'Retailers vragen om vleesvervangers met Nutri-Score A'

'Retailers vragen om vleesvervangers met Nutri-Score A'

'ME-AT the alternative', producent van vleesvervangers voor onder andere Nederlandse supermarkten, ziet dat retailers steeds meer vragen om gezonde vleesvervangers, het liefst met een Nutri-Score A. Dit vertelt Willem Cranenbroek, General Manager van 'ME-AT the alternative' en spreker tijdens het online seminar Food Future Update op 2 november.

“Vooral het zoutgehalte is belangrijk voor retailers,” vertelt Willem Cranenbroek, General Manager van ‘ME-AT the alternative’ voorafgaand aan zijn presentatie tijdens het online seminar Food Future Update op 2 november.

Samenwerken

In zijn lezing zal hij ingaan op de ontwikkeling van gezonde vleesvervangers en hoe verschillende afdelingen – van productontwikkeling tot kwaliteit en productie – met elkaar samenwerken om deze te leveren.

Nutri-Score

“Behalve een laag zoutgehalte, zijn voor een goede Nutri-Score eiwitten en vezels nodig. Tevens ziet het Voedingscentrum graag toevoegingen als vitamines zoals B12 en mineralen als ijzer bij een volledige vleesvervanger. We gebruiken ook geen kokosvet vanwege de niet gewenste verzadigde vetten.”

Veldbonen uit Nederland

Waar ‘ME-AT the alternative’ ook steeds meer aandacht voor heeft, is het gebruik van lokale grondstoffen. “We hebben onlangs 30 hectare veldbonen in Nederland geoogst waar we vleesvervangers mee gaan maken.”

Food Future Update

Meer horen over de trends die ‘ME-AT het alternative’ ziet in de categorie vleesvervangers? Horen hoe ze omgaan met de balans tussen innoveren en efficiënt produceren?

Meld je aan voor het online seminar Food Future Update op 2 november.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Visie op wetgeving

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Unilever

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij...

Hein Schumacher zegt tegen het FD dat ze voedingsmerken met in totaal €1 mrd aan omzet in de verkoop. Het gerucht dat De Vegetarische Slager daaronder valt, bevestigt hij niet tegen de krant. Volgens Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance hebben merken in plantaardig het moeilijk. "De opwaartse lijn zit er voorzichtig weer in bij merken, het zijn evengoed vooral private label en ingrediënten die momenteel groeien."

Fermentatie

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta
Visie op wetgeving

R&D'er over wetgeving: 'Sommige wetten zijn al achterhaald voordat ze...

VISIE OP WETGEVING - Door onder andere politieke complexiteit kan de invoering van nieuwe wetten soms lang duren, stelt Erik-Jan Ransdorp, innovatie directeur bij Cloetta. Wetgeving mag dan ook vaker op wetenschappelijke kennis gebaseerd worden volgens hem. VMT sprak met Ransdorp over de bottlenecks die hij ziet en zijn tips voor andere R&D'ers op gebied van wetgeving. Dit is het zevende artikel in een serie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Datagedreven chocolade maken: Mars Veghel maakt werk van digitalisering
  2. Debat Farm to Fork World Food Film Festival: 'Eerlijke prijs is nu geen onderdeel van Farm to Fork-strategie'
  3. Nutreco en Mosa Meat willen samen kosten kweekvlees verlagen
  4. Europese Commissie wil beperking op het gebruik van groene thee catechinen in levensmiddelen
  5. Hilton Foods investeert in nieuwe verpakkingslijn voor gehakt Albert Heijn
  6. NVWA: Minder voedselgerelateerde ziekte-uitbraken in 2020 door aandacht voor coronamaatregelen
  7. Europarlement stemt vóór Farm to Fork strategie: meer regels voor voedingsindustrie
  8. Recall nep-versie van Nescafe Gold vanwege aanwezigheid splinters van glas (update)
  9. Nutricia moderniseert fabriek Zoetermeer: 'Digitalisering moet bijdragen aan productieproces'
  10. Topman Unilever: 'De top van de prijsstijgingen is nog niet bereikt'
  1. Residuen van gewasbeschermingsmiddelen in levensmiddelen onvermijdelijk
  2. Safe met Dave: Lekker netwerken!
  3. Robotisering bij Heemskerk:'We zijn een olietanker maar manoeuvreren als een speedboot'
  4. CBL: 'Supermarkten boeken vooruitgang in maatschappelijk ondernemen'
  5. Ondanks stijgende grondstofprijzen groeit Nestlé door vleesvervangers
  6. EU wil nephoning aanpakken met nieuwe etiketteringsregels
  7. Garden Gourmet maakt plantaardige variant van tonijn, garnaal en ei volgen. "We ontwikkelen de producten als startups"
  8. The Protein Brewery bouwt demoplant voor productie schimmeleiwit
  9. Danone verhoogt prijzen vanwege duurdere melk en verpakkingen
  10. Digitalisering is onmisbaar voor de kwaliteitsmanager