'Retailers vragen om vleesvervangers met Nutri-Score A'

'Retailers vragen om vleesvervangers met Nutri-Score A'

'ME-AT the alternative', producent van vleesvervangers voor onder andere Nederlandse supermarkten, ziet dat retailers steeds meer vragen om gezonde vleesvervangers, het liefst met een Nutri-Score A. Dit vertelt Willem Cranenbroek, General Manager van 'ME-AT the alternative' en spreker tijdens het online seminar Food Future Update op 2 november.

“Vooral het zoutgehalte is belangrijk voor retailers,” vertelt Willem Cranenbroek, General Manager van ‘ME-AT the alternative’ voorafgaand aan zijn presentatie tijdens het online seminar Food Future Update op 2 november.

Samenwerken

In zijn lezing zal hij ingaan op de ontwikkeling van gezonde vleesvervangers en hoe verschillende afdelingen – van productontwikkeling tot kwaliteit en productie – met elkaar samenwerken om deze te leveren.

Nutri-Score

“Behalve een laag zoutgehalte, zijn voor een goede Nutri-Score eiwitten en vezels nodig. Tevens ziet het Voedingscentrum graag toevoegingen als vitamines zoals B12 en mineralen als ijzer bij een volledige vleesvervanger. We gebruiken ook geen kokosvet vanwege de niet gewenste verzadigde vetten.”

Veldbonen uit Nederland

Waar ‘ME-AT the alternative’ ook steeds meer aandacht voor heeft, is het gebruik van lokale grondstoffen. “We hebben onlangs 30 hectare veldbonen in Nederland geoogst waar we vleesvervangers mee gaan maken.”

Food Future Update

Meer horen over de trends die ‘ME-AT het alternative’ ziet in de categorie vleesvervangers? Horen hoe ze omgaan met de balans tussen innoveren en efficiënt produceren?

Meld je aan voor het online seminar Food Future Update op 2 november.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij portfolio passen

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij...

Hein Schumacher zegt tegen het FD dat ze voedingsmerken met in totaal €1 mrd aan omzet in de verkoop. Het gerucht dat De Vegetarische Slager daaronder valt, bevestigt hij niet tegen de krant. Volgens Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance hebben merken in plantaardig het moeilijk. "De opwaartse lijn zit er voorzichtig weer in bij merken, het zijn evengoed vooral private label en ingrediënten die momenteel groeien."

Snoepproductie - Beeld: Cloetta

R&D'er over wetgeving: 'Sommige wetten zijn al achterhaald voordat ze...

VISIE OP WETGEVING - Door onder andere politieke complexiteit kan de invoering van nieuwe wetten soms lang duren, stelt Erik-Jan Ransdorp, innovatie directeur bij Cloetta. Wetgeving mag dan ook vaker op wetenschappelijke kennis gebaseerd worden volgens hem. VMT sprak met Ransdorp over de bottlenecks die hij ziet en zijn tips voor andere R&D'ers op gebied van wetgeving. Dit is het zevende artikel in een serie.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar letterlijk 'in de etalage'. In dit artikel een aantal innovaties op een rij.

Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

Beeld: Shutterstock

Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over uitstel van een jaar. Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden over wat er nu verwacht wordt. Hoe bereiden producenten zich voor op deze wetgeving? En waar lopen zij tegenaan? VMT vroeg het aan 10 producenten.

Beeld: Shutterstock

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig voor consumptie door de consument. Maar wat is soja leghemoglobine precies en wat zijn de mogelijkheden voor Nederlandse producenten van vleesvervangers?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.