Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode

Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode

Door het gebruik van plastic verpakkingen, komen er ook steeds microplastics voor in het milieu. De impact van deze kleine deeltjes is nog geen onderdeel van duurzaamheidsanalyses. TNO ontwikkelde een methode om deze omissie aan te pakken.

Verpakkingsspecialist Ariane van Mancius en duurzaamheidsexpert Lucy van Keulen

De toekomst van de verpakkingsketen: wanneer wordt plastic afvalberg...

De hele verpakkingsketen verduurzamen is niet makkelijk. Het probleem van verpakkingsafval is te groot en te complex. Verpakkingsspecialist Ariane van Mancius en duurzaamheidsexpert Lucy van Keulen interviewden experts uit alle schakels in de keten en kwamen tot een verpakkingsvisie voor 2030 en verder.

Oprukkende milieucontaminanten: 'Taak voedselindustrie is niet beperken aan achterkant, maar voorkomen aan voorkant'

Oprukkende milieucontaminanten: 'Taak voedselindustrie is niet...

Welke stoffen en milieucontaminanten - zoals BBP en PFAS - kunnen in voeding terecht komen en hoe? En welke voedselveiligheidsgevaren doemen op als voedselsystemen veranderen? En wat moet je daarmee als voedselproducent? Professor Peter van Bodegom van de Universiteit Leiden en professor Ine van der Fels-Klerx van de Wageningen University & Research (WUR) gingen hierop in tijdens het Food Safety Event.

Gezondheidsrisico voor miljoenen Europeanen met teveel bisfenol A in hun lichaam

Gezondheidsrisico voor miljoenen Europeanen met teveel bisfenol A in...

De meeste Europeanen hebben nog steeds te veel van de potentieel schadelijke stof bisfenol A in het lichaam. Dat betekent volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) een mogelijk gezondheidsrisico voor miljoenen Europeanen.

In alle twaalf onderzochte monsters van voederpellets en versnipperd voer zaten microplastics.

Plastic in 80% van onze vlees- en zuivelproducten

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam vonden in tachtig procent van de monsters die ze namen van vlees- en zuivelproducten van Nederlandse boerderijdieren microplastics. In de onderzochte samples van voederpallets was dat zelfs honderd procent. Reden voor ernstige bezorgdheid, volgens Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation.

VN-verdrag in de maak om plasticverontreiniging wereldwijd aan te pakken

VN-verdrag in de maak om plasticverontreiniging wereldwijd aan te...

Grote spelers in de voedingsindustrie, retailers en andere internationale bedrijven roepen VN-lidstaten op om tot een nieuw ambitieus verdrag te komen om plasticverontreiniging op wereldwijde schaal aan te pakken.

'Grote voedingsbedrijven jutten we op voor commitment 100 procent MSC-vis'

'Grote voedingsbedrijven jutten we op voor commitment 100 procent...

Vis verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten is al voor ongeveer 80 procent duurzaam. In de foodservice is dat met enkele procenten nog lang niet zover. Werk aan de winkel voor de MSC die de visconsumptie in algemene zin ziet groeien en consumenten een bewuste keuze wil laten maken. Er ligt een duidelijke rol voor grote voedingsbedrijven. Het duurzaamheidskeurmerk oefent meer dan ooit druk uit op overheden voor heldere afspraken over de lokale bevissing en jut de voedingsindustrie op commitment af te geven voor 100 procent MSC-vis. Hidde van Kersen, directeur Benelux bij MSC, ontvouwt de plannen voor 2022 en licht ze toe.

WWF: 'De plasticcrisis neemt ongekende vormen aan'

WWF: 'De plasticcrisis neemt ongekende vormen aan'

Plastic bedreigt niet alleen het leven in de oceanen, het draagt ook in toenemende mate bij aan klimaatverandering, waarschuwt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een rapport. Als niet wordt ingegrepen, zal de hoeveelheid plastic die de oceanen vervuilt volgens de natuurorganisatie bijna verdrievoudigen, van ruim 11 miljoen ton per jaar nu tot 29 miljoen ton per jaar in 2040.

Microplastics in voeding groeiend probleem: 'We eten jaarlijks een creditcard op'

Microplastics in voeding groeiend probleem: 'We eten jaarlijks een...

Steeds vaker duiken studies op over de risico's van microplastics die ons lichaam binnendringen via lucht, water of voeding. Wat hun effect precies is, is nog onduidelijk. Maar toch is enige ongerustheid op zijn plek, zo blijkt uit de 'Kennisagenda Microplastics en Gezondheid: Wat doen microplastics in ons lichaam?'

Microplasticdeeltjes ontdekt in placenta's van ongeboren baby's

Microplasticdeeltjes ontdekt in placenta's van ongeboren baby's

Voor het eerst zijn microplasticdeeltjes aangetroffen in placenta's van ongeboren baby's. De wetenschappers in Rome die het ontdekten, noemen het een zeer zorgelijke zaak.