Plastic in 80% van onze vlees- en zuivelproducten

Plastic in 80% van onze vlees- en zuivelproducten
In alle twaalf onderzochte monsters van voederpellets en versnipperd voer zaten microplastics.

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam vonden in tachtig procent van de monsters die ze namen van vlees- en zuivelproducten van Nederlandse boerderijdieren microplastics. In de onderzochte samples van voederpallets was dat zelfs honderd procent. Reden voor ernstige bezorgdheid, volgens Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation.

Met 3,7 miljoen koeien, 11,5 miljoen varkens, 1 miljoen schapen en 0,33 miljoen melkgeiten is Nederland een belangrijke leverancier in binnen- en buitenland van vlees en zuivel. Al deze boerderijdieren krijgen plastic deeltjes binnen. Niet alleen via de lucht en het water, maar vooral via hun voer, zo blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), in opdracht van de Plastic Soup Foundation.

Plastic in al het veevoer

De wetenschappers van de VU onderzochten het voer (voederpallets, vers ruwvoer en versnipperd supermarktvoer), het bloed van koeien en varkens, de melk van koeien (handgemolken, tankmelk en verpakte melk van supermarkten en varkens- en rundvlees (in plastic verpakt, inclusief filet en vleeswaren uit zowel boerderijen als supermarkten). Zeven van de acht geteste rundvleesmonsters bevatten plastic deeltjes en in vijf van de acht varkensvleesmonsters zat ten minste één soort plastic. In 18 van de 25 geteste melkmonsters zaten eveneens plastic deeltjes (zie afbeelding 1).

Afbeelding 1. Hoeveelheid plastic in monsters in percentages.
Bron: Plastic Soup Foundation

Vooral de plasticsoorten polyvinylchloride (PVC) en polymethylmethacrylaat (PMMA) werden in grote hoeveelheden aangetroffen in de voedsel- bloed-, vlees- en melkmonsters (zie afbeelding 2 en 3).

plastic in vee
Afbeelding 2. Hoeveelheid verschillende soorten plastic in monsters van koeien.
Bron: Plastic Soup Foundation
plastic in vee
Afbeelding 3. Hoeveelheid verschillende soorten plastic in monsters van varkens.
Bron: Plastic Soup Foundation

Vervolgonderzoek

Hoewel aan de hand van deze steekproef geen verregaande conclusies kunnen worden getrokken, zou deze volgens de betrokken wetenschappers wel aanleiding moeten zijn om vervolgonderzoek te doen naar dit verontrustende fenomeen: “Dieren zijn in hun leefomgeving blootgesteld aan plasticdeeltjes en ze zijn in staat om ten minste een deel van die deeltjes te absorberen. Deze studie zou een aansporing moeten zijn om de volledige omvang van de blootstelling en de eventuele risico’s die daarmee gepaard gaan, verder te onderzoeken”, zegt eco-toxicoloog Dr Heather Leslie, co-auteur van de studie. “Het produceren van plasticvrij voer voor dieren kan een manier zijn om de blootstelling aan plasticdeeltjes voor vee te verbeteren.”

Nultolerantie

Er is al een Europese verordening waarin de toevoeging van ‘verpakkingen en delen van verpakkingen afkomstig van het gebruik van producten van de voedingsmiddelenindustrie’ wordt verboden. Volgens de Plastic Soup Foundation wordt hierop echter niet voldoende gehandhaafd. Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation pleit niet alleen voor een betere controle op deze verordening. Ze is ook voor een strikt ‘zero tolerance’ beleid op Europees niveau in plaats van de tolerantiegrens van 0,15% die de NVWA er in dit opzicht op nahoudt.

Gevolgen voor de mens

Wat de gevolgen van microplastics voor de (menselijke) gezondheid zijn, kan nog niet wetenschappelijk worden onderbouwd. Toch neemt de laatste jaren de ongerustheid over de aanwezigheid van plastic in levende wezens toe. Niet verwonderlijk: vorig jaar werd bijvoorbeeld aangetoond dat er microplastics in de placenta van zwangere vrouwen aanwezig zijn. Een jaar eerder werd met dierproeven al bewezen dat microplastics via de moeder terecht kunnen komen in de foetus.

Ernstige bezorgdheid

“Deze studie leidt tot ernstige bezorgdheid over de besmetting van onze voedselketen met microplastics. Het is duidelijk dat de boeren hier niet verantwoordelijk voor zijn. Het lijkt erop dat – in ieder geval een deel van de – restpartijen van de voedingsmiddelenindustrie, waaronder supermarkten, met verpakking en al wordt verwerkt tot veevoer. Dit is niet alleen schadelijk voor het dierenwelzijn, maar wellicht ook voor onszelf. Hoogstwaarschijnlijk bevat vrijwel elke biefstuk en elke hamburger kleine stukjes plastic”, concludeert Westerbos.

Petitie

Op de site van de Plastic Soup Foundation kunt u een petitie ondertekenen waarin aan minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt gevraagd te streven naar een plasticvrije voedselketen.

Heleen van der Male

Heleen van der Male

Freelance redacteur

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Europese Commissie

'Voedselindustrie moet eerlijke prijzen betalen voor boerenproducten'

De voedselindustrie moet eerlijke prijzen gaan betalen voor producten van Europese boeren. Dat stelt de Europese Commissie voor in haar woensdag gepresenteerde landbouwstrategie.

Foto: NVWA
Slachterij

NVWA: middelgroot slachthuis mag niet meer slachten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een slachthuis in het midden van Nederland per direct verboden dieren te slachten. De erkenning van het slachthuis - waar schapen en geiten werden geslacht - is geschorst.

Kweekopstelling van waterlinzen bij Aeres Hogeschool Dronten
Waterlinzen

Yoghurt met waterlinzen? Consortium onderzoekt de mogelijkheden

Een consortium heeft de afgelopen twee jaar uiteenlopende hobbels genomen om waterlinzen aan onze voedingsketen toe te voegen; ontkleuren, drogen en op grote schaal produceren. Met de goedkeuring door EFSA zijn er nu stappen mogelijk en ligt er een kans voor producent en consument.

Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Vrumona neemt GiG Drinks over

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Vrumona neemt GiG Drinks over, The New Originals Company neemt SoFine over en Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over.

PEF-behandelde sappen. Door het gebruik van Pulsed Electric Field (PEF) blijven de natuurlijke kleur, smaak en voedingsstoffen van de sappen beter behouden, terwijl de houdbaarheid wordt verlengd.Voor abonnees
Voor abonnees
tht

Voor abonnees Wordt het PEF, HPP of oldschool pasteurisatie: de juiste keuze voor...

Pulsed Electric Field (PEF) is een conserveringstechniek die steeds vaker wordt ingezet. Maar hoe verhoudt PEF zich tot High Pressure Processing (HPP) en traditionele pasteurisatie? Dit artikel geeft inzicht in de werking, toepassingen en strategische afwegingen van PEF voor sappenproducenten. Maar ook zuivel en plantaardige zuivelalternatieven komen aan bod.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Virussen

Voor abonnees Virussen in voedsel: WHO en FAO brengen risico's in kaart

Een werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft een microbiologische risico-analyse (MRA) opgesteld over virussen die voedselgerelateerde ziekten veroorzaken. Daarbij is gekeken naar de frequentie en ernst van deze ziekten, evenals de voedingsmiddelen die de grootste kans op besmetting met zich meebrengen.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.