Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de mineraalhuishouding

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de mineraalhuishouding
Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

Nedmag in Veendam wint zuiver magnesiumchloride uit de unieke zoutlaag van de voormalige Zechsteinzee, 2000 meter onder de grond. Deze oerzee vol mineralen biedt magnesiumzout van de hoogste kwaliteit, essentieel voor de productie van magnesiumproducten in een veelvoud van applicaties zoals waterbehandeling, rookgasreiniging, en veevoeder.

Magnesium is een gezonder zout, geschikt voor diverse voedingstoepassingen en kan eenvoudig worden gebruikt als zoutvervanger zonder smaakverlies”

Het nieuwe innovatieplatform van het bedrijf, Pure Health & Earth, levert hoogwaardige magnesiumproducten die wereldwijd processen en producten verrijken. Naast innovatieve ontwikkelingen in landbouw en aquacultuur heeft Pure Health & Earth dit jaar een magnesiumzout gelanceerd met focus op zoutverlaging. Magnesium is een gezonder zout, geschikt voor diverse voedingstoepassingen en kan eenvoudig worden gebruikt als zoutvervanger zonder smaakverlies.

Brede toepassing

Vier jaar geleden begon Nedmag met onderzoeken van het (gedeeltelijk) vervangen van keukenzout in brood. Inmiddels wordt het magnesiumzout van Nedmag op grotere schaal toegepast in verschillende toepassingen, zo vertelt Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag. “Dan heb ik het over brood, kaas, vis, vlees, tofu en energy bars of energy drinks en drop. In vier jaar tijd hebben we enorme stappen gezet. En we leren nog steeds heel veel in samenwerking met onze klanten in de foodsector en kennisinstituten.”

Het verminderen van keukenzout in voeding is nodig, want mensen eten nog steeds teveel zout. “Dat is eigenlijk de belangrijkste reden dat de voedingsmiddelenindustrie open moet staan voor zoutvervangers zoals magnesiumzout. Vanuit de Nederlandse overheid wordt er tevens initiatief gevraagd over zoutverlaging door de NAPV (Nationale Aanpak Productverbetering)."

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft berekend dat we terug moeten van negen gram per dag naar vijf. "Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Zout geeft niet alleen smaak aan producten maar ook structuur en houdbaarheid. Om dat goed te vervangen is een uitgebalanceerd product nodig. Magnesiumchloride heeft die eigenschappen in zich. Zo zorgt magnesiumzout net als natriumchloride voor een goede deegontwikkeling, degen zonder zout zijn plakkerig en kunnen slecht gevormd worden. Zout zorgt voor een goede eiwit ontwikkeling (gluten), dus klakkeloos het zout wegnemen in de broodbereiding zonder consequenties is een utopie. Magnesiumzout ondersteunt dus niet alleen smaak, maar dus ook de deegeigenschappen."

Magnesiumzout kan bijvoorbeeld ook goed gebruikt worden bij het pekelen van zalm, waardoor er een minder zout gebruikt hoeft te worden. "Wat wij met ons product willen bereiken is het herstellen van de juiste mineraalbalans in een voedingsproduct”, aldus Bakker.

Voordelen

Het product van Nedmag kan ervoor zorgen dat andere ingrediënten in een product zoals kruiden of specerijen, beter voor de dag komen. “De smaakbeleving is intenser. Het is daarom wel zaak om de smaak heel goed in de gaten te houden, want de consument wil uiteraard een product dat smaakt zoals dat eerder ook ongeveer smaakte of nog beter. Dat is een uitdagend proces, het behouden van die balans tussen verschillende smaken."

Magnesiumzout kan de smaak van kruiden beter tot hun recht laten komen”

"Als je keukenzout vervangt door magnesiumzout kan dat niet één op één. Je moet magnesiumzout toevoegen en dan blijven proeven tot de verhouding met de rest van de ingrediënten op orde is.” Bijkomend voordeel is een mogelijke reductie op specerijen en/of kruiden, aldus Bakker. “Omdat magnesiumzout de smaak van de kruiden beter tot hun recht laat komen.

Betere Nutri-Score

Magnesiumzout heeft dus veel eigenschappen die het een geschikte vervanger van zout maken. Het heeft naast de positieve technische en smaakeigenschappen ook een betere uitwerking op de gezondheid dan keukenzout, zo blijkt uit onderzoek dat Bakker aanhaalt. “Het is duidelijk dat magnesium ook een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel. Al die zaken samen maken dat producenten ook hun Nutri-Score kunnen verbeteren door magnesiumzout te gebruiken.”

Dit artikel is gesponsord door Nedmag.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor nieuwe grondstoffen?'

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.