“Een goede vleesvervanger wordt gekenmerkt door de combinatie van structuur en smaak. Het was dan ook een uitdaging om een plantaardige zalmfilet te ontwikkelen”, vertelt Karin Löwik, international marketingmanager bij Vivera. “Wij hebben veel tijd gestoken in het ontwikkelen van een volwaardig alternatief op gebied van structuur en smaak. Met deze plantaardige zalmfilet hebben we echt het ‘zalmgevoel’ nagebootst.”
Gedragsverandering
De plantaardige zalmfilet van Vivera is gemaakt van tarwe-eiwitten. De producent voegt omega-3 vetzuren toe aan de plantaardige vis om de nutriënten vergelijkbaar te houden met zalm. De producent wil met de plantaardige zalm naar eigen zeggen een verandering teweegbrengen in het eetgedrag van mensen die nog niet stilstaan bij de gevolgen van het eten van vis. “Ik geloof dat het benoemen van de noodzaak zorgt voor gedragsverandering. Vervolgens is het belangrijk om een lekker alternatief te bieden, zodat mensen gemotiveerd worden om anders te gaan eten”, aldus Löwik.
Visvervanger goedkoper dan dierlijke variant
De plantaardige zalmfilets van Vivera worden per 2 stuks van 100 gram verkocht voor €3.49. Daarmee is de plantaardige variant volgens de producent goedkoper dan de dierlijke. “Waar vleesvervangers vaak duurder zijn dan vlees, is het omgekeerde het geval bij deze visvervanger”, stelt Löwik. De plantaardige zalm kan volgens de producent in de pan of oven worden bereid.