Plastic in 80% van onze vlees- en zuivelproducten

Plastic in 80% van onze vlees- en zuivelproducten
In alle twaalf onderzochte monsters van voederpellets en versnipperd voer zaten microplastics.

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam vonden in tachtig procent van de monsters die ze namen van vlees- en zuivelproducten van Nederlandse boerderijdieren microplastics. In de onderzochte samples van voederpallets was dat zelfs honderd procent. Reden voor ernstige bezorgdheid, volgens Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation.

Met 3,7 miljoen koeien, 11,5 miljoen varkens, 1 miljoen schapen en 0,33 miljoen melkgeiten is Nederland een belangrijke leverancier in binnen- en buitenland van vlees en zuivel. Al deze boerderijdieren krijgen plastic deeltjes binnen. Niet alleen via de lucht en het water, maar vooral via hun voer, zo blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), in opdracht van de Plastic Soup Foundation.

Plastic in al het veevoer

De wetenschappers van de VU onderzochten het voer (voederpallets, vers ruwvoer en versnipperd supermarktvoer), het bloed van koeien en varkens, de melk van koeien (handgemolken, tankmelk en verpakte melk van supermarkten en varkens- en rundvlees (in plastic verpakt, inclusief filet en vleeswaren uit zowel boerderijen als supermarkten). Zeven van de acht geteste rundvleesmonsters bevatten plastic deeltjes en in vijf van de acht varkensvleesmonsters zat ten minste één soort plastic. In 18 van de 25 geteste melkmonsters zaten eveneens plastic deeltjes (zie afbeelding 1).

Afbeelding 1. Hoeveelheid plastic in monsters in percentages.
Bron: Plastic Soup Foundation

Vooral de plasticsoorten polyvinylchloride (PVC) en polymethylmethacrylaat (PMMA) werden in grote hoeveelheden aangetroffen in de voedsel- bloed-, vlees- en melkmonsters (zie afbeelding 2 en 3).

plastic in vee
Afbeelding 2. Hoeveelheid verschillende soorten plastic in monsters van koeien.
Bron: Plastic Soup Foundation
plastic in vee
Afbeelding 3. Hoeveelheid verschillende soorten plastic in monsters van varkens.
Bron: Plastic Soup Foundation

Vervolgonderzoek

Hoewel aan de hand van deze steekproef geen verregaande conclusies kunnen worden getrokken, zou deze volgens de betrokken wetenschappers wel aanleiding moeten zijn om vervolgonderzoek te doen naar dit verontrustende fenomeen: “Dieren zijn in hun leefomgeving blootgesteld aan plasticdeeltjes en ze zijn in staat om ten minste een deel van die deeltjes te absorberen. Deze studie zou een aansporing moeten zijn om de volledige omvang van de blootstelling en de eventuele risico’s die daarmee gepaard gaan, verder te onderzoeken”, zegt eco-toxicoloog Dr Heather Leslie, co-auteur van de studie. “Het produceren van plasticvrij voer voor dieren kan een manier zijn om de blootstelling aan plasticdeeltjes voor vee te verbeteren.”

Nultolerantie

Er is al een Europese verordening waarin de toevoeging van ‘verpakkingen en delen van verpakkingen afkomstig van het gebruik van producten van de voedingsmiddelenindustrie’ wordt verboden. Volgens de Plastic Soup Foundation wordt hierop echter niet voldoende gehandhaafd. Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation pleit niet alleen voor een betere controle op deze verordening. Ze is ook voor een strikt ‘zero tolerance’ beleid op Europees niveau in plaats van de tolerantiegrens van 0,15% die de NVWA er in dit opzicht op nahoudt.

Gevolgen voor de mens

Wat de gevolgen van microplastics voor de (menselijke) gezondheid zijn, kan nog niet wetenschappelijk worden onderbouwd. Toch neemt de laatste jaren de ongerustheid over de aanwezigheid van plastic in levende wezens toe. Niet verwonderlijk: vorig jaar werd bijvoorbeeld aangetoond dat er microplastics in de placenta van zwangere vrouwen aanwezig zijn. Een jaar eerder werd met dierproeven al bewezen dat microplastics via de moeder terecht kunnen komen in de foetus.

Ernstige bezorgdheid

“Deze studie leidt tot ernstige bezorgdheid over de besmetting van onze voedselketen met microplastics. Het is duidelijk dat de boeren hier niet verantwoordelijk voor zijn. Het lijkt erop dat – in ieder geval een deel van de – restpartijen van de voedingsmiddelenindustrie, waaronder supermarkten, met verpakking en al wordt verwerkt tot veevoer. Dit is niet alleen schadelijk voor het dierenwelzijn, maar wellicht ook voor onszelf. Hoogstwaarschijnlijk bevat vrijwel elke biefstuk en elke hamburger kleine stukjes plastic”, concludeert Westerbos.

Petitie

Op de site van de Plastic Soup Foundation kunt u een petitie ondertekenen waarin aan minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt gevraagd te streven naar een plasticvrije voedselketen.

Heleen van der Male

Heleen van der Male

Freelance redacteur

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over, VE Partners neemt Inproba over en Schutterlaar & Partners bundelt krachten met Green Food Lab.

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

AHDB zet in op uitrol leveranciers voor export Brits vlees

AHDB zet in op uitrol leveranciers voor export Brits vlees

De Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) wil de export van Brits rundvlees voor de Europese markt verder uitbreiden. Hiervoor kondigt de organisatie een samenwerking aan met Quality Meat from Britain.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bronVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kipVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.