De eerste onbreekbare, “food-safe” en CIP-bestendige inline pH-sensor.

Elscolab: 'Deze sensor gaat de voedingsindustrie veranderen'

Het meten van pH in de voedingsindustrie wordt al vele jaren gedaan, maar door de lancering van een nieuwe sensor is er een heuse doorbraak gekomen in de benadering van deze meting. Het is namelijk de eerste onbreekbare, CIP-bestendige en bovendien 'food-safe' inline pH-elektrode op de markt. Een ware revolutie voor de voedingsmiddelenindustrie, zo zegt distributeur Elscolab.

NVWA en VWS staan test met slimme houdbaarheidsindicator toe op vers pluimveevlees

NVWA en VWS staan test met slimme houdbaarheidsindicator toe op vers...

Keep-It Technologies mag van de NVWA en het ministerie van VWS samen met een producent, een tijds- en temperatuurindicator op levensmiddelen testen als alternatief voor de houdbaarheidsdatum. Het moet voedselverspilling tegengaan.

Next Tech Food Factories: nog zoveel kansen voor efficiënte fabriek met AI, robotica en sensors

Next Tech Food Factories: nog zoveel kansen voor efficiënte fabriek...

Kunstmatige intelligentie, robotica en sensortechnologie: de voedingsindustrie doet er nog veel te weinig mee. Agri Food Capital en Brainport Development zijn daarom een nieuwe coöperatie gestart: 'Next Tech Food Factories'.

Met nanosensoren kunnen sporen van fruitbestrijdingsmiddelen worden gedetecteerd

SERS-techniek om pesticiden te detecteren werkt lang niet altijd

Oppervlakteversterkte Raman-verstrooiing, of SERS, is een detectietechniek die de diagnostische signalen van biomoleculen op metalen oppervlakken met meer dan 1 miljoen keer kan verhogen. De techniek bestaat al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw maar onderzoekers van het Karolinska Institutet in Zweden hebben op basis van deze techniek een kleine sensor ontwikkeld die in slechts enkele minuten tijd pesticiden op fruit detecteert. Maar of deze toepassing wel zo goed werkt als wordt voorgesteld, betwijfelen enkele deskundigen.

Globemilk verwerkt jaarlijks 75 miljoen liter rauwe melk (beeld: Globemilk)

Continu monitoren afvalwater redt 35.000 liter melk

Melkproducent Globemilk wilde minder melk verspillen tijdens het productieproces. Om uit te zoeken waar en vooral wanneer er melk verloren ging, investeerde het bedrijf in een slimme sensor. Een voucher van de Stichting tegen Voedselverspilling hielp hen daarbij.

Welke leveranciers en serviceverleners in de voedingsindustrie zijn top of mind en wie is challenger? Op deze vragen geeft het Partner of Choice onderzoek van VMT antwoord.

Onderzoek Partner of Choice VMT: dit zijn de favoriete leveranciers...

VMT presenteert de resultaten van het eigen onderzoek 'Partner of Choice'. Met welke leveranciers doet de voedingsindustrie het liefst zaken? Van machineleveranciers tot aan ingrediëntenleveranciers en van laboratoria tot en met hygiëne en voedselveiligheid. In maar liefst 12 categorieën gaven honderden foodprofessionals hun mening.

Intelligente camera in de productie voorkomt discussie over de kwaliteit

Intelligente camera in de productie voorkomt discussie over de...

Een intelligente camera regelt vanaf 2022 het bakproces van de speculoos van La Confiance en ondersteunt de operators en de bakker. De voordelen zijn niet alleen een constante kwaliteit en minder productieverlies. Productiemanager Elise Burm wijst ook op een sociaal aspect: minder discussie over de kwaliteit. Zij legt de eerste stappen van het project uit.

Vlaams minister Hilde Crevits helpt kmo's de digitale sprong maken

De coronacrisis heeft aangetoond dat er nog meer moet worden ingezet op digitalisering. Ook de experten uit de relancecomités onderstreepten het belang van het digitale voor het herstel van onze economie en arbeidsmarkt.