Nedmag in Veendam wint zuiver magnesiumchloride uit de unieke zoutlaag van de voormalige Zechsteinzee, 2000 meter onder de grond. Deze oerzee vol mineralen biedt magnesiumzout van de hoogste kwaliteit, essentieel voor de productie van magnesiumproducten in een veelvoud van applicaties zoals waterbehandeling, rookgasreiniging, en veevoeder.
Het nieuwe innovatieplatform van het bedrijf, Pure Health & Earth, levert hoogwaardige magnesiumproducten die wereldwijd processen en producten verrijken. Naast innovatieve ontwikkelingen in landbouw en aquacultuur heeft Pure Health & Earth dit jaar een magnesiumzout gelanceerd met focus op zoutverlaging. Magnesium is een gezonder zout, geschikt voor diverse voedingstoepassingen en kan eenvoudig worden gebruikt als zoutvervanger zonder smaakverlies.
Brede toepassing
Vier jaar geleden begon Nedmag met onderzoeken van het (gedeeltelijk) vervangen van keukenzout in brood. Inmiddels wordt het magnesiumzout van Nedmag op grotere schaal toegepast in verschillende toepassingen, zo vertelt Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag. “Dan heb ik het over brood, kaas, vis, vlees, tofu en energy bars of energy drinks en drop. In vier jaar tijd hebben we enorme stappen gezet. En we leren nog steeds heel veel in samenwerking met onze klanten in de foodsector en kennisinstituten.”
Het verminderen van keukenzout in voeding is nodig, want mensen eten nog steeds teveel zout. “Dat is eigenlijk de belangrijkste reden dat de voedingsmiddelenindustrie open moet staan voor zoutvervangers zoals magnesiumzout. Vanuit de Nederlandse overheid wordt er tevens initiatief gevraagd over zoutverlaging door de NAPV (Nationale Aanpak Productverbetering)."
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft berekend dat we terug moeten van negen gram per dag naar vijf. "Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Zout geeft niet alleen smaak aan producten maar ook structuur en houdbaarheid. Om dat goed te vervangen is een uitgebalanceerd product nodig. Magnesiumchloride heeft die eigenschappen in zich. Zo zorgt magnesiumzout net als natriumchloride voor een goede deegontwikkeling, degen zonder zout zijn plakkerig en kunnen slecht gevormd worden. Zout zorgt voor een goede eiwit ontwikkeling (gluten), dus klakkeloos het zout wegnemen in de broodbereiding zonder consequenties is een utopie. Magnesiumzout ondersteunt dus niet alleen smaak, maar dus ook de deegeigenschappen."
Magnesiumzout kan bijvoorbeeld ook goed gebruikt worden bij het pekelen van zalm, waardoor er een minder zout gebruikt hoeft te worden. "Wat wij met ons product willen bereiken is het herstellen van de juiste mineraalbalans in een voedingsproduct”, aldus Bakker.
Voordelen
Het product van Nedmag kan ervoor zorgen dat andere ingrediënten in een product zoals kruiden of specerijen, beter voor de dag komen. “De smaakbeleving is intenser. Het is daarom wel zaak om de smaak heel goed in de gaten te houden, want de consument wil uiteraard een product dat smaakt zoals dat eerder ook ongeveer smaakte of nog beter. Dat is een uitdagend proces, het behouden van die balans tussen verschillende smaken."
"Als je keukenzout vervangt door magnesiumzout kan dat niet één op één. Je moet magnesiumzout toevoegen en dan blijven proeven tot de verhouding met de rest van de ingrediënten op orde is.” Bijkomend voordeel is een mogelijke reductie op specerijen en/of kruiden, aldus Bakker. “Omdat magnesiumzout de smaak van de kruiden beter tot hun recht laat komen.
Betere Nutri-Score
Magnesiumzout heeft dus veel eigenschappen die het een geschikte vervanger van zout maken. Het heeft naast de positieve technische en smaakeigenschappen ook een betere uitwerking op de gezondheid dan keukenzout, zo blijkt uit onderzoek dat Bakker aanhaalt. “Het is duidelijk dat magnesium ook een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel. Al die zaken samen maken dat producenten ook hun Nutri-Score kunnen verbeteren door magnesiumzout te gebruiken.”
Dit artikel is gesponsord door Nedmag.