Gesponsord

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Eurofins is een internationaal bedrijf dat haar klanten voorziet van hoogwaardig laboratoriumonderzoek en advies. Ze zijn wereldwijd marktleider op het gebied van bio-analytische testen.

Het onderwerp etikettering valt onder Eurofins Food, Feed, Water Benelux, wat weer is opgedeeld in verschillende Business Units die totaaloplossingen bieden, legt Quality consultant Wim de Grave uit: “Binnen de Business Unit Eurofins Food Safety Solutions, voeren we onder andere de label checks uit.” En dat is waar De Grave graag speciale aandacht op richt: de validatie van bereidingswijzen van producten op de verpakking. Klopt het wel wat er staat en wordt een product met die bereidingswijze veilig bereid?

Testen

De testen van Eurofins bestaan uit verschillende onderdelen: organoleptische beoordeling, bakvalidatie en laboratoriumonderzoek na bereiding. Bij organoleptische beoordeling beoordeelt Eurofins het product op uitzicht, geur, kleur en na bereiding ook op textuur en smaak. De Grave geeft als voorbeeld de bitterbal. “Als je een bitterbal klaarmaakt volgens de bereidingswijze die op de verpakking staat, ga je er als consument van uit dat het product veilig is en qua structuur lekker aanvoelt in je mond. Een half bevroren bitterbal is wellicht per definitie niet onveilig om te eten, maar natuurlijk niet lekker”, zo lacht hij.

De rapportages die we opleveren volstaan als validatie die gewenst is vanuit diverse GFSI-normen”

“Aanvullend doen wij dus ook bakvalidaties om te zien of een product wel de juiste kerntemperatuur bereikt. Dat doen we om de veiligheid te controleren. De rapportages die we opleveren volstaan als validatie die gewenst is vanuit diverse GFSI-normen. Als een product niet goed wordt bereid kan dat allerlei risico’s voor de gezondheid opleveren en dat wil je natuurlijk niet als retailer.” Denk hierbij aan gevaren zoals Listeria monocytogenes en Salmonella.

Bereidingswijze

Eurofins kiest bij zijn tests de meest courante bereidingswijze die op de verpakking staat. “Dat wil zeggen de manier die de meeste consumenten zullen kiezen. Is er bijvoorbeeld de keus uit oven of magnetron, dan zullen de meeste mensen de magnetron kiezen, en wij dus ook. Maar ook koken en bakken we. We letten dan op het uiterlijk van een product, dus of het er lekker uitziet en of de geur en smaak goed is."

Maar ook zogenaamde cold spots worden in kaart gebracht: "Dan bekijken we of er na de bereiding nog koude delen in zitten. Na bereiding kunnen we verschillende analyses inzetten om de voedselveiligheid nog verder te beoordelen. Hierbij houden we rekening met wat relevant is voor het product, denk hierbij aan acrylamide dat gevormd wordt bij het bakken.”

Onafhankelijk

Retailers vragen bij Eurofins steeds vaker naar het controleren van de bereidingswijzen op verpakkingen op hun producten. “Vooral omdat ze vaak private labels voeren. Omdat ze niet zelf de producent zijn, moeten ze er op een andere manier achter komen of de kerntemperatuur wel gehaald wordt en zo de voedselveiligheid gewaarborgd is van een product dat zij zelf in de schappen hebben liggen. Als Eurofins opereren we onafhankelijk, onze uitkomsten zijn dus zeer bruikbaar voor retailers.”

Belang voor retailer

Als Eurofins vaststelt dat door het volgen van de bereidingswijze op de verpakking het product niet aan de eisen voldoet, dan volgt het advies om de verpakking te laten aanpassen. “Wij koppelen onze bevindingen terug aan de retailer en die kan ermee richting de producent stappen om het etiket aan te passen. Het is aan te raden dat te doen, zo voorkom je imagoschade. En zoiets vergaands als een recall wil je natuurlijk als retailer al helemaal niet.”

Opschalen

Eurofins is bij het testen van bereidingswijzen enkele gevaren voor de volksgezondheid tegengekomen. “Bij natuurlijke producten is een correct bereidingsadvies sowieso lastiger vanwege de natuurlijke variabiliteit. Wij adviseren producenten dan om daarmee rekening te houden bij de bereidingswijze op de verpakking en een range te vermelden in plaats van een vaststaand getal qua kooktijd.” Tevens heeft Eurofins bepaalde producten gezien waar ze organoleptisch niet heel blij van worden, maar onveilig waren ze gelukkig niet.

Dit artikel is gesponsord door Eurofins Food Safety Solutions.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.