Gesponsord

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Eurofins is een internationaal bedrijf dat haar klanten voorziet van hoogwaardig laboratoriumonderzoek en advies. Ze zijn wereldwijd marktleider op het gebied van bio-analytische testen.

Het onderwerp etikettering valt onder Eurofins Food, Feed, Water Benelux, wat weer is opgedeeld in verschillende Business Units die totaaloplossingen bieden, legt Quality consultant Wim de Grave uit: “Binnen de Business Unit Eurofins Food Safety Solutions, voeren we onder andere de label checks uit.” En dat is waar De Grave graag speciale aandacht op richt: de validatie van bereidingswijzen van producten op de verpakking. Klopt het wel wat er staat en wordt een product met die bereidingswijze veilig bereid?

Testen

De testen van Eurofins bestaan uit verschillende onderdelen: organoleptische beoordeling, bakvalidatie en laboratoriumonderzoek na bereiding. Bij organoleptische beoordeling beoordeelt Eurofins het product op uitzicht, geur, kleur en na bereiding ook op textuur en smaak. De Grave geeft als voorbeeld de bitterbal. “Als je een bitterbal klaarmaakt volgens de bereidingswijze die op de verpakking staat, ga je er als consument van uit dat het product veilig is en qua structuur lekker aanvoelt in je mond. Een half bevroren bitterbal is wellicht per definitie niet onveilig om te eten, maar natuurlijk niet lekker”, zo lacht hij.

De rapportages die we opleveren volstaan als validatie die gewenst is vanuit diverse GFSI-normen”

“Aanvullend doen wij dus ook bakvalidaties om te zien of een product wel de juiste kerntemperatuur bereikt. Dat doen we om de veiligheid te controleren. De rapportages die we opleveren volstaan als validatie die gewenst is vanuit diverse GFSI-normen. Als een product niet goed wordt bereid kan dat allerlei risico’s voor de gezondheid opleveren en dat wil je natuurlijk niet als retailer.” Denk hierbij aan gevaren zoals Listeria monocytogenes en Salmonella.

Bereidingswijze

Eurofins kiest bij zijn tests de meest courante bereidingswijze die op de verpakking staat. “Dat wil zeggen de manier die de meeste consumenten zullen kiezen. Is er bijvoorbeeld de keus uit oven of magnetron, dan zullen de meeste mensen de magnetron kiezen, en wij dus ook. Maar ook koken en bakken we. We letten dan op het uiterlijk van een product, dus of het er lekker uitziet en of de geur en smaak goed is."

Maar ook zogenaamde cold spots worden in kaart gebracht: "Dan bekijken we of er na de bereiding nog koude delen in zitten. Na bereiding kunnen we verschillende analyses inzetten om de voedselveiligheid nog verder te beoordelen. Hierbij houden we rekening met wat relevant is voor het product, denk hierbij aan acrylamide dat gevormd wordt bij het bakken.”

Onafhankelijk

Retailers vragen bij Eurofins steeds vaker naar het controleren van de bereidingswijzen op verpakkingen op hun producten. “Vooral omdat ze vaak private labels voeren. Omdat ze niet zelf de producent zijn, moeten ze er op een andere manier achter komen of de kerntemperatuur wel gehaald wordt en zo de voedselveiligheid gewaarborgd is van een product dat zij zelf in de schappen hebben liggen. Als Eurofins opereren we onafhankelijk, onze uitkomsten zijn dus zeer bruikbaar voor retailers.”

Belang voor retailer

Als Eurofins vaststelt dat door het volgen van de bereidingswijze op de verpakking het product niet aan de eisen voldoet, dan volgt het advies om de verpakking te laten aanpassen. “Wij koppelen onze bevindingen terug aan de retailer en die kan ermee richting de producent stappen om het etiket aan te passen. Het is aan te raden dat te doen, zo voorkom je imagoschade. En zoiets vergaands als een recall wil je natuurlijk als retailer al helemaal niet.”

Opschalen

Eurofins is bij het testen van bereidingswijzen enkele gevaren voor de volksgezondheid tegengekomen. “Bij natuurlijke producten is een correct bereidingsadvies sowieso lastiger vanwege de natuurlijke variabiliteit. Wij adviseren producenten dan om daarmee rekening te houden bij de bereidingswijze op de verpakking en een range te vermelden in plaats van een vaststaand getal qua kooktijd.” Tevens heeft Eurofins bepaalde producten gezien waar ze organoleptisch niet heel blij van worden, maar onveilig waren ze gelukkig niet.

Dit artikel is gesponsord door Eurofins Food Safety Solutions.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MSGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.