Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Eurofins is een internationaal bedrijf dat haar klanten voorziet van hoogwaardig laboratoriumonderzoek en advies. Ze zijn wereldwijd marktleider op het gebied van bio-analytische testen.

Het onderwerp etikettering valt onder Eurofins Food, Feed, Water Benelux, wat weer is opgedeeld in verschillende Business Units die totaaloplossingen bieden, legt Quality consultant Wim de Grave uit: “Binnen de Business Unit Eurofins Food Safety Solutions, voeren we onder andere de label checks uit.” En dat is waar De Grave graag speciale aandacht op richt: de validatie van bereidingswijzen van producten op de verpakking. Klopt het wel wat er staat en wordt een product met die bereidingswijze veilig bereid?

Testen

De testen van Eurofins bestaan uit verschillende onderdelen: organoleptische beoordeling, bakvalidatie en laboratoriumonderzoek na bereiding. Bij organoleptische beoordeling beoordeelt Eurofins het product op uitzicht, geur, kleur en na bereiding ook op textuur en smaak. De Grave geeft als voorbeeld de bitterbal. “Als je een bitterbal klaarmaakt volgens de bereidingswijze die op de verpakking staat, ga je er als consument van uit dat het product veilig is en qua structuur lekker aanvoelt in je mond. Een half bevroren bitterbal is wellicht per definitie niet onveilig om te eten, maar natuurlijk niet lekker”, zo lacht hij.

De rapportages die we opleveren volstaan als validatie die gewenst is vanuit diverse GFSI-normen”

“Aanvullend doen wij dus ook bakvalidaties om te zien of een product wel de juiste kerntemperatuur bereikt. Dat doen we om de veiligheid te controleren. De rapportages die we opleveren volstaan als validatie die gewenst is vanuit diverse GFSI-normen. Als een product niet goed wordt bereid kan dat allerlei risico’s voor de gezondheid opleveren en dat wil je natuurlijk niet als retailer.” Denk hierbij aan gevaren zoals Listeria monocytogenes en Salmonella.

Bereidingswijze

Eurofins kiest bij zijn tests de meest courante bereidingswijze die op de verpakking staat. “Dat wil zeggen de manier die de meeste consumenten zullen kiezen. Is er bijvoorbeeld de keus uit oven of magnetron, dan zullen de meeste mensen de magnetron kiezen, en wij dus ook. Maar ook koken en bakken we. We letten dan op het uiterlijk van een product, dus of het er lekker uitziet en of de geur en smaak goed is."

Maar ook zogenaamde cold spots worden in kaart gebracht: "Dan bekijken we of er na de bereiding nog koude delen in zitten. Na bereiding kunnen we verschillende analyses inzetten om de voedselveiligheid nog verder te beoordelen. Hierbij houden we rekening met wat relevant is voor het product, denk hierbij aan acrylamide dat gevormd wordt bij het bakken.”

Onafhankelijk

Retailers vragen bij Eurofins steeds vaker naar het controleren van de bereidingswijzen op verpakkingen op hun producten. “Vooral omdat ze vaak private labels voeren. Omdat ze niet zelf de producent zijn, moeten ze er op een andere manier achter komen of de kerntemperatuur wel gehaald wordt en zo de voedselveiligheid gewaarborgd is van een product dat zij zelf in de schappen hebben liggen. Als Eurofins opereren we onafhankelijk, onze uitkomsten zijn dus zeer bruikbaar voor retailers.”

Belang voor retailer

Als Eurofins vaststelt dat door het volgen van de bereidingswijze op de verpakking het product niet aan de eisen voldoet, dan volgt het advies om de verpakking te laten aanpassen. “Wij koppelen onze bevindingen terug aan de retailer en die kan ermee richting de producent stappen om het etiket aan te passen. Het is aan te raden dat te doen, zo voorkom je imagoschade. En zoiets vergaands als een recall wil je natuurlijk als retailer al helemaal niet.”

Opschalen

Eurofins is bij het testen van bereidingswijzen enkele gevaren voor de volksgezondheid tegengekomen. “Bij natuurlijke producten is een correct bereidingsadvies sowieso lastiger vanwege de natuurlijke variabiliteit. Wij adviseren producenten dan om daarmee rekening te houden bij de bereidingswijze op de verpakking en een range te vermelden in plaats van een vaststaand getal qua kooktijd.” Tevens heeft Eurofins bepaalde producten gezien waar ze organoleptisch niet heel blij van worden, maar onveilig waren ze gelukkig niet.

Dit artikel is gesponsord door Eurofins Food Safety Solutions.

Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel...

Foto: Eurofins

Pesticidecocktails: zo ga je er in de praktijk mee om

Sinds jaar en dag maken landbouwers gebruik van gewasbeschermingsmiddelen om schade aan gewassen te beperken. Wet- en regelgeving schrijven voor...

Précon: Kwaliteitssystemen die voor je werken

Précon: Kwaliteitssystemen die voor je werken

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet...

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Eén derde van de consumenten kan gecertificeerde duurzaamheidskeurmerken niet onderscheiden van fictieve logo's en valse claims. De...

Beeld: Schouten Europe

R&D'er geeft tips voor wetgeving: 'Interne of externe sparringpartner...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving vormt de basis van veilige voeding in de supermarktschappen. Ook moet wetgeving zorgen voor een gelijk speelveld. Maar...

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit deze drie zaken

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit...

Bij een merk voor levensmiddelen denken de meeste mensen aan logo's en namen, zoals Coca-Cola. Maar het is ook mogelijk om specifieke kleuren te...

Toename van campylobactergevallen leidt tot waarschuwing in Zweden

Toename van campylobactergevallen leidt tot waarschuwing in Zweden

Zweedse gezondheidsfunctionarissen gaven een waarschuwing af na een toename van het aantal mensen dat in juli besmet raakte met campylobacter.

Beeld: GS1

Verdwijnen fysieke etiketten uiteindelijk van de verpakking? Dit is...

ANALYSE - Door een taalbarrière op voedseletiketten kunnen onder andere retailers producten niet in andere Europese lidstaten inkopen. Door de maat...