Van ingrediënten tot keurmerken: Wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheid?

Van ingrediënten tot keurmerken: Wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheid?

Productontwikkelaars moeten niet alleen letten op de Nutri-score, ook een ecolabel komt eraan. En vele landen in Europa - ook Nederland - ontwikkelen zo'n label om het milieu-effect van een voedingsmiddel te ranken. En niet alleen landen, ook bedrijven doen dat. Zelfs Albert Heijn plaatst sinds dit jaar de CO2-uitstoot op een aantal producten. Als productontwikkelaar is het belangrijk op de hoogte te zijn van al deze ontwikkelingen.

Op het Food Future Event op 3 oktober zal duurzaamheidsexpert Koen Boone in een keynote de laatste ontwikkelingen op het gebied van ecolabels uiteenzetten. Ook Albert Heijn zal vertellen hoe zij grote thema’s als duurzaamheid (en gezondheid) aanvliegen.

Bekijk het hele programma en meld je aan voor 8 juli voor een vroegboekkorting van 75 euro!

Ecolabel

“Ecolabeling werkt anders dan certificering als fairtrade of biologisch”, vertelde Boone eerder aan VMT. De duurzaamheidsexpert werkt bij het Wageningen Economic Research, onderdeel van Wageningen University. Daarnaast is hij directeur Europa van The Sustainability Consortium (TSC).

Hij vertelt: “Een ecolabel is een methode om voedsel te categoriseren (klassen A tot en met E) op een geaggregeerde manier, zoals Nutri-Score dat rond gezondheid doet.” Frankrijk is ver met de ontwikkeling van zo een label, maar ook in Nederland maken organisaties stappen.

Impact ingrediënten

Zo berekent PS in Foodservice de duurzaamheidsimpact van ingredienten gebruikt in de horeca. Het bedrijf werkt samen met HowGood die openbare informatie gebruikt voor een duurzaamheidsscore. "Het lijkt mij fantastisch als we in een restaurant - al dan niet met een QR-code - kunnen zien wat onze maaltijdkeuze betekent voor bijvoorbeeld de biodiversiteit of juist de CO2-uitstoot," zegt directeur Gerard Sterkenburg.

Hij vertelde dit jaar aan VMT:

“In de foodservice is de aanname: hoe meer lokaal, hoe beter. Maar een paprika uit Ethiopië is echt duurzamer dan een paprika uit de kassen in Aalsmeer.” Dit was niet de enige eyeopener voor Sterkenburg.

“Een populair product in catering is filet americain. Dit broodbeleg heeft een hoge impactscore, mede door de CO2-footprint van vlees. Sowieso is vlees een relatief grote categorie in foodservice. Wat betreft milieuscore valt kip wel mee. Rundvlees niet, tenzij we met z'n allen ouwe melkkoeien gaan eten. Dat scheelt al twee derde.”

Een ander voorbeeld is een vegetarische quiche met biologische groenten. “Die kwam er echt helemaal niet goed uit. In zo'n product zit zoveel zuivel waardoor de impact omhooggaat. Voor mij is het ook behoorlijk teleurstellend, want ik ben dol op zuivel.”

Hybride producten

Albert Heijn introduceerde dit jaar half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier rundvlees. Het nieuwe rundvlees-kip-assortiment bestaat uit gehakt en een burger half-om-half. Een van het rundvlees is van Nederlandse weidegang koeien en een deel van het kippenvlees is van 1 ster Beter leven kippen. De rundvlees-kip producten hebben minimaal 37% minder uitstoot per kg product dan de reguliere varianten met rundvlees.

Kortom, ook voor productontwikkelaars een belangrijke ontwikkeling om in de gaten te houden!

Bekijk het hele programma van het Food Future Event!

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. 'Over plantaardige eiwitten is nog zoveel te leren, er zijn zoveel verschillende soorten'
  2. Ook Picnic en Spar maken werk van minder dierlijk en meer plantaardig
  3. Voor abonneesFrankrijk introduceert nieuw logo: is dit de 'Nutri-Score' voor herkomstetikettering?
  4. Verkoop zuivelalternatieven keldert: oneerlijke concurrentie door verbruiksbelasting?
  5. Twee auditors over het vak: 'Audit is net APK-keuring, maar dan met menselijk contact' (podcast)
  6. Streepjescode bestaat 50 jaar, maar QR-code lonkt
  7. Update: Onbegrip in Kamer over uitzonderingen op stroomstootverbod
  8. Gezondheid kant-en-klaarmaaltijden blijft punt van zorg, maar supermarkten sleutelen eraan
  9. Belgische recalls en waarschuwingen juni: salami met salmonella, glas in fruitbeleg, champignons met botulismetoxine
  10. Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere afzetmogelijkheden
  1. Wageningse eivervanger van biergist maakt debuut in VS op IFT FIRST
  2. Belgische toezichthouder: 'Neem geen salami of gedroogde worsten uit Duitsland mee in verband met varkenspest'
  3. Nederlandse recalls en waarschuwingen juni: onvermeld allergeen in komkommer rauwkost, vega paté en worstenbroodjes
  4. Ingrediëntenleverancier IFF krijgt miljoenenboete voor wissen kartel-appjes
  5. Voor abonneesOpnieuw een Salmonella-uitbraak in Denemarken door rundvlees
  6. Foodtrends 2024 met Marielle Bordewijk: 'Zie trends niet als een lange to-do-lijst, kijk wat past bij jouw merk'
  7. Voor abonneesFDA uit zorg om vogelgriep en bant rauwe melk
  8. Voor abonneesGroentenmix gekoppeld aan grootste Finse salmonella-uitbraak ooit
  9. Opfrissing wetgeving etikettering van levensmiddelen: hoe zit het ook alweer?
  10. RCC: 'Reclame frietjes McDonald's is misleidend'