als je keukenzout vervangt door magnesiumzout kan dat niet één op één. Je moet magnesiumzout toevoegen en dan blijven proeven tot de verhouding met de rest van de ingrediënten op orde is.” Bijkomend voordeel is een mogelijke reductie op specerijen en/of kruiden, aldus Bakker. “Omdat magnesiumzout de smaak van de kruiden beter tot hun recht laat komen.

Betere Nutri-Score

Magnesiumzout heeft dus veel eigenschappen die het een geschikte vervanger van zout maken. Het heeft naast de positieve technische en smaakeigenschappen ook een betere uitwerking op de gezondheid dan keukenzout, zo blijkt uit onderzoek dat Bakker aanhaalt. “Het is duidelijk dat magnesium ook een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel. Al die zaken samen maken dat producenten ook hun Nutri-Score kunnen verbeteren door magnesiumzout te gebruiken.”

Dit artikel is gesponsord door Nedmag.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij Jumbo in het schap

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij...

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen kilometer afgelegd'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen...

Geert Lindenhols teelt niet alleen verschillende gewassen, hij maakt er ook eindproducten van zoals koolzaadolie en veldbonenfusilli onder het merk Geerts Best. Dat doet hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere eiwitboeren in Nederland. Zijn doel? "Meer waardering voor plantaardige eiwitten uit Nederland."

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.