Food Future Event: Het ultieme product ontwikkelen, hoe doe je dat?

Food Future Event: Het ultieme product ontwikkelen, hoe doe je dat?

Productontwikkelaars of R&D'er lopen er onvermijdelijk tegenaan: de hobbels die op de loer liggen bij de ontwikkeling van een nieuw product of concept. Wat zijn de belangrijkste stappen in productontwikkeling van idee tot succesvol eindproduct? Het Food Future Event op 29 september in De Fabrique in Utrecht vat dit onderwerp bij de hoorns.

Het zijn de vragen waar iedere productontwikkelaar of R&D-er zich nu het hoofd over breekt:

  • Hoe zet je de inspiratie om naar een goed recept of product?
  • Hoe zet je een krachtig concept neer?
  • Hoe selecteer je de juiste grondstoffen, vooral als het om alternatieve eiwitten gaat?
  • Hoe verbeter je de Nutri-Score van je product en houd je het tegelijkertijd lekker?
  • Hoe schaal je op de juiste manier op?
  • Hoe, waarom en wanneer voer je houdbaarheidstesten uit?
  • Hoe gebruik je sensorische testen?
  • Waar let je op bij de keuze voor een duurzame verpakking?

Het Food Future Event biedt een dag vol praktische handvatten en tips. Het is een must voor iedere jonge, maar ook ervaren R&D-er in food.

Programma

Het programma is opgedeeld in vier onderdelen:

1 Young R&D in de praktijk

VMT heeft al een aantal jaar de rubriek Young R&D. In deze rubriek stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren collega's over het vak. Op het Food Future Event brengen we deze rubriek tot leven. Onder leiding van de dagvoorzitter gaan een jonge en ervaren productontwikkelaar in gesprek over de dilemma's en behoeftes van productontwikkelaars.

2 Workshops

In 6 workshops duiken we dieper in een aantal onderdelen van het productontwikkelproces. We gaan van conceptvorming en grondstoffenselectie tot houdbaarheidstesten en duurzaam verpakken.

Bekijk hier de onderwerpen van de zes workshops.

3 Best Practices

Aan het woord komen bedrijven zoals Rival Foods die middenin het proces zitten van concept naar de markt brengen, die hun assortiment herformuleren of nieuwe producten ontwikkelen met een gunstige Nutri-score.

4 Inspiratiesessies

Inspiratie komt onder andere van sterrenchef Jermain de Rozario van sterrenzaak De Rozario over waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en hoe hij dit vervolgens omzet naar een recept of product. Welke uitdagingen komt hij tegen?

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Koffie met functionele eigenschappen van het Nederlandse Two Align

Zo spelen 10 drankenproducenten in op trends: focus op functionele...

Op de SIAL in Parijs stonden veel drankenproducenten. Hier presenteerden zij nieuwe of verbeterde producten. Producenten spelen vooral in op gezondere dranken met functionele eigenschappen. In dit artikel 10 innovaties van producenten op een rij.

Productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls

Productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls, gut shot in recyclebare fles en pasta grootverpakking.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Franse Carrefour eist dat fabrikanten Nutri-Score gebruiken, in Nederland pleit onder andere Albert Heijn voor Europese verplichting

Franse Carrefour eist dat fabrikanten Nutri-Score gebruiken, in...

De Franse supermarktketen Carrefour voert de druk op en wil dat alle merkleveranciers de Nutri-Score op hun verpakking zetten. Ondertussen vraagt in Nederland een coalitie met onder andere Albert Heijn de staatssecretaris voor een Europese verplichting van het logo.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.